Miért állították vissza a hadkötelezettséget?
A Fidesz 2004-ben maga is támogatta a sorkötelezettség megszüntetését, és hivatásos állomány létrehozását. Mi ez a pálfordulás? Miben somfordálnak megint hazug politikusaink?
Pedro!
Távol álljon tőlem, hogy kétségbe vonjam amit állítasz, miszerint háborús időben a parancsmegtagadókat azonnal fejbe lövik... Ha erre tudnál valamilyen törvényt, előírást mutatni, akkor talán-talán elhiszem... Mi van akkor, ha aki kiadja a parancsot-téved? Nem akarok mélyen belemenni a dolgokba, de elmondok egy esetet. Mivel itt lakom a déli határ mentén, konkrétan: kb.3 km-re húzódik a határsáv, eléggé megérintett, amikor a szomszédoknál kirobbant a balhé. Akkor még volt sorállomány és kivezényelték őket a határra, megerősített szolgálatot adtak. Nem is volt probléma egy ideig, de amikor megjelent a szerbiai Tv adásában a reklámok helyett a háborúra buzdító kampányfilmek és a katonák bevonulására tett felhívások, akkor azért érezhető volt a településünkön is a pánik valamennyire. Amikor kezdett durvulni a helyzet, hogy már szinte "turistákként" leutaztak sokan az országból, hogy éjszakánként a határ közeli részen hallgassák az áthallatszó lövéseket, akkor történt egy olyan eset, hogy éppen a soron következő őrségváltáskor két sorkatona megtagadta hogy kimenjen a sávba, szolgálatba. Hamar híre ment a dolognak, semmilyen következménye nem lett, nem állították hadbíróság elé, nem zárták be. Visszavitték őket a leadott szolgálatból visszatérő katonákkal, leadták a fegyvereiket és talán még egy hét sem telt el és rendkívüli hatállyal leszerelték őket. Hogy ez az egész eset alatt tutira mentek vagy pszichikailag "megzakkantak" nem tudom, utána eléggé nehezen jöttek már az információk, viszont a többi sorkatona elbeszéléseiből tudom, hogy az eset óta sokkal sűrűbben engedték ki őket kimaradásra vagy eltávra. Ez az időszak akkor Mo. részéről szerintem békeidőnek számított, más ország részéről viszont nem annyira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!