A Jobbik 2. vagy 3. erő lesz 2014-ben?
Szerintem ismét a 3., leírom, hogy miért gondolom így:
Az időközi eredmények nem a második helyet tükrözik, hanem az utolsót, azaz a 4.-et, amiről a Jobbik 1 helyet előre tud ugrani, mert az LMP országos támogatottsága elenyésző. A demokratikus összeborulást nem hiszem, hogy megelőznék, én ezt kétlem, sőt ezer %-ban biztos vagyok benne, hogy nem. És ráadásul még itt az új, módosult választási rendszer is. Szerintem ennek épp a Jobbik lehet a nagy vesztese. Az egyéni mandátumok túlsúlya mindenképp megakadályozza azt, hogy ebben a rendszerben, bármikor is, demokratikus körülmények között hatalomra kerüljenek. Jól mutatja az is, hogy 2010-ben is csak listás eredményt tudtak felmutatni. Az egyes időközi eredményekből hiába jön le az, hogy erősödtek, megháromszorozták a támogatottságukat, mert az új választási rendszerben nem ez a lényeg, hanem az, hogy ki nyer az egyéni körzetben, a töredékszavazatok nem igazán számítanak. Önmagában a listás 25-30% a 3. helyre lehet elég, pláne, hogy megnéztem, milyen szépen "tologatta a saját javára" a Fidesz a hatalmas választási körzeteket. Szerintem legalábbis ebből sehogy nem jön ki a 2. hely! Az időköziken is főként fidesz-mszp párharc volt a legtöbb esetben.
Ti hogyan látjátok?
"Az egyéni mandátumok túlsúlya mindenképp megakadályozza azt, hogy ebben a rendszerben, bármikor is, demokratikus körülmények között hatalomra kerüljenek."
Miért is? Népszerűbbnek kell lenniük, mint más pártoknak.
Ha kicsit összeszednék magukat, akkor ilyen ellenfeleket nem lenne túl nehéz legyőzni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!