Mit emelnétek ki pozitívumként és negatívumként az eddigi mszp, és fidesz kormányok ideje alatt?
Azt találtam ki, hogy mindenféle személyeskedés nélkül leírom a fidesz gazdaságpolitikájával általános kapcsolatos ellenvetéseket.
Ugye a fidesz azt mondja, hogy az egykulcsos szja, és az alacsony társasági adó megtakarításokat, fejlesztéseket, több beruházást ezáltal munkahelyeket fog teremteni, mert a középosztály, és a felső társadalmi réteg terheit csökkenti, ráadásul növeli a fogyasztást.
Szögezzük le mert objektív tény, hogy kb bruttó 300 ezer forintig mindenki kevesebbet visz haza az egykulcsos szja-val, és két három éve múlva is kevesebbet fog hazavinni, mert ugye tudjuk, hogy először csak az adójóváírás lesz kevesebb, aztán megszüntetik a szuperbruttót, és megszűnik az adójóváírás is, legalábbis a fidesz jelenlegi tervei szerint.
A szakvélemény általában az, hogy a fogyasztást érdemben az alsó középosztály, és a felső középosztály tudná növelni, mivel egészen egyszerűen ők vannak a legtöbben. Ha bruttó háromszázezer forintig mindenki kevesebb nettóval fog rendelkezni, akkor ez a társadalmi réteg nem hogy többet, kevesebbet fog fogyasztani. A nagyobb jövedelemmel rendelkezők pedig inkább megtakarításokba teszik a pénzüket, és luxuscikkeket vásárolnak. A megtakarításból persze lehetne beruházni, de a szakvélemények szerint, tehát nem szerintem, és nem balliberálisok meg szociáldemokraták szerint, hanem úgy általában mindenki szerint aki nem fidesz, a gazdagok inkább külföldön fognak befektetni.
Annyit kell beírni a keresőbe, hogy egykulcsos szja, csomó cikk megjelenik, amelyik ezt taglalja.
A multik megadóztatása miatt nőttek az árak, mind az energiaszektorban, mint az élelmiszer árak emelkedtek, amit ugyancsak a középosztály fog a legjobban megérezni, illetve (habár az előttem szólók nem szeretik ezt a szót) a létminimumhoz közel, vagy az alatt. Ez újabb fogyasztáscsökkentést eredményez.
A Széchenyi terv hivatott még a kkv szektor fellendítésére, csak olvassatok bele, nézzétek meg az a vitairatot.
Nézzétek meg a linkeket, nem is lehet egyik pályázaton se induló vállalkozással pályázni. Ha ÚJ munkahelyeket akarunk teremteni, ahhoz nem kellenek ÚJ cégek? Tehát összességében kevesebb lesz a megtakarítás a középosztály részéről, van egy pályázati rendszer ami olyan amilyen, drágább lesz minden, és arról még nem is beszéltünk, hogy mit csináltak Orbánék az Alkotmány Bírósággal, a Költségvetési Tanáccsal, az MTI-vel, a médiával stb.....
"Szögezzük le mert objektív tény, hogy kb bruttó 300 ezer forintig mindenki kevesebbet visz haza az egykulcsos szja-val, ..."
De ez az, ami egyszerűen nem igaz. Csak a versenyszférában dolgozó, gyermektelen alacsonyabb keresetűek azok, akik némileg kevesebb pénzt visznek most haza. Mindenki más többet kap, vagy ugyanannyi a bére, mint tavaly.
Én is örülök, hogy nem vagyok itt egyedül a sok ballib dühöngő közepette.
Az ominózus állítást pedig a kérdező az LMP honlapjáról szedhette, amelyet a Mandiner itt idéz:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!