Holtig tartó haszonélvezeti jogától öngyilkossági kísérlete után megfosztható? 4 éves gyermeke talált rá. Az eset óta minden nap követeli a házba való bejutást, mi félünk tőle, mert agresszív, fenyegetőző.
A haszonélvezeti jogot élvező fél öngyilkossági kísérletével NEM veszti el e jogosultságát.
Ti követtek el szabálysértést, ha nem engeditek be a házba.
Az özvegyi jog korlátozása:
Ptk. 616. § (1) A házastárs haszonélvezetének korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
(2) A haszonélvezet korlátozásának bármikor helye van, a korlátozás azonban csak olyan mértékű lehet, hogy a korlátozott haszonélvezet a házastárs szükségleteit biztosítsa, figyelembe véve az általa örökölt vagyontárgyakat, valamint saját vagyonát és munkájának eredményét is.
Az (1) bekezdés értelmében a haszonélvezeti jog korlátozását csak a leszármazók kérhetik.
Ha több leszármazó van, azok bármelyike kérheti a haszonélvezet korlátozását. Nem szükséges, hogy az összes leszármazó ilyen tartalmú kérelmet terjesszen elő. Ha nincs megállapodás, a korlátozás csak bírói úton érvényesíthető.
A haszonélvezeti jog korlátozásánál időbeli határt a Ptk. nem szab. Ez azt jelenti tehát, hogy amíg az özvegyi jog fennáll, a haszonélvezeti jog korlátozása bármikor kérhető.
A haszonélvezeti jog korlátozásának mértéke a házastárs szükségleteihez, megszokott környezetben tartásához igazodik.
Nem értem most se, miért gondolod, hogy megfosztotta volna önmagát bármilyen jogától.
Természetes, hogy a tulajdonosnak kellett mennie, hiszen ebben az esetben a tulajdonjoga SEMMIT se ér, még jó darabig sem, tehát akár ne is lenne tulajdonos, jobban járna. Abban a házban CSAK a haszonélvezőnek van joga tartózkodni.
Nem értem, téged miért zavar, a te házadba nem mehet be. Mármint ha a tiéd az a ház, ahol te élsz...
08:56
Mert szeretné megszerezni a másik házat is. Ezért aztán mindenfélét összehord. Ismerem én az ilyent. Amikor elváltam a bíróságon az én feleségen is olyan dolgokat állított rólam, hogy én is csak a fülem hegyeztem hogy férjként mi mindent csinálhattam volna ami persze eszembe sem jutott. Becsületére legyen mondva hogy nem tudom hogy ő vagy az ügyvédnője találta-e ki a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!