Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Hol itt a jog, a logika meg a...

Hol itt a jog, a logika meg a méltányosság?

Figyelt kérdés

Megtámadták az utcán, 8 napon túl gyógyuló (orvosi látlelettel). Elővettem egy gázsprayt, de csak ráfogtam a támadóra, nem használtam, mert kicsavarta a kezemből. Első körben én kaptam pénzbírságot, mert a 20g feletti tiltott a közterületen, csak magáncélra használható. A boltban sem mondták, hogy közterületen illegális.

Nem értem ezt.

2022. ápr. 20. 13:36
1 2 3 4 5
 31/45 kovpet ***** válasza:
72%
(3) Gázspray, íj, számszeríj, szigonypuska csomagküldő szolgálat, ügynöki tevékenység, házalás és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatás útján nem forgalmazható.
2022. ápr. 21. 12:32
 32/45 anonim ***** válasza:
100%

Igen, írják is, hogy csak személyes átvétellel veheted meg náluk. Megrendeléssel ugye csak a vásárlási szándékod jelzed nekik. És majd utána otthon tarthatod magadnál.. így értettem, de rosszul írtam le, és félreérthető volt a válaszom. Jogos az észrevételed, köszönöm!

Kérdezőnek pedig jó volt a lélekjelenléte, csak a kivitelezés nem sikerült.

Ezt a spréhasználatot amúgy is sokat kell gyakorolni, hogy egy bizonyos szituációban reflexszé váljon.

Azt mondják 1400 mozdulatismétlés kell, mire reflexként működni fog pánikhelyzetben is.

Ha 2 vagy több támadó van, érdemes együttműködni. Ellopják a bankkártyád? Mire az ATM-hez érnek, én már letiltom a kártyát. Elveszik tőled a telefont, karórát? Legalább a testi épséged megmaradt. A rendőrök meg majd visszanézik a közteres kamerát és meglesznek az elkövetők..

2022. ápr. 21. 12:44
 33/45 anonim ***** válasza:
28%

Végtelenül buta vagy. Nem azért büntették meg mert védekeztél.

Megprobálom egy abszurd példával szemléltetni.

Van egy utca, hívjuk Fő utcának. A Fő utcán egyetlen forgalom irányító lámpa van amibe van forgalom figyelő, így ha átmész a piroson azonnal fotóz és jön a büntetés.

Te hétfőn, kedden, szerdán átmész a piroson, arra hivatkozva hogy én itt félek megállni, mert veszélyes környék. Csütörtökön lassitasz, majdnem megállsz, majd valaki da rohan és megprobál kirabolni, el venni az autót stb, ezért te csütörtökön is áthajtassz a piroson.

Az, hogy csütörtökön áthajtottal a végszükség miatt a piroson azért megúszod a büntetés, viszont előtte hétfő kedden szerdán elkövetett szabálysértés miatt ugyan úgy megfognak büntetni.

Ugyan ez a helyzet. Nem az a baj, hogy használtál egy ilyen gáz sprét, hanem az a baj hogy előtte évekkel, hónapokkal, hetekkel, napokkal, órákkal elkövetted a szabálysértést, amikor semmilyen büntethetőséget kizáró ok nem állt fent.

Ha az ember rád támad, te pedig tudom életszerűtlen, de a földön, ablakpárkányon, bárhol meglátod ezt a gáz sprét, felveszed és használod senki nem fog megbüntetni, mert a támadás előtt nem birtokoltad, csak amikor már fent állt a büntethetőséget kizáró ok.

De te jóval ez előtt folyamatosan szabálysértést követtél el.

2022. ápr. 21. 15:00
 34/45 anonim ***** válasza:
38%

elüttem szóló, azért ne butázd már a kérdezőt, van elég baja.

amúgy is mondta már, hogy ő nem tudta, átverve érzi magát. Amúgy tényleg a boltot kellene megbüntetni , ha tudja igazolni.

2022. ápr. 21. 15:19
 35/45 anonim ***** válasza:
100%
Én is 40 ml feletti gázsprayt vettem és azzal jártam (nem kellett használnom). A kedves eladó engem sem tájékoztatott.
2022. ápr. 23. 12:43
 36/45 kovpet ***** válasza:
100%
35: Az 20g alatt lesz, nem víz van benne, hogy 1 legyen a sűrűsége :)
2022. ápr. 23. 14:22
 37/45 anonim ***** válasza:
67%
36: akkor tájékozódj, mert ez bizony 20 g feletti, direkt utánajártam most.
2022. ápr. 23. 14:25
 38/45 kovpet ***** válasza:
100%

37: Milyen típus?

A 20 gramm felettit el sem adhatják polgári személyeknek, ahogy idéztem volt a vonatkozó jogszabályt.

2022. ápr. 23. 14:27
 39/45 anonim ***** válasza:
100%
Én is 20g felettivel jártam - eddig. Nekem sem mondta az eladó, hogy tiltott.
2022. ápr. 23. 17:24
 40/45 anonim ***** válasza:
64%

Szánalmas, hogy itt mindenki az áldozatot hibáztatja, nem pedig ezt a nonszensz rendszert. Az eladó a minimális tájékoztatást sem adta meg, őt kellene elővenni, nem rögtön még belerúgni abba, aki már amúgy is a földön van. Ha kiírják a boltban a termék elé vagy ne adj isten a termékre, hogy nem használható önvédelemre, akkor nyilván nem azt vette volna meg, de gondolom, a plusz nyereség miatt nem teszik ezt meg. Laikusként nekem sem jutna eszembe, hogy a gázspraynél még a mennyiséget is szabályozzák.

Nem, nem volt méltányos a büntetés.

2022. júl. 31. 14:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!