Szerzői jog megsértése?
Ennek semmi köze sincs a szerzői joghoz.
Mivel kiraktad az ország , és a világ elé nyílvánosan a fotódat (önként), így nem hiszem hogy bárhol is apellálhatsz.
Szerintem ez így rendjén is van.
Szerintem sem követett el jogsértést, csak szimplán pofátlanság. Viszont ha visszaél vele, tehát mondjuk úgy adja ki magát, mintha te lennél, az már gáz, azt jelentheted.
Én pl. kirakhatok egy Bruce Willis képet a sajátomként, az csak poén. De ha úgy adom elő a profilt, úgy reagálok kérdésekre, stb., mintha Mr. Willis-é lenne, az nem nyerő.
red NEXT kollegával egyetértek abban, hogy ennek nincs sok köze a szerzői joghoz (esetleg úgy, hogy egy fotóművész készített Rólatok képet és engedélyt adott arra, hogy ezt a barátnőd profiloldalán közzétegyétek, de másnak/máshol nem - de gyanítom nem erről van szó).
Inkább a személyiségi jogotokban sértett meg benneteket, azon belül is:
"2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."
Forrás: 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről ( [link] )
Bővebben:
Amit tehetsz:
* ha csak a képmásoddal éltek vissza: jelented (illetve barátaitok jelentik) a Facebooknak az inkriminált profilt: [link]
* ha más jellegű dolgok is kapcsolódnak hozzá (például rágalmazás, esetleg zaklatás, stb...), akkor meg a rendőrséghez fordulhatsz, és tehetsz feljelentést ismeretlen tettes ellen
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!