Miért nem jobb a demokrácia, mint a diktatúra?
Valóban ki kellett volna azt is írni, hogy ebben a témában kell írjál. Ez eddig érthető. Ha lehetséges én ezt a témát azzal kezdeném, hogy elsőnek magát a kérdést vetem vizsgálat alá. Alaposan végig vennék mindent. Mivel a kérdés tényleg hamis kérdés.
Azért mert - és jó látni hogy vannak intelligens emberek - szóval mert a kérdés téves és szándéktól függően manipulatív is.
A magyar nyelv nagyon árnyalt és ebben a kérdésben eleve azt feltételezi, hogy egyik sem jobb és miért nem jobb. Ez pedig a demokrácia minden hibájával együtt is túlzás a demokrácia rovására. Nem cserélhetjük össze azt ha valaminek vannak hibái akár ha sok hibája is van egy kimondottan negatív, alapjaiban is hibás valami mással. A kettő akkor sem lehet egyenértékű ha a demokráciának vannak hibái és ha a diktatúrának is lehetnek kedvezőbb részletei. Ez csaló kérdés ezért én ezt vetném górcső alá elsőként, körbejárnám és kijavítanám. Utána lehet további fejtegetéseket írni.
Példa hamis kérdésekre:
Miért jobbak a férfiak mint a nők?
Ugye ha belemegyünk a kérdés eleve manipulatív volta mellett a megválaszolásába akkor már igazán pontos válasz nem adható. Az nem lehetséges. Legfeljebb lehet írni ezt azt többé vagy kevésbé helyes tartalmakkal.
Megkérdezhetnénk valakit találomra az utcán:
Miért nem vagy jobb mint Hitler?
Szintén hamis kérdés. Nem is érdemes a válaszra.
Vagy:
Miért nem jobb a gramofon lemez mint egy dvd lemez?
Miért nem jobb egy mai nagy képernyős tv mint a legelső tv?
Miért nem jobb egy érett finom alma egy már megrothadt almánál?
Eleve hibás kérdést nem kell megválaszolni mert már az is hiba lenne. Bármennyire sem tökéletes a kérdésben egyik sem, ettől még az egyik mégis jobb, még a hibáival együtt is az.
Remélem nem iskolában adnak ilyen leckét.
*jav
Miért nem jobb a dvd lemez mint egy dvdgramofon lemez?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!