A férjem bosszúból egy haverja gyerekére íratta a haszonélvezeti jogot. Ez támadható valahogyan?
Válunk, és van egy közös házunk. Mivel ő úgy gondolja, hogy a felét vagy akár az egészet nekem fogja ítélni a bíróság, gyorsan ráíratta egy haverja gyerekére a haszonélvezeti jogot. Mikor legutóbb ott jártam, meglepve láttam, hogy már be is költözött, egyetemre jár és ott fog lakni albérlet helyett, ingyen. Jelen formában tehát ha meg is kapom a házat gyakorlatilag eladni sem fogom tudni... A férjemnek van egy másik saját lakása, de én a szüleimnél vagyok kénytelen lakni. A két közös gyerekünk egylőre a férjemnél van, de őket is vissza akarom kapni.
Támadható ez azzal, hogy a gyerekeknek így nincs saját önálló otthonuk? Elvehetik a haszonélvezeti jogot attól a gyerektől?
A saját tulajdonával mindenki szabadon rendelkezik. Nem írtál részleteket, Kérdező, de ha a férjed a saját felére jegyeztetett be haszonélvezetet (amennyiben 1/2 a tulajdona a lakásból), abban nincs semmi törvénytelen.
Igaz, ettől a perctől kezdve ő maga sem fogja tudni kirakni az egyetemistát a saját lakásából, ha az onnan nem akar kiköltözni, mivel a haszonélvezet -mondjuk úgy- erősebb, mint maga a tulajdonjog.
Támadni támadható ez a jogi procedúra, csak értelme nincs, mivel a saját részével tényleg mindenki azt csinál, amit akar. Ettől függetlenül te a részedet simán eladhatod, de egy huszonéves haszonélvezővel szinte biztos, hogy nem fogsz rá vevőt találni.
"Támadható ez azzal, hogy a gyerekeknek így nincs saját önálló otthonuk?"
De, van saját otthonuk. Annál a szülőnél, aki tud gondoskodni róluk. Ha te nem tudod megoldani az ellátásukat, jobb is nekik az apjuknál.
első körben le kell kérni a tulajdoni lapot az ügyfélkapun
második körben ügyvéd
harmadik körben meg jót röhögni, mert a vagyonmegosztásnál te megkapod a részed tőle, ő viszont a büdös életben nem költözhet vissza az ingatlanba, mert a haszonélvező ki fogja baccni XD
Utolsó, attól függ, mennyi idôre haszonélvezô. Ha csak mondjuk 5 évig, az egyetem végéig, utána ki kell költöznie. A férj szempontjából így lenne logikus, mert a feleséget megszivatja, az ingatlant meg nem veszíti el. Haver is jól jár, mert ingyen lakik a gyerek egyetem alatt.
Biztos nem olyan ostoba a férj, hogy élethosszig tartó haszonélvezetet adjon egy idegennek.
Viszont csak az ingatlan felére szól a haszonélvezete, vagyis a kérdezô is haszonélvezô a saját felén. Így kizárni a házból nem tudják. Hogy ezt a haszonélvezetet hogyan osztják meg, arról meg kell egyezniük bíróságon, vagy azon kívül. Kérdés, a haver szeret-e majd emiatt bíróságra járni.
De a neten azt is írják, hitelt is fel lehet venni haszonélvezettel terhelt házra. Úgyhogy a kérdezô talán hitelt is vehetne fel a saját felére, amin vehet egy kisebb ingatlant. Aztán ha a hitelt nem törleszti, a bank megkapja a fél házat, aztán hogy utána a férj meg a bank mit csinál egymással, az már az ô gondjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!