Melyik politikai rendszer elve az egyenlőség?
Hát az hogy mondjuk a Samsung tv-t többen veszik mint a Zoli tv-t, az nem a véletlen műve.
A nagy cég milliókat fektet a reklámba, csak hogy ismertebb legyen mint a többi cég. Vagyis nem a termékek árai vagy minősége versenyez a piacon, hanem a reklámok. Hogy kinek van több pénze reklámozni.
Ez minden, csak nem szabad verseny.
Szabad verseny: Mindenki úgy játszik, ahogy akar.
Etikus? Nem. Szabad? Igen.
Etikus az, hogy az oroszlánok között mindig van egy abszolút domináns hím, aki azt csinál, amit akar? Nem. De miért kellene annak lennie?
A természetes állapot nem egyenlő, hanem szabad. Nem tudom, hogy kinek a fejéből pattant ki ez a túlzott egyenlősdi. Szép dolog, meg minden, de már évmilliók óta így működik a bolygó, és valahogy mégis megy. A kapitalizmus pont ez: farkastörvények. Aki gyenge utálja, aki erős imádja. Aki sem nem gyenge, sem nem erős, az pedig erős akar lenni, hogy ő is a haszonélvezője legyen. Aki ezt nem fogadja el, az a legnagyobb álszent a világon (vagy csak betegesen altruista).
Lehet lepontozni, mert tudom, hogy durva, de arról senki nem fog meggyőzni, hogy ezt lehet máshogyan csinálni, mert aki ezzel szembemegy, az évmilliárdok empirikus bizonyítékát akarja megcáfolni. Nem fog menni, ahogy eddig sem ment.
#25 pl most Kína.
Ott nem gondolkodnak semmiféle e oroszlánon, csak sokkal kevésbé individuális a gondolkodásunk.
28. Kik jelentették be? A kínaiak?
Majd ha több forrásból is ezt hallani, akkor elhiszem. Én olyanokat olvastam, hogy a mai napig vannak helyek, ahol ketreceket bérelnek emberek és ott élik le az életüket. Egy lakásban van X ketrec. Apám mesélte, hogy egyik ügyfele, ha jól emlékszem volt Kínában. Munka miatt. Megkérdezte a kínai munkatársát, hogy hogyan bírják azt a sűrű szmogot, ami ott van. Erre azt mondja, hogy ez nem szmog, csak ködös az idő.
Még a mai napig sötétségben van tartva az átlagpolgár.
Másik példa. Xiu Xiadong (remélem jól írom le) kínai MMA - s, aki kamu harcművészeket leplez le. Lényegében kung fu mestereket ver meg. Ez annyira nem tetszett a kínai kormánynak, hogy ellehetetlenítették a megélhetését. Nem kap munkát, egy vonatra nem szállhat fel, több fenyegető levelet kapott. A pontjait elvették. Mivel ugye Kínában az embereknek pontjaik vannak. Ha valami állam bácsi által nem ösztönzött dolgot teszel, mínusz pont. A pontjaid alapján osztályoznak, kapsz ellátást, használhatod a tömegközkedést, mehetsz be bizonyos helyekre, stb... Mint egy disztópikus sci - fiben.
Hát Kínát egyenlőség mintapéldányaként felhozni bazi nagy ostobaság.
Kb semmi pénzért robotoltatnak embereket a gyárban, a politikai ellenzéket írtják, nem egy ellenzéki színész tünt el kínában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!