Miért nem jobb a demokrácia, mint a diktatúra?
Éltem a Kádár korban és élek most már 25 éve az úgynevezett demokráciában. Kérdezted hogy miért nem jobb a demokrácia? Azért mert ilyen vezetőket választottunk 4 évenként mint amilyenek egymást taposva törekedtek a hatalom megszerzésére. A diktatúrának is vannak fokozatai s emlékeim szerint én puha diktatúrában éltem és most a demokráciában sem kolbászból fonták a kerítést. Mindig
volt egy vékony felső réteg aki kiválasztva(megválasztva) érezte magát hogy ő hozza a törvényeket amelyek rájuk nem vonatkoztak csak a közemberekre. Természetesen országmentő szerepben léptek a nyilvánosság elé és aki bírálni merészelte őket azt lehazaárulózták. Nem azon múlik egy országban élők érzete hogy királyság,népköztársaság,banánköztársaság a hivatalos államforma inkább azon hogy a benne élők derékhada milyen életminőségben tud élni.
#12 köszönöm a választ
#13 igen én csak arra várok választ, hogy miért nem jobb a demokrácia, mint a diktatúra, elsősorban azoktól az emberektől, akik így gondolják. aki pont az ellenkezőjét gondolja, az erre a kérdésre ne írjon. Sztem legalábbis így lenne helyénvaló :)
Annyiból nem jobb, hogy manipulálható tömegek hozhatnak meg fontos döntéseket.
A demokráciában szinte bárki szavazhat, ráadásul a szavazata ugyanannyit ér pl. (nagyon leegyszerűsítve és kisarkítva) az alkoholista, 8 általánost végzett, kocsmában filozofálgató, 90-es IQ-jú Pistának és a többdiplomás, nyelveket beszélő, nagy műveltséggel és széles politikai, közgazdaságtudományi, történelmi stb. ismeretekkel is rendelkező professzornak is. Mivel az előbbi réteg tagjai vannak többen, így az ő akaratuk érvényesül, pedig ők könnyebben manipulálhatóak és általában szűkebb látókörűek, valamint nem hosszabb távlatokban gondolkodnak.
Ok benéztem a kérdést:)
Akkor itt a válasz:)
A diktatúra jobb mindenkinek aki a hatalmon levő csoport bizalmasának számít .Bár ez a státusz többnyire kiszámíthatatlan , de tény hogy jelentős előnyökre tehet szert az ember ha jól helyezkedik.
Jobb azért is mert a szociális hálója általában gyengébb, így az éhen haló tömegek nem kerülnek sok pénzbe.
Jobb azoknak aki szeretik a katonaságot a rendőrséget, és állambiztonsági szerveket és szívesen vállalnak állást ebben a szektorban, kiemelt fizetés szolgálati lakás rossz szomszédok éjszakai elszállítása stb.
Az országnak mint gazdasági csoport, lehet jó ha a diktátor felvilágosult, pénzügyileg képzett, és nyitott a tanácsadók ötleteire, bár ez nem túl jellemző , de tegyük fel hogy előfordulhat.
A diktatúra a katonaság parancsnoki láncában fényesen bevált, tehát láthatóan ha nagy baj van hatékony módszer lehet.
De a legjobb a főnöknek:)
És ha az én lennék nem látnék benne semmi kivetnivalót:)
De mivel csak egy átlagember vagyok......... Éljen a demokrácia hatalmat a népnek , mármint nekem:)
"Éljen a demokrácia hatalmat a népnek , mármint nekem"
Mondj egy országot, ahol ez van. Csak egyet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!