A rendőrség hogyan szokta kideríteni azt, ha pl. valakit messziről lelőnek egy távcsövessel?
Ha egy bérgyilkos egy olyan helyről lő ahol éppen senki nem látja pl. egy töltésen van, a lelőtt személy pedig kb. 2km-re, akkor a rendőrség hogyan kezdi meg a nyomozást?
Az ilyet soha nem értem, hogy hogyan lehet elkapni és azt se tudnám hol kezdjem... :)
A holttestből indulnak ki. Szerológiai vizsgálatokat végeznek, milyen irányból érkezhetett a lövés, mekkora sebességgel, milyen szögben érte a testet (ami azt illeti egy ilyen távolságról történő lövésnél már minden számít, a hőmérséklet és a páratartalom különösen, aki azt mondta hogy nem az tévedett) Megállapítják, hogy hol tartózkodott az áldozat és aztán a lövedék sebességéből és röppályájából ki tudják számítani, hogy kb. mekkora távolságból érkezhetett és megkeresik.
Egyébként nagy arcok vannak itt, csak éppen nem értenek a lövészethez. Az orvlövész nem sétál ki a mezőre csak úgy lelőni valakit...az orvlövész egy nagyon okos, ravasz gyilkos. Tudja a szél irányát, mértékét, milyen szögben lő stbstbstb.
Igazságügyi lőfegyverszakértő és ballisztikusok foglalkoznak ezekkel a dolgokkal egyébként és a rendőrség állományában vannak is ilyen szakemberek (én már beszéltem a BRFK-BTO-n egy ilyen fazonnal)
Egyébként már a hullán látszik, hogy milyen lövés érte. Pl. egy 7.62-es leszakítaná a buksiját, vagy legalábbis kimeneti sebet ejtene ami egy kb. narancs nagyságú lenne. 2 km-es lövést egyébként a mai ismeret fegyverek közül (kézifegyverek) csak a romboló-puskák képesek leadni (célzottan). Az afganisztáni-háborúban egy kanadai lövész adta le a leghosszabb célzott lövést emberre, ami igazoltan talált is, ha jól emlékszem kb. 2.5 km-ről egy Barett M82-essel. Utána lehet olvasni. Remélem tudtam segíteni!
A kis csírának:
Azért függ a hőmérséklettől mert a hőmérséklettel együtt a levegő sűrűsége is változik és eltérő sűrűségben, eltérő röppályát ír le a lövedék.
2km-en ez lehet kb 40 centi is...ja most meg vitatkozzunk arról,hogy a Corioli-erő mennyire hat a lövedékre.
ÜDV: Egy többszörös sportlövész magyar bajnok...(most pedig rendőr)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!