Hogy ítélitek meg a budapesti Bartók Béla utcai rendőri intézkedést?
Valamelyik nap egy fiatal nőt rányomtak az autóra egy kisebb szabálysértésért és kisebb súlyú bűncselekményért, videót készített valaki róla, ami felkerült netre és még a Debrecen hírei közt is itt van, idáig is eljutott. Nagy port kavarhatott.
Oké, hogy átment a piroson és bírság jár érte, valamint megrúgta a rendőrt és az bűncselekmény, de kultúráltan is eljárhattak volna a rendőrök.
Én teljesen elítélem, velem csinálták volna én ugyan nem rúgtam volna, mert az bűncselekmény, de védekeztem volna ami már nem ütközik törvénybe, valamint megpanaszoltam volna a rendőri intézkedést és országos lapba feltetettem volna. A szomszédomnak mutattam a videót, ő is elítéli, amikor látta a videót, azt mondta, hogy ha ő ott lett volna és látta volna, adott volna nekik, mármint a rendőröknek. Mondjuk akkor neki is baja lett volna jogilag.
Felháborító ahogy intézkedtek.
Hogy ítélitek meg, szerintetek helyes rendőri intézkedés volt az?
Maga a tény, hogy nem állt meg kerékpárjával a tilos jelzésnél, hanem azon áthajtott, feljogosítja a rendőrt arra, hogy intézkedést kezdeményezzen vele szemben. A nő (amint az előttem szólók is említették) hamis személyi adatokat diktált be az intézkedést kezdeményező rendőrnek, és meg is rúgta egyiküket. Ezen a ponton bűncselekményt valósított meg, ami miatt elő akarták állítani, de a nő ellenkezett. Mivel nem akarta azt, hogy előállítsák, így ellenszegült az intézkedésnek, amely során kényszerítő eszközök (testi kényszer, bilincs) alkalmazására került sor.
Az intézkedés arányos, szakszerű és jogszerű volt. Arányos volt, ugyanis az intézkedés nem okozott súlyosabb hátrányt, mint ami az elhárításhoz szükséges volt.
Szakszerű volt, mivel a rendőr a kiképzésen elsajátított technikákat, illetve az engedélyezett kényszerítő eszközöket használta (testi kényszer és bilincs).
Nem utolsósorban jogszerű volt, mivel az intézkedést a jogszabályokban leírtaknak megfelelően hajtotta végre.
Az pedig, hogy a nő ordított, hogy fáj a karja még nem mentesíti a bűncselekmény elkövetése alól. Ha a nem alkalmaztak volna kényszerítő eszközöket, akkor veszélyeztetve lett volna az intézkedés eredményessége és a rendőr testi épsége is, mivel egyszer már megtámadta a rendőröket.
Az objektivitás alapelve pedig kimondja, hogy az intézkedést objektívan, azaz részrehajlás nélkül kell végrehajtani, és ez alól a nem sem kivétel.
Összegezve az elmondottakat: az intézkedés álláspontom szerint megfelelt a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényben foglaltaknak.
Megmondom őszintén hogy utálom a zsarukat, és először nekem is felment a vérnyomásom a sztoritól!
Aztán lehiggadtam, és tájékozódtam hogy pontosan mi is történt.
Megtagadta hogy igazolja magát, ezért a zsaruk közölték hogy a személy-azonosság tisztázása céljából elővezetik a kapitányságra.
Ezt még megúszhatta volna bilincs nélkül.
Viszont azt már nem, hogy ekkor rátámadt a rendőrökre hogy meghiúsítsa az elővezetését. Ekkor elkövette a hivatalos személy elleni erőszakot is.
Azt a kis "bilincs-csavarást" pedig nem muszáj észrevenni! Megérdemelte!
De gondolom, hogy szabadlábon védekezhet.
Gondolom bevitték, a szabálysétrésért feljelentették, valamint hivatalos személy elleni erőszak miatt a nyomozó kihallgatta és eljárás indult vele szemben.
Gondolom szabadlábon lehet és, ha el is ítélik, akkor se letöltendőt kap, mert a bíró azt is figyelembeveszi, hogy csak egy rúgás volt, amitől semmi baja nem lett a rendőrnek, mert nem a golyóit rúgta meg, meg nem brutális volt a támadása. A bíróság legalább mérlegel, nem úgy mint a rendőrség.
Te valami hozzátartozója vagy??
Fölösleges a jogászkodás, ez nem tippmix, hogy találgass... :-DDD
"büntetőjogOKhoz" ...??
Hány van??
:-DDD
2012. évi C. törvény.
2017. évi xc. törvény és van még pár dolog, sorozatot nem nézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!