Tegnap voltam tüdőszürésen,és elöttem volt egy. Utcánkban lako ember,aki ellen elfogato parancsot adtak ki,körözik lopás miatt,hogy hogy nem jelentette a korház a rendőrségnek?
#13, #28-nak:
Bírom az önjelölt jogászokat!
Nincs? XD
Bűnpártolás
282. § (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna,
a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön,
...
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
#28-nak:
Ha felismeri de nem hívja a rendőrséget, azzal segíti a menekülést.
Ismét #28-nak:
Sokan abban tévednek a BTK értelmezésénél hogy abban a hiszemben vannak, hogy a BTK írja elő hogy mit tehetsz, és mit nem.
Nem!
A BTK csak részletesen kielemzi azokat a cselekményeket, amelyek bűncselekménynek vagy vétségnek minősülnek. Tehát olyant nem találsz ami előírja, hogy körözött bűnelkövetőt felismerve, hívnod kellene a rendőrséget.
DK-s: Csak azokban az esetekben van feljelentési kötelezettség, ahol annak elmulasztását büntetni rendeli a jogszabály. Van pár ilyen, pl a terrorizmus, emberrablás, fene tudja, ezeket is fejből írtam. Van valami államrend megdöntésére irányuló tevékenység is.
Más esetben (pl emberölésnél sem!) nincs feljelentési kötelezettség.
És nem, azzal nem segíti a menekülést, ha nem hívja a zsarukat. Azzal csak nem segíti a bűnüldözést és nem hátráltatja a menekülést. De segíteni nem segíti, hiszen nem csinál semmit. Segíteni csak aktív tettel lehet.
#34-nek:
Most szándékosan adod a h'lyét, vagy az is vagy?
Ha nem jelentesz egy bűncselekményt, vagy nem jelented hogy felismersz egy körözött elkövetőt, akkor azzal segíted a hatóság elöli menekülését, vagyis bűnpártolást követsz el!
Segíteni csak aktív tettel lehet? Azt hiszed hogy attól hihetőbbé válik a dumád, ha szuperlatívuszokat használsz? Egy laikusnak is csak esetleg!
Tegyük fel hogy haragosom vagy, látom hogy elüt egy kocsi majd elmenekül, én meg fél órán keresztül végignézem ahogy te megdöglesz, akkor én nem követtem el bűncselekményt, igaz?
"Kisfiam"!
Legalább 8-10 tárgyláson voltam a saját magam ügyvédje igen jó eredménnyel, úgyhogy ne fájdítsd meg a fejem h'lyeséggel, jó?
#36-nak:
A BTK világos, és ne te akard megmagyarázni egy bírónak, hogy mit jelent az, hogy "segítséget nyújt".
Ha nem jelented fel, és ez utólag bizonyítást nyer, akkor faxulsz és kész.
Bírónak okoskodjál, ne nekem! Sok sikert. XD
36: Ne etesd a trollt, mert csak rosszabb lesz.
Troll: Igen, mindenben igazad van! Jó, hogy vannak ilyen hozzáértő emberek is köztünk, hová is jutnánk nélkülük?
na jójó de nálunk nem tudni azért h tényleg bűnelkövető-e vagy csak X érdek miatt el akarják tennik az útból. úgyhogy komoly erkölcsi aggályok vannak a jelentéssel, amelyek persze egy jogállamban nem kellene h legyenek, de sajnos vannak.
37
ne gondold túl a dolgokat, iszonyú nagy % -nak bizony el kell magyarázni jóval alapvetőbb dolgokat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!