Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet ebből bajom GDPR szempon...

Lehet ebből bajom GDPR szempontjából?

Figyelt kérdés

Kicsit hosszú lesz, de muszáj részletesen leírnom, hogy megértsétek.

Tehát az a helyzet, hogy Hollandiában dolgozom részmunkaidőben, mert diák vagyok. A munkám semmi extra, call centeres vagyok, úgyhogy a vásárlók adatait is kell kezelnem, pl név, telefonszám, e-mail cím, lakcím. Mióta ez a vírus itt van, mindenki otthonról dolgozik (azaz Hollandiából “otthonról”), kivéve a németeket, mert ők tényleg otthonról dolgoznak, ugyanis a határhoz nagyon közel van a cég, nekik itt nincs is albérletük. Ez eddig oké. Ott kezdődik a bonyodalom, hogy én nyárra haza akarok menni, viszont megtagadták tőlem az otthonról dolgozás lehetőséget, annyi szabadságot meg nem adnak, amennyit kérvényeztem. Annyit mondanak, hogy a GDPR miatt nekem Hollandiában KELL maradnom. Ez azért hülyeség, mert 1, mi a különbség a 2 ország (Magyarország, Hollandia) között GDPR szempontjából 2, a németeknek miért szabad otthonról dolgozni? Nem tök mindegy, hogy melyik országban dolgozom a vásárlók adataival/kérem el az adataikat?

Kitaláltam, hogy hazamegyek, de azt hazudom, hogy valójában itt vagyok. Tudom, hogy le lehet nyomozni, hogy honnan dolgozom, az se érdekel ha kirúgnak, mert amúgy is utálom az ilyen rugalmatlan magatartást.

Viszont attól beparáztam, hogy beperelhetnek-e több ezer/tízezer €-ra, merthogy “megszegtem” a GDPR-t. Ők több e-mailben is leírták nekem, hogy nem mehetek haza a GDPR miatt. Szerintetek? Ha kiderül, hogy hazudtam bíróságra viszik az ügyet?

2020. jún. 11. 16:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
92%
fix, hogy kiderül, fix, hogy kirúgnak és még be is perelnek.
2020. jún. 11. 17:07
 2/13 A kérdező kommentje:
Az első 2 nem érdekel, csak az utóbbi. Azt megkérdezhetem, hogy miből gondolod, hogy beperelnek? Ha találtál erre vonatkozóan bármiféle leírást, azt szívesen fogadnám.:) köszönöm a választ.
2020. jún. 11. 17:09
 3/13 anonim ***** válasza:

Mivel MEGTILTTOTÁK, ennek alapján perelhetnek. De ettöl függetlenül szerintem a munkaszerzödésedben is benn van, hogy milyen feltételekkel dolgozhatsz.

Ezek alapján perelhetnek, perelni is fognak és igen masszívan meg is büntetnek.

A németeknek meg valószínüleg más szerzödése van, emellett Németország meg Magyarország egész más kategória!

2020. jún. 11. 17:34
 4/13 anonim ***** válasza:
53%

Ez mondjuk valóban érdekes, pár dolog nem igazán világos. Ki akar beperelni a GDPR miatt, a munkaadód vagy az adatvédelmi hatóság?

Arra tippelek az lehet a bajuk, hogy ahol Te dolgozol, ott csak és kizárólag Te vagy a bizalmas adatokat tartalmazó munkaeszközöddel, míg ha elkezdesz utazni - a munkaeszközöddel együtt - akkor már mi garantálja, hogy esetleg otthonról (Mo-ról), vagy utazás közben valami oknál fogva (pl. ellopják valahogy) nem férnek-e hozzá idegenek az érzékeny adatokhoz, és félnek, hogy esetleg fennakadnak egy ellenőrzésen pont most. Persze lehet tévedek, majd valaki megcáfolja.

(Mondjuk aez a GDPR is egy olyan dolog amit ki se kellett volna találni és csak arra jó, hogy az olyan embereknek/cégeknek megbonyolítsák a dolgát, illetve munkáját, akik ügyfelekkel dolgoznak. Nem elég annyi, hogy 3.félnek nem adják ki az érzékeny/bizalmas adatokat, oszt'jónapot ?)

2020. jún. 11. 17:36
 5/13 A kérdező kommentje:
#4 köszönöm a választ neked is. Az a helyzet, hogy jelenleg senki sem akar beperelni, csak a sötétben tapogatózom, hogy mi lesz ha hazamegyek.:D Amúgy szerintem a munkaadó perelhetne, ugyanis az adatokkal nem élek vissza, csak ráfoghatják, hogy ők megtiltották a hazamenetelt. Lehet az a lesz a legjobb, ha felmondok, nagyon nem hiányzik a pereskedés. Csak annyira meg nem rossz ez a munka és szeptembertől szintén itt akartam dolgozni, ezért gondoltam hogy behazudom, hogy itt vagyok, ha meg kiderül hogy nem, akkor viszlát. Csak így, hogy esetleg beperelhetnek, annyit nem ér az egész.
2020. jún. 11. 17:47
 6/13 anonim ***** válasza:
Nekem is ez lett volna a következő javaslatom, mondj fel, és esetleg keress valami olyat ahol nem kell ilyen bizbaszokkal izélni...
2020. jún. 11. 17:52
 7/13 anonim ***** válasza:

Gondolom a személyes adatkezelést úgy jelentették be a holland adatvédelmi hatóságnak, hogy Hollandia területén végzik. Ezért a holland adatvédelmi hatóság ellenőrizheti az adatkezelést bármikor, bírságolhat a szabályok megszegéséért, nekik kell az incidenseket jelenteni.

Rövid gúglízés:

“ Report processing of personal data

If you are starting a company in the Netherlands and you intend to process personal data, you must report to the Dutch Data Protection Authority (Dutch DPA, Autoriteit Persoonsgegevens). However, you may be exempt from having to report. Please contact the Dutch DPA for more information. The GDPR stipulates that businesses must register and file all data leaks.

Reporting theft, loss or abuse of personal data

You must notify the DPA (in Dutch) and the persons involved of any theft, loss or abuse of personal data for which you are responsible. If you fail to notify any data breach in time, DPA may impose a fine.”

[link]

2020. jún. 11. 20:12
 8/13 anonim ***** válasza:
30%

De van rá megoldás. :)

A) Ha kötelező a céges notebookodon dolgozni, akkor azt hagyd Hollandiában (ismerősnél, hogy ha véletlen lefagy, újra tudja indítani) és arra jelentkezzél be másik eszközről távoli asztallal (akár okostelefonhoz is köthetsz monitort, billentyűzetet, egeret).

B) Ha Hollandiában levő saját eszközt használhatsz, akkor bérelj ott egy felhőszolgáltatáson virtuális gépet.

google: cloud vps netherland

2020. jún. 11. 20:19
 9/13 A kérdező kommentje:

#8 ez nagyon jó ötlet, köszönöm.:)

Többieknek is a válaszokat.

2020. jún. 11. 20:33
 10/13 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy jelenleg saját eszközről vagyok belépve távoli asztallal. Ez azt jelenti, hogy laptop alapján nem tudnak lenyomozni, mert úgy érzékeli végig, hogy Hollandiában vagyok? Lényegében az irodai számítógépekre vagyok rácsatlakozva a saját laptopommal, úgyhogy ez lenne a logikus.
2020. jún. 11. 20:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!