Nem fizettem ki egy bírságot, mi történik most?
Tavaly nyáron (2012 Július 17.) kaptam egy 60.000Ftos közlekedési bírságot. Ittas állapotban ültem kerékpárra (0.56). A csekket azóta sem fizettem be, de mégsem küldtek semmilyen felszólítást. A jogszabály azóta módosult, és most már ugyanezzel az alkohol szinttel csak fele ennyi bírságot szabnak ki. Elképzelhető, hogy a módosítás miatt nem küldtek felszólítás, vagy esetleg, hogy egyáltalán nem is kell befizetnem?
További infó: A bírság biztosan a rendszerbe került, ugyanis megkérdeztem egy ismerősünket aki ott dolgozik.
0.56mg/l légalkohol még most is 60eFt fix összeg ha ez megnyugtat.
Az új szabályozásban csak a mellékúton ittas kerékpározás 0.3-0.49mg/l csökkent 30eFt-ról 10eFt-ra.
A bírság megfizetése régen 15 napon belül, most 30 napon belül kötelező. Ezt követően kellett, hogy kapjál egy felszólítást ismételten. Ez mondjuk azért el szokott húzódni akár 2-3-4 hónapig is. Abszolút semmilyen papírt nem küldtek?
Nincs köze a módosításhoz, mivel annak nincs visszamenőleges hatálya. Egyébként, ha nem küldenek felszólítást egy év alatt elévül.
16. A szabálysértési elzárás és a pénzbírság végrehajthatóságának elévülése
24. § (1)8 Nem lehet végrehajtani a szabálysértési elzárás büntetést, a pénzbírságot, a közérdekű munkát, a meg nem fizetett pénzbírság, illetve helyszíni bírság helyébe lépő szabálysértési elzárást és a nem teljesített közérdekű munka helyébe lépő szabálysértési elzárást, ha az alaphatározat jogerőre emelkedésétől számítva egy év eltelt.
8. ez nem helyszíni bírság, hanem közigazgatási bírság. Nem szabálysértés, hanem szabályszegés.
A 410/2007 korm. rendelet, illetve az 1988. évi 1. tv foglalkozik a közigazgatási bírságokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!