Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a haszonélvezeti jogot a...

Ha a haszonélvezeti jogot a szüleim szeretnék gyakorolni, akkor itt valami nincs bűzlik?

Figyelt kérdés

Saját lakást tervezek venni, a hitelre megvan az önerőm, ehhez viszont hozzájönne még a szüleim által is vezetett lakástakarék, továbbá a nekem félretett pénzük. Most arról akarnak meggyőzni, hogy a haszonélvezeti jog legyen az övék, mivel ha esetleg olyan párom lesz, aki ki akar időve forgatni a vagyonomból, akkor ez nekem egy biztosíték. És szerintük többen így csinálják.

Én viszont inkább úgy érzem, hogy anyám, aki lévén egyke vagyok egész életemben rám volt szállva érzelmileg, most csak egy újabb eszközt akar a kezében, hogy ezen keresztül is kontrollt gyakoroljon rajtam, ne engedjen soha teljesen önállósodni. Tudom, hogy konteósan hangzik ez, de nem ismeritek őt.

A lakásts szeretném, ha teljesen az enyém lenne és jogilag független mindenki mástól. Szerintetek igazat beszélnek, vagy csak a kontroll gyakorlás van a dolog mögött? Van egyáltalán ennek a szülői haszonélvezeti dolognak valami hagyománya itthon?

2020. júl. 31. 01:25
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
90%
Velem is elakarták játszani, azonnal nemet mondtam, független akarok lenni nem szeretnék a zsebükben maradni semmi esetre sem
2020. júl. 31. 06:37
 12/31 anonim ***** válasza:
57%
Nekem is így vettek anno a szüleim házat amikor 20 áves voltam. Nem laktak ott, nem is akartak ott lakni. Amikor férjhez mentem, gyerekem lett, elakartam adni, hogy nagyobbat vegyek,támogattak ebben is. Akkor én szüleim rendesek, mert nem görgítettek akadályt előttem.
2020. júl. 31. 06:58
 13/31 anonim ***** válasza:
81%

12-es

Ilyen szülök kincs kategória. Sajnos sokak szülei a legnagyobb ellenségük,mindenben nehezíteni akarják az életet.

2020. júl. 31. 07:00
 14/31 anonim ***** válasza:
80%
Nem kell a haszonélvezet. Ha anyád attól fél hogy majd a jövőbeni párod kisemmiz mond meg neki h amit házasság elött veszel az a tied marad. Max a házasság alatt befizetett hitel felét kérheti a leendő feleséged. Hacsak nem írtok házassági szerződést és lesztek külön kasszán.
2020. júl. 31. 07:08
 15/31 anonim ***** válasza:
90%
Nyilván te ismered őket, te érzed, hogy mi a valódi szándék emögött. Én megmondanám, hogy köszi a törődést, de elég nagykisfiú/nagykislány vagyok már ahhoz, hogy a saját lakásomról magam rendelkezzek. Magyarán nem veszekednék meg cirkuszolnék, udvariasan visszautasítanám ezt a "gesztust". A reakcióiból sok kiderül: ha elkezd zsarolni, hogy így nincs pénz, akkor tudhatod, hogy tényleg nem tisztességes a szándéka. Ha azt mondja rendben és ennek ellenére is segít a lakás megvételében, akkor lenne egy tehermentes ingatlanod. Egyébként én akkor tudnám ezt a haszonélvezeti jogot elképzelni, ha 0%-ban bíznék meg a gyerekemben és én venném a lakást.
2020. júl. 31. 07:14
 16/31 anonim ***** válasza:
96%
Ennek tényleg van "hagyománya", de nem a tulajdonost védi, hanem a haszonélvezőt - azaz a szülőket, akik beleteszik a pénzüket. HA a szülők veszik a lakást (vagy adják a pénz nagyját), akkor jogos. HA nem, akkor nem.
2020. júl. 31. 07:36
 17/31 anonim ***** válasza:
67%

Nezd, az en szuleimnek is van haszonelvezete a lakasom felett, a nagyja pénzt ők tolták bele. Mikor 23 éves voltam, ezelőtt 10 éve a volt párom rá akart venni, hogy adjuk el vagy vegyek fel rá hitelt mert autokozmetikat akart nyitni. Én bolond kis csitri tuti meg is tettem volna ha nincs rajta a haszinelvezet. Hála az égnek hogy igy alakult. Azóta szakitottunk, en férjhez mentem, csaladom van. A lakás még mindig meg van, ki van adva, egyszer a lanyome lesz.

Örülj, hogy támogatnak, hidd el csak a javadat akarják

2020. júl. 31. 07:39
 18/31 anonim ***** válasza:
17%

14- nem írta a kérdező, hogy ő férfi lenne. Elárulom: a férfiak is ki akarják használni a nők vagyonát, nem csak fordítva.

Kérdező:

Nekem visszatetsző az, ahogy beszélsz a szüleidről. Ők adják a pénz nagy részét, az kéne, de amúgy húzzanak el az életedből. Érdekes hozzáállás, meg azoké is, akik itt nagy arccal anyádat meg a szüleidet szidják.

Szülőként azt mondanám, ha a gyerekem így áll hozzá, hogy akkor oldd meg saját magad ahogy tudod, sok sikert.

Abból látszik, hogy neked szükséged van kontrollra, hogy egyrészt érzelmi alapon közelíted meg a kérdést, nem racionálisan. Másrészt elvárod, hogy adják oda neked a pénzt mindenféle biztosíték nélkül arra az esetre, ha egyszer lesz vmi lumpen párod, aki majd ki akar semmizni. Akkor a te ítélőképességedre lesz bízva az ő vagyonuk, ami, az én nézőpontom szerint elég gyerekes még.

Ahelyett, hogy örülnél, hogy támogatnak, itt fikázod őket. Szégyelld magad, egy pohár vizet nem érdemelsz tőlük, nem, hogy lakást. Elkényeztetett kis h...

2020. júl. 31. 07:48
 19/31 anonim ***** válasza:
27%
Akkor tessék egyedül boldogolni, ne kelljen ApuciAnyuci pénze sem nagyarcú.
2020. júl. 31. 07:50
 20/31 anonim ***** válasza:
53%

18-as, kérlek a fröcsögés helyett olvasd el újra a Kérdező megjegyzését az elején. A lakáshoz megvan az önereje, amit ő gyűjtött össze, a szülők csak a lalastakarékot adnák hozzá, ami még 10 éves futamidőt nézve is kb 3-4 millió Ft... a mai lakasarakat nézve, amit a szülők adnak, az a toredeke lehet az önerőnek, így nézve a Kérdező aggályai teljesen helytállóak, mert nem a szülők fizetik ki neki zsebből.

Az is gyakran előfordul, hogy vki rakosgatja a lakastakarekot, majd nem tudja mire felhasználni, simán lehet, hogy itt is erről van szó, és a szülők emiatt adjak oda a pénzt. Szóval ne ítélkezz.

2020. júl. 31. 07:54
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!