Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a haszonélvezeti jogot a...

Ha a haszonélvezeti jogot a szüleim szeretnék gyakorolni, akkor itt valami nincs bűzlik?

Figyelt kérdés

Saját lakást tervezek venni, a hitelre megvan az önerőm, ehhez viszont hozzájönne még a szüleim által is vezetett lakástakarék, továbbá a nekem félretett pénzük. Most arról akarnak meggyőzni, hogy a haszonélvezeti jog legyen az övék, mivel ha esetleg olyan párom lesz, aki ki akar időve forgatni a vagyonomból, akkor ez nekem egy biztosíték. És szerintük többen így csinálják.

Én viszont inkább úgy érzem, hogy anyám, aki lévén egyke vagyok egész életemben rám volt szállva érzelmileg, most csak egy újabb eszközt akar a kezében, hogy ezen keresztül is kontrollt gyakoroljon rajtam, ne engedjen soha teljesen önállósodni. Tudom, hogy konteósan hangzik ez, de nem ismeritek őt.

A lakásts szeretném, ha teljesen az enyém lenne és jogilag független mindenki mástól. Szerintetek igazat beszélnek, vagy csak a kontroll gyakorlás van a dolog mögött? Van egyáltalán ennek a szülői haszonélvezeti dolognak valami hagyománya itthon?

2020. júl. 31. 01:25
1 2 3 4
 1/31 anonim válasza:
87%
Ha meg tudod oldani anyagi hozzájárulás nélkül, ne engedd a haszonélvezetet; az erősebb is mint a tulajdonjog. Egyébként ha megveszed a lakást mielőtt házasodsz, kvázi védve vagy
2020. júl. 31. 01:30
 2/31 anonim ***** válasza:
94%

*ehhez viszont hozzájönne még a szüleim által is vezetett lakástakarék, továbbá a nekem félretett pénzük.

Ne fogadd el, és ne menj bele. Egy életre lekötelezetté válnál, és több joga van egy haszonélvezőnek a lakáshoz, mint a tulajdonosnak. Tehát hiába akarnád eladni ha ő nem akarja.

2020. júl. 31. 01:32
 3/31 A kérdező kommentje:
Köszi. Sőt, most azt is olvasom, hogy gyakorlatilag eladni sem tudnám, mivel ilyen lakást érthető okokból senki nem vesz meg. Gyakorlatilag tehát a jogom annyi, hogy belerakom a pénzt, és fizethetem a hitelt :D. Milyen szép jövőkép.
2020. júl. 31. 01:43
 4/31 anonim ***** válasza:
90%
Ne fogadd el a pénzt, gyűjts még és akkor tiszta az ügy.
2020. júl. 31. 02:21
 5/31 anonim ***** válasza:
94%
Semmiképpen ne menj bele, engem szívattak meg így szüleim!
2020. júl. 31. 02:40
 6/31 anonim ***** válasza:
77%
Semmiképpen ne engedd meg. Akkor ha úgy döntene, hogy heló fiam holnaptól itt lakom semmit se tehetnél mert nem rakhatnád ki.
2020. júl. 31. 02:42
 7/31 anonim válasza:
91%

Jól látod,a haszonélvező joga felülírja a tulajdonost is. Abban az esetben tartom valós igénynek a szülő részéről, ha például a lakást a friss egyetemista gyereknek veszik a gyerek nevére, teljesen saját tőkéből. Ha ilyenkor féltik, hogy a 19-20 éves tapasztalatlan fiatalt elcsábítja valaki és a lakás eladására akarja rávenni, ezzel meg tudják védeni, de idővel illik levenni a haszonélvezetet a lakásról, hogy elengedjék a gyerek kezét teljesen.

De ha a lakás árának töredékét adnák a dolgozó gyereküknek,aki már rég külön él, semmi alapja effajta védelemnek. Inkább csak kötöttség, a haszonélvező jóindulatának foglya lennél. Én nem szivatnám meg így a gyerekeim. Te se hagyd.

2020. júl. 31. 03:40
 8/31 anonim ***** válasza:
95%

Ahogy más is írta, egy esetben tartom elfogadhatónak, ha valaki kajla fiatal, és nagyrészt a lakást a szülők fizetik. Ismerek ilyen esetet, és azt kell mondanom, hogy 110%-ig megértem a szülőket.

De ha a gyerekem megkereste nagyrészt a rávalót, még ha pluszban segítem is, eszembe nem jutna haszonélvezetet kérni rá. Azzal gyorsan vissza lehet élni...

2020. júl. 31. 05:29
 9/31 anonim ***** válasza:
89%

Jól érzed. Anyád ezzel akar kontrollálni és szabályozni.

Semmiképpen menj bele ebbe.

2020. júl. 31. 05:49
 10/31 anonim ***** válasza:
91%

Ne menj bele. Mondd meg anyukádnak, hogy nem kell félnie. Majd írtok egy házassági szerződést a pároddal, ha odakerül a sor, hogy összeházasodtok.

Amúgy én is úgy gondolom, hogy főleg azért akarja ő ezt a haszonélvezeti jogot, hogy neki jó legyen.

2020. júl. 31. 06:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!