Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki pl. öngyilkosságával...

Ha valaki pl. öngyilkosságával kárt okoz kívülállóknak (pl. ráesik valakire egy magas épületből - s a sértettnek 'mindenféle' hátrányai származnak ebből) - a károkat próbálják-e kiegyenlíteni a károkozó vagyonából (örökségéből)?

Figyelt kérdés
Az igazságérzetem azt diktálja, hogy kellene. Mert különben ki enyhíti a károkat...ha senki, az nincsen jól.
2020. aug. 4. 12:40
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Halott személy nem jogképes. Tehát nem.lehet vele szemben érvényesíteni semmit jogi úton.
2020. aug. 4. 12:44
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Meg lehet próbálni persze az örökösöket perelni kártérítésért, de ez nem automatikus. Minden esetben a sértettnek, a kárt szenvedettnek kell kezdeményeznie a kártérítést. Ha olyanok az örökösei akkor ki is lehet velük egyezni és per nélkül lerendezni az örökségből, akadálya nincsen.

De az örökösöket nem kötelezi rá semmi, hogy automatikusan megtegyék, különben az állam minden olyan esetben ahol pl. autóval lesz valaki öngyilkos és közben kárt okoz az állam vagyonában, egyből levonná az elhunyt vagyonából a kárt és nem is maradna semmi örökségnek.

2020. aug. 4. 12:45
 3/8 A kérdező kommentje:
Szerintem nem is az a cél, a lényeg, hogy maradjon örökség, hanem aki kárt okoz másoknak, térítse meg (amennyire tudja). Az, hogy elhunyt (közben) szerintem nem 'mentség'. Amikor még a kárt okozta, akkor még élt. Az emberek vállalják tetteik következményeit - ha szándékos a károkozás, akkor mindenképpen - de, ha nem szándékos, de hibáztatható a történtekért, akkor is ismer a jog olyat, hogy nem szándékos károkozás...
2020. aug. 4. 12:57
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező hiába csavargatod, a választ már megkaptad.

1. aki meghalt azt már nem lehet perelni

2. az örököseitől lehet kártérítést kérni, csak ehhez pert kell indítani

3. a törvény nem kötelezi az örökösöket hogy automatikusan fizessék meg az okozott kárt

Ennyi.

2020. aug. 4. 13:33
 5/8 anonim ***** válasza:
Szerintem igen, meg lehet próbálni ezt elérni. Ennél sokkal igazságtalanabb dolgokban is levonnak az emberektől.
2020. aug. 4. 15:31
 6/8 A kérdező kommentje:
Én elhiszem, hogy most mi van jogilag...csak sztem ezen változtatni kellene. Attól ég, hogy a halott nem perelhető, még ráteheti az állam a vagyonára (vagy annak egy részére)...Akárcsak ha jelzáloggal terhelt ingatlana lenne.
2020. aug. 4. 20:37
 7/8 anonim ***** válasza:

Azért nem ugranak naponta az emberek fejére épületekről, hogy erre külön törvényt kelljen hozni.

Az igazságérzeted erre a konkrét esetre vonatkozik; ne általánosítsd.

A jogszabályok pontosan rendezik ezt a helyzetet (is). Ne akarj okosabb lenni, és a fránya igazságérzeted alapján ítélkezni. Ez nem így megy.

Van megoldás, végig kell járni az utat, kaphatnak kártérítést - bár gyanítom, hogy az összetört babakocsi ára a legkevésbé érdekli őket most. A halálnak pedig nincs ilyen értelemben vett ellenértéke.

2020. aug. 5. 10:47
 8/8 anonim ***** válasza:

Nem lehet, hogy az ilyen károkozás beletartozik az örökhagyó tartozásai közé? Mert a tartozásokat kifizetik a hagyatékból. Azt pedig nem nehéz kideríteni, hogy ki (volt) az öngyilkos személy, ennek ismeretében pedig az adott önkormányzat megmondja, hogy melyik közjegyző fogja tartani a hagyatéki tárgyalást, neki pedig be lehet nyújtani az üggyel kapcsolatos iratokat.

Miért lenne más az öngyilkossággal okozott kár, mint ha az illető egy nappal korábban okozott kárt, amit mondjuk jegyzőkönyvezett egy rendőr, de ezen kívül az égvilágon semmi ügyintézés nem történt? Vagy egy két éve folyamatban lévő per az elhunyt ellen? A tartozás ezek esetén se évül el, csak más lesz az alanya, az elhunyt jogutódja.

2020. aug. 6. 18:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!