Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kell ügyvédet fogadnom?

Kell ügyvédet fogadnom?

Figyelt kérdés
Ha kapok az Intrum Justitia Zrt.-től egy fizetési meghagyást, és én 15 napon belül ellentmondással élek a közjegyzőnél arra hivatkozva, hogy úgy gondolom ez a követelési jog már elévült, és ha perré alakul az ügy, mindenféleképpen kell ügyvédet fogadnom, aki képvisel a bíróságon vagy ügyvéd nélkül is lenne esélyem?

2020. júl. 18. 14:00
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

Én is ezt mondtam neki, hogy kérjen részletfizetést, de mivel nincs munkája, és ezáltal pénze sincs (a barátja tartja el.. Ő pedig nem akarja ezt fizetni), azt mondja nem tudná fizetni. Elég nagy hülyeséget csinált, mondtam neki.

Amúgy a Ptk. ezt mondja "(...) az előfizetői szerződésekből eredő polgári jogi igények egy év alatt évülnek el, de ez csak a hírközlési szolgáltatásra (pl. előfizetés, vagy hűségidő miatti követelés) vonatkozik, azonban ha termékértékesítéssel (pl. részletre történő készülékvásárlás) kapcsolatos a követelés, arra az 5 éves elévülési idő vonatkozik! Azonban ha a készüléket azért kapta kedvezőbb áron, mert hűségidőt vállalt, akkor a kötbérnek szintén 1 év az elévülése." Tehát, a hűségidő miatti kedvezőbb ár miatt nem lett 1 év az elévülési idő?

2020. júl. 19. 10:16
 12/18 anonim ***** válasza:

A kötbérre, de nem a készülék árára.

Nem évült el.

De kitől kapta a levelet? Jegyzőtől vagy közvetlen az Itrumtól?

2020. júl. 19. 10:50
 13/18 anonim ***** válasza:

Ha az elévülés megszakad, akkor nem tudsz utána elévülésre hivatkozni. Ennek épp ez a lényege. Megszakadás után az elévülés újra kezdődik, tehát a jogosultnak onnantól megint lesz 5 éve (adott esetben 1 vagy 3, jogviszonytól függően) a követelés érvényesítésére.

Örüljön neki húgica, hogy már új Ptk van, mert a régiben a felszólítás és az engedményezés is megszakította. Most csak azt kell megnézni, hogy a fizetési meghagyás beadása előtt eltelt-e az elévülési idő.

Hogy az adott esetben ez egy, vagy öt év-e, azt nem tudjuk pontosan megállítani abból, amit a sztoriról leírtál, hiszen azt nem tudjuk, bármiféle - hűségidőre tekintettel adott - kedvezményt kapott-e. Manapság nem így szokták már a szolgáltatók csinálni, pont emiatt a szabály miatt. A kedvezmény minden szolgáltatónál lévőnek jár, a hűségidő csak opció mellé, de nem feltétel. Ha így van, ötéves elévülési idő van.

2020. júl. 19. 10:52
 14/18 anonim ***** válasza:
Amúgy nem jegyző, hanem KÖZJEGYZŐ. A kettő nem ugyanaz. A jegyző teljesen mással foglalkozik.
2020. júl. 19. 10:52
 15/18 anonim ***** válasza:
És valóban, az sem mindegy, mi a követelés jogcíme, mert az egyéves elévülés a készülék vételárára nem vonatkozik.
2020. júl. 19. 10:54
 16/18 A kérdező kommentje:

Az Intrumtól kapott fizetési felszólítást, sima levélként jött. Azt írták, hogy 8 napja van befizetni. Ezt a kedvezményes dolgot én sem tudom, azt se tudom, hogy a szerződések meg vannak-e neki egyáltalán. De akkor a lényeg, hogy az elévülési idő 5 év, ami még biztos nem járt le.

Hát jó, majd meglátjuk mi lesz. Köszönöm, hogy válaszoltatok. :)

2020. júl. 19. 11:16
 17/18 anonim ***** válasza:
Akkor egyezzen meg az Itrummal, részletfizetést is szoktak adni ill. el is fognak engedni az összegből
2020. júl. 19. 11:18
 18/18 anonim ***** válasza:
Ha itt kell megkérdezned jobb ha fogadsz ügyvédet
2020. júl. 30. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!