Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Ha a házkutatás során lefoglal...

Ha a házkutatás során lefoglalt számítógép titkosítva van mit tudnak csinálni?

Figyelt kérdés
Csak elméleti kérdés. De olvastam hogy a gépet is lefoglalhatják ilyenkor. Mi van ha titkosítva van és azt mondja valaki elfelejtette a jelszót. Köteles ilyenkor kiadni, vagy mit tudnak vele csinálni?

2023. ápr. 5. 10:17
1 2 3 4 5
 31/45 anonim ***** válasza:
49%
Akkor nyilván enm olvastál a balhékról mikor annyi mindent naplóztak a telefonok, papíron szintén titkosítva, aztán hogy hogy nem valahogy belenyúltak és kipattant a balhé, hogy mennyi dolgot továbbítanak a felhasználókról. Pedig papíron azt is annyira de jól titkosították....
2023. ápr. 8. 23:18
 32/45 anonim ***** válasza:
83%
Én nem tudom te miket olvastál, de amit én írtam, azt még évekkel ezelőtt hallottam, hogy nem tudta a hatóság feltörni az Iphone-t. Nem én találtam ki a történetet, elhiheted nekem.
2023. ápr. 8. 23:31
 33/45 anonim ***** válasza:
33%
Olyan nincs amúgy hogy nem elhet feltörni, amit ember alkotott azt fel is elhet törni, kérdés mennyire éri meg nekik, vagy menynire akarják feltörni.
2023. ápr. 8. 23:33
 34/45 anonim ***** válasza:
61%

Leírom az én verzióm. Kíváncsi lennék ezzel mit tudnának kezdeni.

BIOS-on jelszó, admisztrátori és a poweren is. Külső pendrive-ról jelszó nélkül nem tudnak bootolni. Tegyük fel ezt mégis kijatszák.

A biztonsági mentéseket még az újra telepítést megelőzően létrehozom. Veracrypt konténer alatt archivalom a szükséges fájlt. Ezáltal a konténeren belül jön létre a fájl. Nem kerül ki a 'tiszta' rendszerre és így nem is lehet utólag visszafejtni pl. Testdiskkel. Szóval létrehozom az archívumot. Gpg-vel linux alatt titkosítom. Az archívumot törlöm, csak gpg fájl marad meg.

Ezután a merevlemezt teleíratom nullakkal. Leformázom lassú formazassal, majd rámegyek photoreccel. Ha nem talált semmit, és ez után sohasem szokott jön a másolás.

A gpg-fajlt, amit a konténerben létrehozotam kihúzom a Külső merevlemezre. Csinálok róla egy sha256sum-ot és ezutan feltoltom a drive-ba is. Ha legközelebb letoltom csak össze kell hasonlítanom a két hasht.

Mivel a veracrypt konténer másolható azt is a külső merevlemezre másolom.

Telepítés:

2 pendrive mindkettőt linux alatt lassú formazázással formáztam, utána mégegyszer dd-vel teleírattam nullákkal. Biztos, ami biztos. Ezután testdisk & photorc megpróbálom kisniffelni belőlük a korábban rájuk húzott fájlokat. Az említett eljárás után semmit nem talál. A két pendrive így teljesen üres.

Ezután egyik pendrive média creator tools, másikra linux mint.

A linuxal bootolok szintén törlöm az egész merevlemezt. Az éppen használatban lévő op-rendszerrel együtt. Ugyanaz Át eljárás nullakkal feltoltom, utána phototeccel ellenőrzöm.

Ha ez megvan és nem talált semmit jöhet a média creator tools. Windows felmegy. Ezt csak nemrég használom. A win-en belül létrehozok egy vendég fiókot és egy admisztrátorit. Csak a vendéget használom netezesre.

Ezután felmegy a linux. Az lesz, ahol a fájljaim tartom. Az egy offline rendszer! Arra az időre míg a veracryptet fel nem töltöm. Ezután a Külső merevlemezről belemasolom a konténerbe a fájlokat.

Tulajdonképpen ez a lényeg, hogy a fájlok nem érintkeznek a nettel. Ráadásul csak titkositva vándorolhatnak a külső merevlemez a ceracrypt konténer és a google drive között.

Kintre 'A tiszta rendszerre sohasem kerülhet ki fájl' sem titkosított, sem egyéb formában.

Ha ez megvan akkor a cloneziilával csinálok egy klónt a külső merevlemezre és utána be tudom lakni a rendszert. Win10 netre, linux meg fájlokra mondjuk ha tanulni szeretnék.

Szóval így nincs mit kipásztáznia a rendszernek, hiszen a titkosított konténerből nem kerül ki. Drive-on is gpg-ben van. És a külső merevlemezen is. Mindezt úgy, hogy előzőleg mindent teleírattam nullakkal.

Bocsi a billentyűzet miatt, telorol írtam.

2023. ápr. 27. 17:38
 35/45 anonim ***** válasza:
49%

Ezt csak nemrég használom.

Ezt csak netre! Mármint a win10 vendég fiókja. A linux meg offline fájlok tarolására verwcrypt alatt.

2023. ápr. 27. 17:43
 36/45 anonim ***** válasza:
24%

Mit tudnak tenni?

Kiverik belőled a jelszót. Ha nem élnéd túl a vallatást elkönyvelik munkahelyi balasetként. Régi jól bevált módszer, már a Gestapo is alkalmazta. Sőt már a középkorban is készítettek kampós szerszámokat a kihallgatásokhoz. :P

2023. ápr. 27. 17:48
 37/45 anonim ***** válasza:
61%
Utolsó igen, persze ha rendőrség lefoglalná kivvalatnák úgy is. Ellenben szerintem IT biztonságtechnikai szempontból jó ötlet lehet, hogy a fájlok egy offline op-rendszer alatt veracrypt alá vannak berakva. És onnan is csak titkosított formában másolható az előzetesen teljesen nullákkal teleíratott merevlemezre. A driv-ob is titkosított, ha meg esetleg bele nyúlnának ott az SHA256sum. Szerintem ez egy elég módszer, amit fentebb írtam. Hogy a fájlok nem kerülnek ki a tiszta partícióra, csak a titkosított konténeren belül utaznak.
2023. ápr. 27. 17:56
 38/45 anonim ***** válasza:
100%

"onnan is csak titkosított formában másolható a ... merevlemezre"

Ezt hogy kell érteni..?

Te magad se tudod megnézni őket? :)

2023. ápr. 28. 01:23
 39/45 anonim ***** válasza:
88%

Úgy kell érteni, hogy a külső merevlemez és a belső veracrypt konténer között a fájlok ingáznak. Ráadásul offline az egész.

Hiszen a veracrypt egyben egy kezelő program. Neki mindegy honnan olvassa be a titkosított konténert. Ha például csinálok egy titkos konténert alma néven. Aminek a mérete pl. 100gb

Azt az alma nevű fájlt, ami lényegében a titkosított konténer úgy, ahogy van másolhatom a külső merevlemezre. Onnan pedig a veracrypt ugyanúgy tudja magának felcsatolni, mint a belső konténert, csak azt pl már kettesre csatolom, a belsőt meg az eggyesre. Mivel a belső a bázis, ezért onnan a fájlok másolhatók a konténer alól a külső merevlemezre, ami a kettes meghajtóra van csatolva. A fájlok nem kerülnek ki ebből a körből a 'tiszta' rendszerre, például a letöltések közé, vagy az asztalra, vagy bárhová. Pont ez a lényeg, mert ha kikerülnek a konténerből és törlődik azonnal lehet őket vissza pásztázni megfelelő programmal.

Ezért írtam fentebb, hogy előtte minden egyed meghajtót tele kell írni nullákkal. Ezután pedig még már offline tartani rajtuk a fájlokat, azokat pedig nem kiengedni ebből a körből és így a visszafejtés lényegében lehetetlen.

2023. ápr. 28. 04:06
 40/45 A kérdező kommentje:
34, Ezzel nagyjából semmit sem fognak tudni kezdeni, de lehet valahol hibázol és tudnak olyan trükköket, exploitokat is amit te nem. Nyilván aki ezzel foglalkozik kibernyomozók fel vannak ezekre az esetekre is készülve. Vagy más szálon kezdenek el nyomozni. És így igaz feltörhetetlen rendszer nincs, bár ezzel a leírással az átlagfelhasználók 95%-ánál biztonságosabban tárolod a fájlokat.
2023. máj. 5. 19:03
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!