Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Fényes nappal a késes támadót...

Fényes nappal a késes támadót megölhetem? (aki ki akar rabolni)

Figyelt kérdés

Nemrég volt egy ilyen. Fényes nappal hátulról támadva késsel raboltak ki valakit a dunaparton.

Annyit tudok, hogy a saját MAGÁNTERÜLETEMEN bármikor megsebesíthetem halálosan is a támadót/betörőt.

Na. Sportlövő vagyok, van is engedélyem rövid csövű félautomata sportfegyver tartására 9mm Luger kaliberben. Magyarán van sportpisztolyom. Amit normál szabályozott körülmények között megfelelő pácélszekrényben tartok lőszertől elkülönítve stb stb.

Plusz még erre van olyan engedélyem, hogy én csőre töltve szállíthassam autóban és gyalogosan, megfelelő tokban. Plusz csőre töltve tárolhassan a lakásban rendőrség által ellenőrzött tárolóhelyen. Tehát: A betörőtől megvédhetem a családomat ujjlenyomatos fali széf nyitásával és a tűzkész lőfegyver előrántásával. Ez teljesen oké.

Namost. Nem biztos, hogy lesz annyi lélekjelenlétem, hogy lábon lövöm az illetőt. Ha értitek mire gondolok..... :/

A kérdésem akkor a következő: Jogos önvédelem lesz, ha a késsel a holmijaimat követelő embert lelövöm? Csak azért kérdem, mert sokszor volt olyan, hogy drogos volt az illető és az áldozat hiába mondta, hogy nincs nála semmi pénz, akkor is megszúrta. És 4 percen belül elvérzett az áldozat. Ennyit erről. Nem vagyok karatés, puszta kézzel sajnos nem tudom magam megvédeni késes támadó ellen.

2020. júl. 26. 13:22
1 2 3
 11/30 A kérdező kommentje:

7: amúgy. Szerintem te vagy az aki álmodozik. Feltettem egy önvédelmi kérdést és máris a rendőrséggel jössz? Nem értem mire gondolsz.. :/

Nekem teljesen mindegy, hogy Te mit gondolsz. Nekem csak az számít, hogy biztonságba tudjam magamat és a családomat. Ennyi számít.

2020. júl. 26. 14:17
 12/30 A kérdező kommentje:
10. A gázpisztoly alatt gumist értettem amúgy. Végülis tökmindegy, úgyis én húzom a rövidebbet :( Mindig ez van. Megvéded magad, de mégis kapsz a fejedre.
2020. júl. 26. 14:19
 13/30 anonim ***** válasza:
21%

"Annyit tudok, hogy a saját MAGÁNTERÜLETEMEN bármikor megsebesíthetem halálosan is a támadót/betörőt."

Pont, hogy totál rosszul tudod. Nem, nem ölhetsz meg senkit se a portádon.

Ilyen szituációknál meg mindig számít melyik fegyver milyen. Te pisztollyal lelősz valakit olyan a jogszabály, hogy az már nem jogos önvédelem.

Megsúgom, ha küzdősportolsz az első versenyzésed után fegyvernek minősül a tested. Harcművészetek esetén, ha nem versenyzel addig, akkor onnantól fogva, amint eléred ugyanazt a rangot, mint a Karateban a fekete öv. Olyan esetben, ha te utcai verekedésbe keveredsz, akkor az ügyet úgy vizsgálják, mintha fegyverrel verted volna meg az illetőt, míg nála nem volt semmi. Sok bokszoló is ezért nem mer visszaütni, mert tudják baromira meghurcolnák.

Cigányok ellen meg úgyis az fog számítani, hogy milyen származású vagy. Nem cigány származású vagy? Akkor úgyis te leszel a bűnös. Ott a fagyállós gazda, mikor jött szerencsétlen azzal, hogy hát ő kiírta a falra, miszerint megmérgezte a bort, mivel jöttek? Hát a tolvajok nem tudtak rendesen olvasni, így-úgy-amúgy, így akkor is ő bűnös.

2020. júl. 26. 14:19
 14/30 anonim ***** válasza:
0%
Canobix: bicskánál se mindegy milyennel támadsz vissza. Ugyanolyan penge hosszú lehet max.
2020. júl. 26. 14:21
 15/30 A kérdező kommentje:

Hát jó. én értem... Edig úgy tudtam, hogy 22:00 után magánterületen, ha a betörő elhalálozik az önvédelem során, az nem minősül gyilkosságnak.

Ezért fosok. Mert mi van HA??? Mi van, ha véletlen? Ott éjszaka ijedtségemben és a stressz közben megötüm és meghal? akkor mit csinálok?

Nem tudnám elviselni szerintem.

2020. júl. 26. 14:22
 16/30 A kérdező kommentje:
14: de ez már nagyon szőrszálhasogató. Majd nekiállunk méregetni :/
2020. júl. 26. 14:22
 17/30 anonim ***** válasza:

14

Egyértelmű, hogy az engedélyezett max legyen nála.

Másrészt, tanuljon meg úgy közlekedni, hogy lásson hátra is s nem lesz támadás...

2020. júl. 26. 14:25
 18/30 anonim ***** válasza:

De, ugyanúgy gyilkosságnak minősül. Attól, mert 22:00 elmúlt még nem ölhetsz meg senkit, legfeljebb véletlen emberölés miatt indul ellened eljárás. Mert az amiről te írsz az ez, véletlen emberölés. Csak ezt baromi nehéz bebizonyítani sokszor.

Azt meg a jogalkotókat nem érdekli, hogy szőrszálhasogató-e vagy sem. Így is évekig kellett harcolni azért, hogy legalább minimálisan megvédhesd magadat. Addig olyan, hogy jogos önvédelem nem volt, mindig bűnösnek hoztak ki, bármit csináltál.

2020. júl. 26. 14:26
 19/30 A kérdező kommentje:

17: ez természetes, de mint írtam én bicskával nem tudom megvédeni magam :(

Azért írtam, hogy sportlövő vagyok, emrt ott tanultam egy s mást. gyors rántás, gyors célzás stb.

De ha nem, hát nem. Akkor nem tudom. majd elfutok :) vagy ahogy hozza a szituáció.

18: igen sajnos ez van :( de mintha valahol olvastam volna, hogy 22 után jogos önvédelemnek számít..

ÁÁ mindegy. tudjátok mit? hagyjuk. Inkább vesszen el a tárcám, azán majd biztos lelép.

2020. júl. 26. 14:36
 20/30 anonim ***** válasza:

18

Mit vársz, hogy Billy a kölyök lehetsz, mert ezt vágod???

Viselj csizmát meg többi motyót akkor, hátha megijednek...

Nézz magad mögé is sűrűn...millió más eszköz van, amit önvédelemre engedélyeztek csak választanod kell...

2020. júl. 26. 14:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!