Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy német cég perrel fenyeget...

Egy német cég perrel fenyeget szerzői jog megsértése miatt, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Van nekem egy kis blog oldalam, a cikkeket googles képekkel illusztrálom. Már több száz cikk van az oldalon, soha nem volt ebből gondom, de 2 nappal ezelőtt kaptam egy e-mailt az egyik képpel kapcsolatosan. Utánanéztem a neten amennyire tudtam, úgy néz ki h nem átverés a dolog.

Több száz eurót követelnek, vagy beperelnek, ezt mondják. Érthető okokból egyik verzió sem tetszik.

Nyilvánvalóan hajlok a fizetésre minthogy pereskedni kelljen, hisz szinte biztosan veszítenék, és akkor többet kell fizetni, plusz időveszteség is, stressz stb. De nem vagyok meggyőződve arról hogy tényleg utánamennek minden esetnek. Egyelőre nem kaptam jogi tanácsostól semmilyen hivatalos iratnak minősülő papírt, csak a cég írt egy e-mailt angolul. Egyébként egy olyan cégről van szó, ami direkt képek szerzői jogának menedzselésével foglalkozik, ha jól olvastam a neten.

A szóban forgó cikkben már kicseréltem a képet. Hogy tudják bizonyítani hogy tényleg ott volt? Egy képernyőfotó gondolom elég a bíróságon... Tényleg egyedileg utána mennek minden esetnek? Ha nem fizetek és elvesztem a pert, hogyan hajtják be az adósságot? Elér a németek keze Magyarországra?

2020. aug. 24. 21:21
1 2 3
 1/30 anonim ***** válasza:
97%
Igy elsőre elég átverés szagú. Én eltávolitanám a képet és nem foglalkoznák vele amig nemjön valami hivatalos. (Nincs tapasztalatom ilyen ügyekkel)
2020. aug. 24. 21:32
 2/30 anonim ***** válasza:
100%
Ha tényleg hivatalos a dolog, biztos lesz folytatása. Ha csaló, akkor tömegével küld ilyet, aztán ha 1-2 marha fizet, már megérte, a többivel nem foglalkozik tovább. Ha beperelnek, akkor is megegyezhettek peren kívül, mielőtt bíróságra kerül, te fizetsz valamennyit, ők meg visszavonják a pert. Minden képet véd a szerzői jog. Ahol nincs kiírva, hogy szabadon felhasználható, azt nem szabad. Persze a 99%-uk nem foglalkozik vele, de ha pont kifogsz egyet aki igen, megütheted a bokád. Az a legegyszerűbb, ha te magad fotózol, rajzolsz, vagy felkérsz rá valakit, esetleg vásárolhatsz stock fotókat.
2020. aug. 24. 21:53
 3/30 A kérdező kommentje:
És hogyan bizonyítják be hogy tényleg ott volt a fotó? Lehetséges ez? Az elveszett per után hogyan zajlik a behajtás?
2020. aug. 24. 23:06
 4/30 anonim ***** válasza:
100%

Milyen email címet használt a küldő? Ingyeneset vagy a cég weblapjának a domain nevével kapcsolatos? Egy rendes cég nem ingyenesről fogja írni az email-t.

Milyen volt a megszólítás? A neveden nevezett az email vagy megszólítás nélküli volt?

Volt az email-ben helyesírási hiba?

Egy német cég miért angolul írná az email-t neked?

Ha tényleg jogi útra akarják terelni a dolgot, akkor fizikai papír formájában is kapsz róla üzenetet előtte szerintem.

Van rá esély, hogy csalás. Valójában nem is a vállalattól jött az email, hanem a csalótól aki a vállalat tagjának adja ki magát.

2020. aug. 25. 00:53
 5/30 anonim ***** válasza:
90%

Van jó pár olyan cég, ami szerzői jogok védelmével foglalkozik.

Én is szerződve vagyok egyikükkel, mert nem szép dolog, hogy én időt és energiát ölök abba, hogy felszerelést vásároljak, tanuljak, utazzak, elkészítsem a képet, aztán valami kis csíra meg ellopja és saját céljaira használja azokat.

A bizonyítás relatíve egyszerű. Persze nem egy sima screenshot, de vannak hiteles elektronikus dokumentumok, amiket a bíróság is elfogad.

Az első lépés nálunk az egyezkedés, de ez nem azt jelenti, hogy lealkudhatod két euróra. Ha lopsz, bűnhődj. Ha a szüleid vagy az iskola nem tanított meg arra, hogy ne lopj, akkor majd a jog. Ebből tanulsz, meg talán mások is. Ez az egész dolog elve.

Ha nem sikerül megegyezni egy mindkét fél számára elfogadható összegben, akkor behajtóhoz kerül, aki EU-n belül ugyanúgy behajtja rajtad, mint a magyar: letiltja a jövedelmedből - vagy a szüleidéből, ha még nem vagy 18.

Kis háttér infó: nem minden képnek megy utána a szerző, de ma már nagyon jó képkereső algoritmusok vannak, Az ember regisztrál egy jogvédő irodához, feltölti a képeit / vagy ad egy linket a galériájához, portfoliójához, és az algoritmus - hasonlóan a google képkeresőjéhez - rendszeresen végigtúrja az internetet az adott képek után keresve. Találat esetén én tudom eldönteni, hogy az adott kép legálisan van-e felhasználva (tehát valamely ügynökségen keresztül adtam-e el, vagy direkt a felhasználónak), vagy lopott. Ez utóbbi esetben a jogvédő cég megteszi a szükséges jogi lépéseket: bizonyítékot gyűjt, felszólít a jogsértés beszüntetésére és kárpótlásra, vagy bíróságot helyez kilátásba, a döntés pedig a tiéd.

Ja, és tessék bátran lepontozni, attól még a lopás lopás marad.

2020. aug. 25. 09:50
 6/30 anonim ***** válasza:

4-es válaszoló vagyok. Először azt derítsd ki, hogy az email az valódi vagy kamu. Ha kamu, akkor ne foglalkozz vele többet.

Ha valódi, akkor nem csak email-ben fognak keresni téged az ügy miatt. Beszélj ügyvéddel, mutasd meg neki az email-t és kérdezd meg mit szól hozzá. Mennyire kell ezt komolyan venni, mit tanácsol neked ez miatt, stb.

2020. aug. 25. 09:57
 7/30 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként tudtad, hogy stockfotó-ügynökségektől szinte fillérekért vásárolhatsz jogtiszta képeket?

(Mondhatnám az ingyenes oldalakat is, de azért ott nagy a veszélye, hogy lopott képet tölts le, és ők nem is vállalnak semmiféle garanciát, ellentétben a "valódi" stock ügynökségekkel.)

2020. aug. 25. 10:01
 8/30 anonim ***** válasza:
100%

"Milyen volt a megszólítás? A neveden nevezett az email vagy megszólítás nélküli volt?"

Ez sajnos nem így van. Ha a kérdező anonim blogot üzemeltet, akkor a jogvédő iroda nem fogja tudni az ő nevét, hiszen nyomozást nem indíthat, személyes adatokat a blogszolgáltatótól csak nyomozó hatóság kérhet ki.

"Volt az email-ben helyesírási hiba?"

Ez már sokkal jobb kérdés, és valóban az egyik legegyszerűbb módja a kamu kiszűrésének!

"Egy német cég miért angolul írná az email-t neked?"

Mert a többség tisztában van azzal, hogy az angol sokkal elterjedtebb, mint a német, különösen az internet / számítástechnika világában. Sokkal nagyobb esély van arra, hogy egy magyar blogger beszél angolul, mint németül.

"Ha tényleg jogi útra akarják terelni a dolgot, akkor fizikai papír formájában is kapsz róla üzenetet előtte szerintem."

Ehhez - lásd első pont - az kell, hogy az első körön túl jusson a dolog. Ha a kérdező nem reagál, nem adja meg az adatait önként, akkor megy tovább az ügy olyan szintre, hogy a hatóság kérje le a szolgáltatótól a személyes adatokat, és ekkor tudnak papír alapú, immár névre szóló levelezést indítani.

2020. aug. 25. 10:07
 9/30 anonim ***** válasza:

Az alábbit is csinálhatod: Megszünteted az email fiókot, amire jött az email az üggyel kapcsolatban. A weblapodon nem adsz meg semmilyen elérhetőséget.

Van rá esély, hogy többet nem foglalkoznak ezzel az üggyel.

2020. aug. 25. 10:46
 10/30 anonim ***** válasza:
100%

"Az alábbit is csinálhatod"

Csinálhatja, csak nem ér vele semmit.

Ha az iroda átadja a nyomozóhatóságnak az ügyet, ők a blogszolgáltatótól megkapják a juzer IP-címét, ami alapján az ISP (internetszolgáltató) kiadja nekik az ügyfél nevét, lakcímét. Nagyon egyszerű és gyors folyamat, utólag már nem nagyon lehet megúszni.

Igazából az a kérdés, hogy csak vaktában lövöldözik-e valaki (ebben az esetben nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni), vagy konkrétan az adott kép szerzői jogának tulajdonosa akar elégtételt venni a kisstílű tolvajon - ebben az esetben viszont nem tud elbújni, mert ha nem reagál az iroda megkeresésére, azonnal rendőrségi ügy lesz belőle, és a hatóság napokon belül megkapja a kérdező személyes adatait, elérhetőségét.

Szóval ha valós a megkeresés, akkor csak az a kérdés, hogy önként jelentkezik a jogvédő irodánál és megoldják privátban, vagy rendőrség, bíróság kell hogy intézkedjen.

2020. aug. 25. 10:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!