Kezdőoldal » Politika » Rendőrség » Hol itt a jog, a logika meg a...

Hol itt a jog, a logika meg a méltányosság?

Figyelt kérdés

Megtámadták az utcán, 8 napon túl gyógyuló (orvosi látlelettel). Elővettem egy gázsprayt, de csak ráfogtam a támadóra, nem használtam, mert kicsavarta a kezemből. Első körben én kaptam pénzbírságot, mert a 20g feletti tiltott a közterületen, csak magáncélra használható. A boltban sem mondták, hogy közterületen illegális.

Nem értem ezt.

2022. ápr. 20. 13:36
1 2 3 4 5
 21/45 anonim ***** válasza:
77%

De még mindig nem érted.

Te elkövettél egy szabálysértést, ami nem függ össze azzal hogy részedre elkövettek egy jog sértést, ezért téged az általad elkövetett cselekmény miatt megbuntettek. Mi a baj?

Az, hogy felnőtt emberként képtelen vagy utána nézni annak, hogy az általad viselt eszköz mire alkalmas, hol legális, az csak is a te hibád.

2022. ápr. 21. 06:34
 22/45 anonim ***** válasza:
100%

Én a 12-es,és 14-es vagyok.

Egy szóval sem hibáztattalak.

Egyébként mennyit fizetsz?

2022. ápr. 21. 06:56
 23/45 anonim ***** válasza:
79%

10-es vagyok (vagyis már 9-es, mert töröltek pár választ)

A gázsprét (ha az pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyagot nem tartalmaz, és legfeljebb 20 gramm töltőtömegű) érdemes nem a táska legaljában hordani.

Mivel a fenti sprékre a jogszabály engedékeny annyira, hogy nem kell tárolódobozban szállítani, így ruházat alatt, rejtve is hordozható. Pont azért, hogyha bajba kerülsz, egy pillanat alatt elő tudd venni és tudd használni.

Ami az egyik hiba szokott lenni (régi spréknél, amiknél még nem volt kialakított perem): hogy a szórófejjel saját magát fújta arcon az ember. Erre már jópár éve odafigyelnek a gyártók, így ha rá is nyomsz, a perem miatt nem fogod elérni a gombot.

Tehát ha már gond lenne és matatni kezdesz a zsebedben, a zsebben érdemes már irányba állítani, hogy egy gyors előkapás során egyből tudj is fújni.

Hogyan nyomjunk? HÜVELYKUJJAL. Mindig.

A nagyobb felület miatt a támadó mellkasára, vagy mellkas és orr közötti területet célozzuk. Higgyétek el, be fog találni az és fájni fog. Főleg azért, mert az átlag ember, mivel gyorsan kapja elő a sprét és indítja karjával felfelé a mozgást, még ha köldök magasságban nyomod le a gombot, úgy is nyakon-állon fogod fújni.

De fix tartásban, mellkasra fújva is bőven el fogja érni a kívánt hatást.

Hogyan kell jól tartani, hogy ne csavarják ki a kezünkből?

A legösztönösebb emberi mozdulat ha valaki közeledik felénk, vagy közel helyezkedik el, hogy egyik karunkat kinyújtva távolságot próbálunk tartani tőle.

A másik kezünkben lesz a gázspré.

A közeli távolság miatt, vagy pedig ha fennáll annak a lehetősége, hogy a támadó el tudná venni tőlünk az eszközt, a sprét húzzuk a saját mellkasunkhoz behajlított könyökkel.

Mindeközben tartsunk távolságot.

Nem fogjuk magunkat lefújni, bőven van nyomás abban a palackban. Ha jó szögben tartjátok, és mellkasra-arc közé céloztok, akkor nem lesz gond.

Ha messzebb helyezkedik el tőlünk, de tartani kell attól, hogy támadólag lép fel, és nem szeretnénk megvárni, amíg már átlépi a biztonságos távolságot,

akkor "kezdeményezhetünk" mi is azzal, hogy egy határozott és gyors mozdulattal előrébb lépünk eggyel és nyújtott karral fújunk mellkas tájékra.

Gyakori hiba szokott az lenni, és a kézből kicsavarás egyik oka, hogy a megtámadott fél kinyújtott karra előre halad, vagy nyújtott karral hadonászik. Esetleg túl lassan veszi elő a sprét és túl lassan kezdi meg a fújást, ezzel egy gyorsabb reakcióval rendelkező támadónak tálcán kínálva az eszközt.

Ez a kinyújtott karos technika egy pillanat legyen csak. Ott van zsebben, kitapogatod, és először vagy testhez húzod szorosan, vagy egy gyors mozdulattal előrelépsz, kinyújtod, fújsz, visszahajlítod a karod, visszalépsz, futsz.

Ez itt annyival neccesebb, hogy nagyon jól be kell lőni a távolságot, hogy tényleg ne üssék ki a kezedből. Törekedni kell egy olyan távolság kialakítására, hogy a te kinyújtott karod és az ő karja ha kinyújtaná, még pont ne érjen össze.

Ezt felmérni úgy lehet, hogy a védekezésképp kinyújtott karral távolságot tartasz/mérsz. Így meg tudod már látni, hogy "hány karnyi" távolság van köztetek.

Harmadik módszer, vagyis vegyes, hogy ha eljutottál oda, hogy mellkashoz húztad a sprét, akár kinyújt-behúz-kinyújt-behúz módszerrel is lefegyverezheted a támadót.

Illusztráció a fentiek könnyebb megértéséhez:

[link]

Hogyan kell fújni? Még véletlenül sem nyomjuk a sprét, mint süket a csengőt!

A másik leggyakoribb hiba, hogy úgy fújja az ember, mint a wc illatosítót.

Apránként kell, mert ha nem sikerül teljesen ártalmatlanítani, akkor nem egy üres dobozzal kell bohóckodni vele. Ha csutkán lenyomjuk a gombot, szinte egy pillanat alatt kifogy a palack.

A pssssssssszt helyett törekedjünk a pszt-pszt-pszt, 1 másodperc hosszúságú fújásokra.

Mire kell még odafigyelni?

Zárt térben ne használjunk gázsprét. Hacsak nem tudod a másik szájába dugni :D

Zárt térben nem hogy a támadó harcképtelenné válik, de te is, és mindenki más körülötted.

Buszon, metrón, villamoson, szűk folyosón, kis szobában mindenki K.O. aki a közelben tartózkodik.

Szélirány.

Tudom, rajtam kívül szerintem nem sok ember vállalja be, hogy egy fürdőszoba méretű helyiségbe beküldjenek neki 5x20g gázsprét és 1 percig benn álljon a ködben,

de az egyik legjobb módszer arra, hogy kitapasztaljuk mennyire vagyunk érzékenyek a gázsprére, ha egy ilyen helyiségbe beülünk és valaki, vagy mi befúj egyet. Várunk, szipogunk,

ha nincs reakció, akkor újra be kell fújni. És így tovább, amíg el nem érjük a kívánt hatást.

Ez azért jó, mert később, éles helyzetben tudni fogod, hogy mennyire kell figyelned a szélre;

ha nagyon érzékeny vagy a sprére, akkor szembeszélben jobban oda kell figyelned, hogy megfordulj a támadód körül, vagy pedig nem szabad sprét használnod.

Ha jobban bírod a gázsprét, akkor akár enyhe szélben is nyugodtan fújhatsz, hiszen már kitapasztaltad, hogy rád mennyire hat.

(Nekem például a köhögésen és hányingeren kívül semmi reakcióm nem volt először. 3 perc után kezdett csak égni az arcom, és taknyom-nyálam egybefolyni.) Tehát én tudom, hogy akár zárt térben, vagy szélben is használhatom, mert 3 perc múlva, már árkon-bokron túl leszek. Ott már ráérek szenvedni :D

De szélben ajánlott úgy keringőzni és oldalazva hátrálni, hogy széllel háttal kerülj.

2022. ápr. 21. 09:47
 24/45 kovpet ***** válasza:
78%

"A gázspray használatáról mellékeljenek hozzá használati útmutatót és/vagy az eladó kérdezze meg, hogy ismerem-e a használatát, és ha nem, akkor magyarázza el!"

Ha sima dezodort veszel vagy egy zsemlét a péknél vagy 10 tojást, annak se magyarázza el senki a használatát.

2022. ápr. 21. 09:57
 25/45 A kérdező kommentje:

21: te nem érted az abszurditást, hogy valakit a védekezés (kísérlete) miatt büntetnek meg! Az eladónak kötelessége lett volna tájékoztatni arról, hogy csak magáncélra használható. Egyébként nem olvasod a többit vagy csak kényelmesen kihagyod azt a részt, ahol leírtam, hogy előtte utánanéztem a lehetőségeknek?!

24: te tényleg ennyire retardált vagy vagy csak direkt rájátszol? Egy dolog, hogy a szövegértelmezés nem megy, most pedig ez. A felsoroltak tényleg ugyanaz a kategória! Főleg, hogy a válasz annak a válaszadónak érkezett, aki mellékelne használati útmutatót a gázsprayhez, mert nem olyan egyszerű a használata, mint azoknak, amiket leírtál.

Jogászok mondták nekem, hogy ez gyakran megesik másokkal is, de eddig zömében olyan esettel találkoztak, ahol a rendőrök nem írták ezt bele a jegyzőkönyvbe, mert volt bennük annyi méltányosság!

2022. ápr. 21. 11:24
 26/45 kovpet ***** válasza:
67%

"te nem érted az abszurditást, hogy valakit a védekezés (kísérlete) miatt büntetnek meg!"

Dehát NEM amiatt büntettek meg!

Amiatt, hogy KKVE volt nálad.

Amúgy nem is adhatták volna el neked, mert:

4. § (1) Dobócsillag, rugóskés, ólmosbot, gumibot, boxer, elektromos sokkoló, 20 gramm töltőanyag tömeget meghaladó gázspray csak a 3. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott szervek részére forgalmazható.

és ezek:

a) * a Magyar Honvédségre, a rendvédelmi szervekre, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalra, az Országgyűlési Őrségre, a nemzetbiztonsági szolgálatokra, a Magyarország területén állomásozó fegyveres szervekre, továbbá azokra a szervekre és személyekre, melyeknek a közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklását, használatát jogszabály megengedi;

2022. ápr. 21. 11:32
 27/45 anonim ***** válasza:

Egyébként ez a rész igaz, apám vadász, de erre hivatkozva nem vehetek neki puskát ajándékba. (Amivel mondjuk egyet értek)

Ha valamit nem szabad használni, minek adják el?

Egyébként ha a tampon dobozában van leírás, hogy hogyan kell felhelyezni (minden tamponéban) akkor ehhez is lehetne mellékelni.

Köszi a leírást, sokat tanultam.

2022. ápr. 21. 11:49
 28/45 anonim ***** válasza:
100%

Nem minden gázspray KKVE.

Amit a boltban, webáruházban meg tudsz venni, azok 20-15g töltőtömegűek, és nincs bennük pelargonsav-vanillilamid és az olajosgyanta-tartalmú kapszaicin hatóanyag azokat lehet az utcán, ruha alatt magadnál tartani.

Amikben van pl. paprikaspré, paprikahab, vagy amik a 20g-ot meghaladják, azt már csakis a fent említett szervek részére forgalmazhatják, és azok dolgozói használhatják az utcán, munkaeszközként.

Tehát pl. én rendőrként mondjuk munka után a tescós szatyorban hordanám a 400ml-es CS(aládi) sprayt, az már KKVE-nek minősül így.

(Bár most fjb-n, emagon is feldobta ezeket, mint reklám, szóval talán már meg lehet rendelni otthonra, de utcán, gépjárműben tartani tilos!)

2022. ápr. 21. 12:24
 29/45 anonim ***** válasza:
100%
Szóval igazad van Kovpet :)
2022. ápr. 21. 12:25
 30/45 A kérdező kommentje:
27: nem sokat fog érni veszélyhelyzetben, amikor ÉRTHETŐEN bepánikolsz. Főleg, ha kora délután, egy alacsony bűnözési statisztikával rendelkező környéken jársz, ráadásul kutyával, de a semmiből két jóval erősebb alak közrefog és betámad. De otthon, a fotelből mindenki nagyon okos, és jobban tudja, hogy mit lehet ilyenkor csinálni vagy mit kellett volna.
2022. ápr. 21. 12:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!