Egy német cég perrel fenyeget szerzői jog megsértése miatt, mit tegyek?
Van nekem egy kis blog oldalam, a cikkeket googles képekkel illusztrálom. Már több száz cikk van az oldalon, soha nem volt ebből gondom, de 2 nappal ezelőtt kaptam egy e-mailt az egyik képpel kapcsolatosan. Utánanéztem a neten amennyire tudtam, úgy néz ki h nem átverés a dolog.
Több száz eurót követelnek, vagy beperelnek, ezt mondják. Érthető okokból egyik verzió sem tetszik.
Nyilvánvalóan hajlok a fizetésre minthogy pereskedni kelljen, hisz szinte biztosan veszítenék, és akkor többet kell fizetni, plusz időveszteség is, stressz stb. De nem vagyok meggyőződve arról hogy tényleg utánamennek minden esetnek. Egyelőre nem kaptam jogi tanácsostól semmilyen hivatalos iratnak minősülő papírt, csak a cég írt egy e-mailt angolul. Egyébként egy olyan cégről van szó, ami direkt képek szerzői jogának menedzselésével foglalkozik, ha jól olvastam a neten.
A szóban forgó cikkben már kicseréltem a képet. Hogy tudják bizonyítani hogy tényleg ott volt? Egy képernyőfotó gondolom elég a bíróságon... Tényleg egyedileg utána mennek minden esetnek? Ha nem fizetek és elvesztem a pert, hogyan hajtják be az adósságot? Elér a németek keze Magyarországra?
"Tényleg egyedileg utána mennek minden esetnek?"
Lehet email-ben próbálkoznak minden esetben először. Hátha így fizetik a bírságot.
"Elér a németek keze Magyarországra?"
Van rá esély, hogy elér a németek keze Magyarországra és hatósági feljelentés esetén komolyan veszik majd és végrehajtják a nyomozást.
Ha például Kínában, Nigériában vagy Argentínában laknál, akkor nem nagyon kellene foglalkoznod ezzel. Mert ilyen nagy távolság esetén nem hiszem, hogy egyetlen kép miatt a hatóság nyomozna az ügyben. Amint megtudják, hogy milyen messze vagy Németországtól, akkor egyből lezárnák a nyomozást.
Bemásolni nem szeretném. Hitelesnek tűnő email címről írtak, egy valóban ilyen ügyekkel foglalkozó cég nevében, amivel le van szerződve a fotós. Én 99%-re mondom hogy valós a dolog.
2 hetes határidőt adtak hogy válaszoljak, utána fogják elindítani a jogi procedúrát, állításuk szerint. Viszont addig már megegyezhetünk. És most nem tudom, hogy érdemes-e kivárni, hátha annyiban marad a dolog.
De ha bemásolnád az emailt és megadnád a pontos email címet, ahonnan jött az üzenet, akkor meg tudnánk mondani, hogy valós a dolog vagy nem.
A weblapod címét meg egyéb személyes dolgot cenzúrázhatsz benne. x-eket írjál helyette. Így megtudjuk mennyire professzionális a nyelvezete, a helyesírás, stb. Hogy valódi cégtől van vagy csalótól.
A bejövő email-eknél a küldő címét lehet hamisítani. De ha válaszra kattintasz, akkor a címsorban megjelenik a valódi email címe a küldőnek.
Ingyenes email fiókot használ vagy egy rendes céghez/domain névhez kapcsolódik?
Miután tudjuk hogy valódi vagy kamu, akkor jobban tudunk tanácsot adni.
Lekaphatnád a weblapodat egy időre (pár hónap) és utána új domain név alatt folytatni.
De első alkalommal nem felszólást szoktak csak küldeni, hogy távolítsd el a tartalmat a weblapodról? És ha a határidő lejárta után se távolítottad el, akkor jelentenek fel a rendőrségen.
Szerintem nem szoktak az első email-ben bírság összeget említeni.
Bírságot csak hatóság szabhat ki, nyilván nem ezt a kifejezést használták.
Első körben - akikkel én szerződésben állok - a jogsértés megszüntetését szokták kérni, és a jogdíjak megfizetését.
A jogsértés megszűnik akár a kép eltávolításával, akár a szükséges licenc utólagos megvásárlásával.
Ettől azonban még anyagi és nem anyagi kára keletkezik a jogtulajdonosnak, amit meg kell téríteni. Ez nem bírság, ez kártérítés illetve sérelemdíj.
Forrásmegjelöléssel raktad ki a képet? Utánanéztél, hogy felhasználhatod-e?
Amúgy meg freepik.com, free licensszel is használható képek is vannak, ha betartod a leírt feltételeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!