A férjem bosszúból egy haverja gyerekére íratta a haszonélvezeti jogot. Ez támadható valahogyan?
Válunk, és van egy közös házunk. Mivel ő úgy gondolja, hogy a felét vagy akár az egészet nekem fogja ítélni a bíróság, gyorsan ráíratta egy haverja gyerekére a haszonélvezeti jogot. Mikor legutóbb ott jártam, meglepve láttam, hogy már be is költözött, egyetemre jár és ott fog lakni albérlet helyett, ingyen. Jelen formában tehát ha meg is kapom a házat gyakorlatilag eladni sem fogom tudni... A férjemnek van egy másik saját lakása, de én a szüleimnél vagyok kénytelen lakni. A két közös gyerekünk egylőre a férjemnél van, de őket is vissza akarom kapni.
Támadható ez azzal, hogy a gyerekeknek így nincs saját önálló otthonuk? Elvehetik a haszonélvezeti jogot attól a gyerektől?
#20 Önmagának senki sem adhat haszonélvezetet. Vagy tulajdonos vagy, vagy haszonélvező egy ingatlanban. A kérdező tulajdonos a saját felén, amit eladhat, vagy megterhelhet hitellel, ha talál olyan bankot vagy vevőt, akinek tetszik ez a zűrös helyzet (nem fog).
A haszonélvezetek pedig egymást fogják követni: ha az egyetemistáé már be van jegyezve, akkor oda addig, amíg az övé "le nem jár", senki sem költözhet, még úgy sem, hogy a fél ingatlanra szól "csak" a haszonélvezete.
A haszonélvezet nagyon komoly dolog, sokkal több joggal jár, mint ami a tulajnak marad. Én biztos nem terhelném a saját ingatlanom ilyesmivel. Gyakorlatilag ki nem tehető a lakásból az egyetemista, amíg a haszonélvezete fennáll, és ez akár a halála napja is lehet. A tulajdoni lapot azonnal le kellene kérned, bár ha tulajdonos vagy, kizárt, hogy ne kapj értesítést a saját dolgaidról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!