Szerintetek érdemes lenne műveltségi cenzussal korlátozni a választójogot (alapismeretek felmérése)?
Fordítva: érdemes lenne-e a műveltségi cenzust választójoggal korlátozni? :DDDDD
"ne ők döntsenek az adókulcsról" ---> jajaja hát akkor ki döntsön? a nagy közgazdászaink, akik állandóan romba döntik a gazdaságot az éppen aktuális trendeknek megfelelően? tudod mit? ne döntsön senki!
Szerintem lehet valokinek kilenc diplomája, ha hülye mint a se gg. Végzettséghez semmiképp sem kötném, inkább értelemi szinthez. Azzal viszont én sem értek egyet, hogy bárki szavazhat, mert lásd mi lett az ország sorsa:
Felesért és kerékpárokért vették meg a szavazatokat és kormányra került egy olyan párt akit senki sem szeretne ott látni.
""minimum érettségihez kötném."
Miért kell hülyének nézni a szakmunkásokat? Egy villanyszerelő vagy autószerelő miért alkalmatlanabb választani mint egy szakma nélküli, gimnáziumot végzett butikos?"
Egy kopasz érettségisnél hülyébb már nem is kell..
"Szerintem lehet valokinek kilenc diplomája, ha hülye mint a se gg."
Igazad van az egész iskoláztatás hülyeség. Éljenek az analfabéták! :-)))
"Az alapvető közösségi viszonyokkal tisztában lévő szakmunkás szavazhatna, ezek hiányában viszont többdiplomás egyetemi tanár sem."
Nem kötekedni akarok de ezt nehéz elképzelni. Azért akinek minimum középfokú végzettsége van az már rendelkezik a szükséges állampolgári ismeretekkel tehát ehhez lehetne kötni fölösleges külön teszt bizottság. Mondjuk az iskolában lenne egy ilyen szintű felmérés és értékelés hogy biztosan elsajátítsák a szükséges ismereteket.
"Még mindig sokkal kisebb áldozatnak érzem ezt, mint azt, hogy x millió embert a tömegek tudatlansága miatt éveken keresztül képzetlen senkik kormányozzanak."
Az alapelv jó, csak a gyakorlati politika más. Tudod pontosan, hogy kit választasz meg? Tudja azt a parasztember? Tudja azt a felsőfokú oktatásban részesült? Pont ez a csavaros része a dolognak: nem lehet tudni, ki mihez is ért valójában, és ki mit is akar elérni az adott hatalommal. Ha 2014-ben kizárólag gimnáziumi érettségitől felfelé lehetne szavazni, akkor sem fog javulni a helyzet, hiszen egy rejtett gondolatokkal és célokkal rendelkező párt ugyanúgy és ugyanazokat a politikai szózatokat fogja csak előadni, amit a nép ugyanúgy fog megenni.
Ahhoz, amit javasolsz, az kellene, hogy mindenki profi módon értsen a politikához, de még az sem lenne garancia a sikerre. És láthatod, nincs is ilyen rendszer sehol sem, mert ahol be lehetne vezetni, ott is inkább a diktatórikus rendszert "választják", messze nem olyan körülményes, mint ez.
Ez kizárólag kétélű lehet: vagy senkinek nincsen joga, vagy mindenkinek. Ha ez nincs meg, ott egy jövőbeni lázadás alapjait teremtik csak meg, és senki sem akar instabil államot létrehozni.
Értem, hogy mit akarsz ezzel, hiszen a kéz kezet(és párt pártot) mos elv miatt már régen nem tiszta a magyar politika, de ez nem az egyének hibája.
Ha becsapnak a piacon a látszólag szép, de belül rohadt áruval, akkor nem a vevő a hibás, hanem a rohadt gyümölcsöt tudatosan szépként áruló árus.
Szerintem egy tesztet kellene eljuttatni az emberekhez.
Olyan kérdésekkel hogy ki volt 2005 és 2010 között a köztársasági elnök?
Melyik párt volt hatalmon 2002-2010 között?
Mikor kötötték meg a Trianoni békediktátumot?
Mi Lengyelország fővárosa?
Hol van az európai parlament székhelye?
És ezekhez hasonló földrajzi, aktuálpolitikai, történelmi kérdések, amik felmérik hogy az emberek mennyire vannak tisztában a körülöttük lévő világgal.
Ezekhez nem végzettség kell, csak egy kis műveltség, ami talán ugyanúgy meg van a szakmunkásnak, az egyetemistának, és a rózsadombi zsidónak.
Aki meg nem készült fel a tesztre, az nem megy szavazni és ne nyavalyogjon mert csak saját magának köszönheti hogy nem szavazhat.
Az előzőben van logika, csak hogy juttatsz el 8 millió emberhez egy tesztet?
És miből lenne pénz hogy ezt kivitelezzék?
Hát ugyebár vannak választási kerületek, és ott is kivannak jelölve a szavazóhelyiségek.
Én inkább arra gondoltam, hogy hasonlóan mint a kresszvizsgákon számítógépen keresztül menjen a vizsga, így pár perc alatt eredmény születne, hogy mehetnél-e szavazni vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!