Fényes nappal a késes támadót megölhetem? (aki ki akar rabolni)
Nemrég volt egy ilyen. Fényes nappal hátulról támadva késsel raboltak ki valakit a dunaparton.
Annyit tudok, hogy a saját MAGÁNTERÜLETEMEN bármikor megsebesíthetem halálosan is a támadót/betörőt.
Na. Sportlövő vagyok, van is engedélyem rövid csövű félautomata sportfegyver tartására 9mm Luger kaliberben. Magyarán van sportpisztolyom. Amit normál szabályozott körülmények között megfelelő pácélszekrényben tartok lőszertől elkülönítve stb stb.
Plusz még erre van olyan engedélyem, hogy én csőre töltve szállíthassam autóban és gyalogosan, megfelelő tokban. Plusz csőre töltve tárolhassan a lakásban rendőrség által ellenőrzött tárolóhelyen. Tehát: A betörőtől megvédhetem a családomat ujjlenyomatos fali széf nyitásával és a tűzkész lőfegyver előrántásával. Ez teljesen oké.
Namost. Nem biztos, hogy lesz annyi lélekjelenlétem, hogy lábon lövöm az illetőt. Ha értitek mire gondolok..... :/
A kérdésem akkor a következő: Jogos önvédelem lesz, ha a késsel a holmijaimat követelő embert lelövöm? Csak azért kérdem, mert sokszor volt olyan, hogy drogos volt az illető és az áldozat hiába mondta, hogy nincs nála semmi pénz, akkor is megszúrta. És 4 percen belül elvérzett az áldozat. Ennyit erről. Nem vagyok karatés, puszta kézzel sajnos nem tudom magam megvédeni késes támadó ellen.
Végre megjött a heti késes támadós kérdés. De látom a helyzet egyre durvább.
Jövő héten, AK-47el felfegyverzett láthatatlan ninja hadsereg lesz a támadó akik ellen borotvaéles kaszákkal kell védekezeni, miközben három rendőr pontozólapon jegyzeteli meddig tartott a jogos önvédelem.
Nem ölheted meg, mert az nem aranyos önvédelem lenne a törvény szerint.
Ha viszont meg akarod tudni, mi lesz az arányos, meg kell várnod amíg meg öl.
Mihelyst feldobod a pacskert, máris bele vághatod a bökőt - önvédelemből - akkor már "arányos".
Így szól az agybajos jogalkotók által összetaknyolt törvény!
Érdemes lenne elolvasni a BTK-ból a 22-es §-t.
"22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.
(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) éjjel,
ab) fegyveresen,
ac) felfegyverkezve vagy
ad) csoportosan
követik el,
b) az a lakásba
ba) éjjel,
bb) fegyveresen,
bc) felfegyverkezve vagy
bd) csoportosan
történő jogtalan behatolás, vagy
c) az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolás.
(3) Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl.
(4) A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől."
Tehát, ha éjszaka VAGY fegyverrel VAGY felfegyverkezve VAGY csoportosan (min. 3 fő) behatolnak a LAKÁSODBA, akkor ez az életed kioltására tett kísérletnek kell venni, és jó eséllyel fel fognak menteni az emberölés vádja alól. Visszaélni természetesen nem lehet ezzel a joggal, tehát kell, hogy valamilyen alapon azt kelljen gondolnod, hogy veszélyben forog az életed vagy testi épséged. Szóval, vannak szabályai a dolognak, de alapvetően téged véd a törvény, ha jóhiszeműen cselekszel.
Az udvarodra behatolók közül - napszaktól függetlenül - csak a fegyverrel, ill. fegyvernek látszó tárggyal rendelkező személyt lőheted le minden további nélkül. (Mondjuk, éjszaka fegyvernek látszódik egy sárgarépa is...)
"Csak azért kérdem, mert sokszor volt olyan, hogy drogos volt az illető és az áldozat hiába mondta, hogy nincs nála semmi pénz, akkor is megszúrta."
Ez a drog általában az alkohol szokott lenni.
Még ezt érdemes elolvasni:
25-ös!
Vagyis, ha közterületen ölnek meg engem, akkor minden ok. Jogom csak a lakásomban van.
Egy agyament barom volt, aki ezt kiagyalta a húgyeszével!
Egyébként egy ismerősöm házán belül hagyta helybe a tolvaj genyát (aki még neki is ment ráadásul), úgy meg büntette őt a taknyos orrú bíró, hogy se köpni se nyelni nem tudott.
Ennyit a jogos önvédelemről!
27
Nem olyan hosszú az a 22. paragrafus, hogy ne sikerüljön elolvasni.
Nem részleteztem mindent szájbarágósan, csak egy olyan részt, ami előzőleg szóba került.
Közterületen is megvédheted magad természetesen, mint a 22. §-ban írva vagyon. Bármilyen módon, ami mód ahhoz szükséges, hogy elhárítsd a jogtalan támadást.
Nappal alapesetben van annyi megkötés, hogy a védekezésnek arányosnak kell lenni, tehát ha valaki két pofont akar adni, akkor nem feltétlenül verheted agyon az illetőt egy baltával, mielőtt a közeledbe érne. Nem kell persze megvárni, hogy ténylegesen meg is üssön. Mint a legelső mondat írja, már a közvetlenül fenyegető támadást is ellentámadással háríthatod el, de baltával csak akkor, ha nagy a valószínűsége, hogy komoly bajod lenne, ha nem tennéd. És az ilyen esetben nehéz bizonyítani, hogy igazad volt.
Viszont, mint a folytatásban írják, ha közterületen vagy bárhol fegyverrel vagy más ölésre alkalmas tárggyal támadnak rád, vagy ha legalább hárman vannak a támadók, akkor ezt úgy kell venni, hogy meg akarnak ölni téged, és innentől te is bármilyen módon megölheted őket. Sőt, mivel éjszaka nem látni, hogy van-e a támadónál fegyver, ezért éjszaka is fennáll ez a dolog, hogy a támadást az életed elleni támadásnak kell venni, és ha netán megölöd az illetőt, akkor fel se merülhet, hogy megbüntessenek.
Természetesen, ezzel a jogoddal se szabad visszaélni, tehát amint abbahagyja a támadást a támadó, akkortól már nem bánthatod egy ujjal se, mert onnantól már büntethető leszel érte. (Kivéve, ha az ügyvéded a 3. bekezdésre hivatkozik, vagyis, hogy ijedtedben nem tudtad felmérni, hogy már nem kell tovább ütni az illetőt.)
Olvasd el az előző hsz-om alján lévő linket, kicsit hosszú, de nagyon szépen elmagyarázza, hogy mit lehet és mit nem.
"Plusz még erre van olyan engedélyem, hogy én csőre töltve szállíthassam autóban és gyalogosan, megfelelő tokban."
Ja, persze. Lehetsz vagy 14 éves, ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!