Miért fogy a Magyar - nép és várják el a fiatal, aktív korosztálytól, hogy?
"Nem csak orvosok élnek idehaza"
Ezt pontosan nem tudom, hogy mire mondtad, de az orvosok se keresne itthon jól. Egy átlagos orvos fizetése 226E FT. Ami a szakmályát tekintve elég kevés. Ezért van a nagy orvos hiány. Pl patológusból kint is hiány van. Ezért sok magyar megy ki a mi kárunkra. Volt egy felmérés amiből kiderült, hogy a rákos kezelések 40% rosszul kezdik el a patológus hiány miatt.
Egy 2002-es cikkben volt, hogy az USA-ban egy egészségügyben dolgozó ember 17.5X többet keres mint itthon.
ma 10:00
Az átlagos gyerekszámuk 1,2 körül van és 2050-re kb. 80-90 M lesz a számuk.
10:20
"Az viszont böki a csőrömet, hogy Budapest és környékén kb 4x-5x akkora pénzeket elkérnek ugyanazon munkákért, amiket én vidéken elkészítek."
Ez igaz. Meg az is igaz, hogy Budapesten egy 40 m2-es egérlyukért 15 milliót kell fizetni, szóval a budapesti béreket ebben a kontextusban kell vizsgálni.
"Mikor lehetek így a családommal, ki foglalkozik helyettem a fiammal, feleségemre ki figyel oda helyettem?"
Ez mindig is probléma volt. 50 éve még 10-12 órás, 100 éve 12-14 órás műszakokban dolgoztak a melósok és a mesteremberek. Mikor értek rá a családjukkal foglalkozni? A válasz az, hogy nem értek rá. A gyerekek az utcán nevelkedtek, bunyóztak, loptak.
"Egyedüli kiút A KIÚT (külföld)"
Nem egészen. A külföld csak azoknak jó, akik kinti béreket kapnak és azt itthon költik el, miután kint félretették. A 30% körüli spanyol munkanélküli pl. még egy magyar vidéki bért is elfogadna. Nem úgy megy, hogy a külföld az jó, és ott minden csodás. A külföld azoknak működik, akiknek bejön. Nem mindenkinek jön be. Az az angol, aki 80 pennys (320 Ft) órabérért dolgozik egy birtokon (angol árak mellett), az szerintem nem tud róla, hogy Anglia az ígéret földje. Orvosoknak nagy lehetőség, szakmunkások egy részének szintén, a legtöbb embernek nem nyújt különösebb lehetőségeket.
Egyébként igaz, hogy Mo.-on lenézik a szakmunkásokat és nem fizetik meg rendesen (aztán az összes vállalkozó nyivákol, hogy nincs elég szakmunkás).
ma 11:50
Nem, az amerikai orvosok keresnek a világon a legjobban. Az orvosi cégek meg óriási hasznokkal dolgoznak. Mondjuk az amerikai modell sem fenékig tejfel, mert ott irtózatosan sokba kerül az orvosi ellátás és nem is mindenki juthat hozzá.
"17,5 ?:OOO . ezt nem irtad el?"
Nem.
"Az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók átlagkeresete tavaly decemberben átlagosan havi 154 477 forint volt Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Ez évi 1 853 724 forintot tesz ki. Az ebben a szektorban dolgozók 44 százalékkal kerestek többet tavaly év végén, mint 2001 decemberében, a közalkalmazotti béremeléseknek köszönhetően.
A Business 2.0 összeállításában szereplő egészségügyi dolgozók évi átlagbérét összesítve 31,6 millió forintot kapunk, ami 17 és félszerese a magyar évi átlagkeresetnek."
Nézzétek meg a táblázatot.
"Nem egészen. A külföld csak azoknak jó, akik kinti béreket kapnak és azt itthon költik el, miután kint félretették."
Nem egészen.
Az egyik ismerősöm volt kint egy kis időre Amerikában és azt vette észre, hogy van jó sok dolog ami nagyon olcsó és a többi annyi mint Pesten vagy kicsit drágább.
Vett kint 2 márkás farmert 25-ért. Megnézte az itthon 50 lett volna.
ma 12:28
Csak az ember az élete során az általa kiadott pénz nagy részét nem márkás farmerekre, hanem konkrétan ingatlanra költi, az pedig nem Londonban vagy New Yorkban olcsó, hanem Magyarországon, azon belül vidéken.
Kérdező, Budapesten születtem, itt élek, anyukám alsós tanítónő és fejlesztő pedagógus, általános iskolában (plusz órákat vállalni nem lenne ideje, és nincs is, aki meg tudná fizetni, mert mindenki spórol), a nettó fizetése havi 100.000Ft körül van, kafetériát nem kap, ez a fizetés el is megy havonta csak alap költségekre (ebben a kaja még nincs benne, ahhoz már apám fizetését is hozzá kell adni), egy 1+2 félszobás panel lakásban élünk 4-en, BKV-t használunk, az autót csak ritkán, nem dohányzunk, nem iszunk, moziba legfeljebb havonta 1-szer jutunk el, a zárunkat nemrég cseréltük le, mert megpróbálták kifeszíteni, bár ez alapból nem rossz környék, de itt is romlik a biztonság, anyu vérnyomáscsökkentőt szed és gyógy-talpbetétet kell használnia. Háziállat papagáj, hal, kutyára, macskára már nem telne (de panelban nem is tartanék)... És még nem írtam le mindent.
Nem panaszkodom, csak hogy láss kicsit tisztábban, hogy itt az árak is magasabbak, nem csak a fizetések, és még munka se jut mindenkinek, mert én pont munkanélküli vagyok, és bár keresek munkát ezerrel, de a hirdetések 90%-a csalás.
Ja, még valami, itt az a "szokás", hogy akik nem fizetik a rezsit, azt a többi lakóra leosztják, és nem lehet felháborítani, mert nincs bizonyíték...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!