Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogomban áll hazudni?

Jogomban áll hazudni?

Figyelt kérdés
Mikor áll jogomban hazudni és mikor nem?

2020. márc. 2. 20:50
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

Tehat szerinted szabad hamisan vádolnom mondjuk a testveremet mert a rokonom, es nem vagyok büntethető mert ez a cikkely kizarja a buntethetosegem.. Oke.

Megyek es feljelentem heccbol a noverem mert elasott ket hullat a kertjeben..

2020. márc. 4. 07:02
 12/12 anonim ***** válasza:

10: Lehet, nem fogalmaztam világosan. Szóval ez a paragrafus arról szól, hogy bár te pl szemtanúja voltál annak, amint a rokonod megölt egy embert, a bíróságon mint tanú, az erre irányuló kérdésre megtagadod a választ. Ehhez jogod van. Viszont ha tanúként azt hazudod, hogy a rokonod egész nap veled volt a gyilkosság helyszínétől száz kilométerre, akkor ezért mint hamis tanúzásért felelősségre vonnak, hiszen a rokoni kapcsolat nem (sem) jogosít fel arra, hogy félrevezesd a bíróságot.

A hamis tanúzáshoz való jogod csak odáig terjed, hogy nem teszel rá terhelő vallomást még akkor sem, ha amúgy tudod, hogy ő a gyilkos. Tehát mint tanú, passzív módon megnehezítheted az igazság feltárását (vallomás vagy válasz megtagadása), de aktív módon (hazugság) nem terelheted tévútra a bíróságot.

2020. márc. 4. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!