Kezdőoldal » Politika » Pártok, kormányzás » Nem lett volna kifizetődőbb...

Nem lett volna kifizetődőbb engedni tombolni a járványt?

Figyelt kérdés

A halálozási statisztikákat elnézve főleg idősek és betegek haltak meg. Ha a fiatalokat és egészségeseket nézzük lehet kb. az influenzához hasonló a halálozási aránya a covidnak.

Nyilván nem túl humánus de azok akiket ez a vírus komolyan megritkított volna olyan emberek akik amúgy már nem sokat tudnak hozzátenni az ország/EU fejlődéséhez míg a lezárásokkal meg pont az aktív korosztályt, a vállalkozókat, tanulókat szívattuk meg akiken a jövő múlik.

2020. nov. 16. 00:15
1 2 3 4
 31/36 A kérdező kommentje:

#30 egy évben hányan kapják el az influenzát? Ebből hányan halnak meg? Simán van olyan hét amikor 1000-es különbségek vannak abban, hogy épp hányan halnak meg. Pl. 2017 ötödik hetében 3616-an, 2016 ötödik hetében meg 2483-an.

Szóval sok sikert az arány számolásra és arra, hogy abból valami értelmezhető dolgot tudj levonni. (arról, hogy se influenzánál se covidnál nem ismerjük a valós számot nem is beszélnék)

Országos szinten szerintem akkor is az fog számítani, hogy hány halott van az évben, aztán ha nincs kiugró eltérés akkor azt lehet mondani, hogy sikeres volt a védekezés, a kérdés csak az, hogy milyen árat fizettünk érte.

2020. nov. 16. 20:20
 32/36 anonim ***** válasza:

"A 10%-os arány ahhoz képest volt akik kórházba kerültek, mert szinte csak azokat tesztelték"

Ez pl. nem igaz. Sokkal több embert teszteltek, mivel meg akarták fékezni a vírust, ehhez elengedhetetlen a kontakt kutatás.

"Magyarország méretű országnál lett volna 80 ezer halott"

Mint mondtam, nem halottakról beszélek, hanem azokról, akiket megvisel a vírus/kórházi ellátásra szorul.

"A kórházi ápolásról meg annyit, hogy akik oda bekerülnek azoknak a jelentős része olyan ellátást kap amit otthon is meg tudna kapni"

Ez megint nem igaz. Mutass nekem egy otthont, ahol nővérek segítenek, ha a fájdalomtól, kimerültségtől nem tudsz felállni.

"egy évben hányan kapják el az influenzát? Ebből hányan halnak meg?"

A CDC szerint Amerikában az influenzában évente átlagosan 35 ezer ember hal meg. Amerikai halálesetek száma a covidnál most tart 245 ezer, ez kb. 7-szeres érték úgy, hogy még nem volt 1 éven keresztül végig a vírus Amerikában.

És akkor itt csak a rövidtávú halálesetekről van szó, miközben már bizonyított, hogy vannak hosszútávú következményei is.

2020. nov. 16. 22:31
 33/36 A kérdező kommentje:

#32 "Ez pl. nem igaz. Sokkal több embert teszteltek, mivel meg akarták fékezni a vírust, ehhez elengedhetetlen a kontakt kutatás."

Ha sokkal többet teszteltek mivel magyarázod, hogy Spanyolországban az első negyedévben volt 250 ezer covidos és 29 ezer halott, míg azóta a fertőzöttek száma felment 1,5 millióra de a halottaké csak 11 ezerrel nőtt? Ha veszünk egy kéthetes csúszást a halottaknál akkor is 1 millió fertőzöttre jut 11 ezer haláleset.

Ez 11,6% vs. 1,1%.

"Mint mondtam, nem halottakról beszélek, hanem azokról, akiket megvisel a vírus/kórházi ellátásra szorul."

aki intenzív osztályra került azok felének most is reszeltek és van egy olyan érzésem, hogy a felgyógyultak egy jelentős része se fog még 20-30 évig boldogan élni. A többiek meg meleg teát kapnak meg együttérzést amit kb. otthon is megkaphatnának.

"Mutass nekem egy otthont, ahol nővérek segítenek, ha a fájdalomtól, kimerültségtől nem tudsz felállni."

nem tudom te kikkel élsz de azért a legtöbb ember a családtagjairól gondoskodik, ráadásul jobban mint egy agyon leterhelt nővér.

"A CDC szerint Amerikában az influenzában évente átlagosan 35 ezer ember hal meg."

ez fasorban se lehet a valósághoz, mert Magyarországon egy ezressel meg tudja dobni a halálozások számát egy hét alatt egy komolyabb influenza járvány, ergo egy 30-szor nagyobb országban ez a 35 ezer inkább 1-2 hét alatti halálozást kéne jelentsen. (van egy olyan sanda gyanúm, hogy Amerikában mondjuk ha egy krónikus beteg meghal és közben influenzás is akkor azt ellentétben a coviddal nem az influenza számlájára fogják írni)

(2,8 millióan halnak meg évente az USA-ban, majd kíváncsian várom, hogy 2020-ban hol lesz ez a szám)

"már bizonyított, hogy vannak hosszútávú következményei is." mert egy gazdasági válságnak nincsenek hosszútávú következményei?

2020. nov. 16. 22:55
 34/36 anonim ***** válasza:
90%

"Ha sokkal többet teszteltek mivel magyarázod, hogy Spanyolországban az első negyedévben volt 250 ezer covidos és 29 ezer halott, míg azóta a fertőzöttek száma felment 1,5 millióra de a halottaké csak 11 ezerrel nőtt?"

Mivel magyarázom, hogy egy leterhelt egészségügy nem tudja ellátni azt, amit a nem leterhelt egészségügy? Nem tudom...

"aki intenzív osztályra került azok felének most is reszeltek és van egy olyan érzésem, hogy a felgyógyultak egy jelentős része se fog még 20-30 évig boldogan élni. A többiek meg meleg teát kapnak meg együttérzést amit kb. otthon is megkaphatnának."

Egyrészt, láthatóan nem vagy tól okos, szóval a legegyértelműbb dolgokat is ki kell mondani. Ha az összes orvos koronavírusos beteg mellett áll a nap 24 órájában, akkor senki nem fogja megmenteni az autóbalesetben megsérülteket, a rákosokat vagy a szívrohamot kapott embereket.

Másrészt, még csak a tünetekkel sem vagy tisztában. Igenis vannak olyan következménye a vírusnak, amik enyhe betegeknél is kialakulhat, akár hónapokkal, évekkel később.

"nem tudom te kikkel élsz de azért a legtöbb ember a családtagjairól gondoskodik"

Oh, és a legtöbb családtagok nővér? Megnézném, hogy mondjuk egy 30 éves csávót a 60 éves anyja egyedül, hogy kap a hátára és viszi ki mondjuk a wc-re. :DDD

"ez fasorban se lehet a valósághoz, mert Magyarországon egy ezressel meg tudja dobni a halálozások számát egy hét alatt egy komolyabb influenza járvány, ergo egy 30-szor nagyobb országban ez a 35 ezer inkább 1-2 hét alatti halálozást kéne jelentsen"

Ez a valóság.

Mondjuk úgy tényleg könnyű hülyeségeket beszélni, hogy a neked nem tetsző adatokat ignorálod.

Átlagról beszéltem. Amerikában is volt év, amikor 60 ezer ember halt bele az influenzába, de olyan is, amikor csak 10 ezer. Ezért beszéltem átlagról. Kb. az elmúlt 6-8 év átlagát vettem, ami 30-35 ezer.

Mellesleg Mo.-on az átlag 2-3 ezer, és a durvább az olyan 6 ezer.

"van egy olyan sanda gyanúm, hogy Amerikában mondjuk ha egy krónikus beteg meghal és közben influenzás is akkor azt ellentétben a coviddal nem az influenza számlájára fogják írni"

Értem, szóval kiderült, hogy hazudsz, ezért mást vádolsz meg hazugsággal. Logikus, nehogy be kelljen ismerned, hogy hazudtál.

"2,8 millióan halnak meg évente az USA-ban, majd kíváncsian várom, hogy 2020-ban hol lesz ez a szám"

Ez amúgy irreleváns. Hogyan akarsz két adatot összehasonlítani úgy, hogy 2019-ben még nem látezett egy csomó gyógyszer, ami 2020-ban már igen? Az egészségügy fejlődik, ezért pusztán halálozási adatokból nem igazán lehet következtetéseket levonni.

"mert egy gazdasági válságnak nincsenek hosszútávú következményei?"

De, csak nem erről beszéltem. Bár nem lep meg, hogy terelsz.

Az állításod az volt, hogy azért lenne jobb szabadon engedni a vírust, mert kb. csak az időseket érinti. Erre hoztam több TÉNYT is, ami bizonyítja, hogy ez nem igaz. Mivel lehet, hogy a 30 éves ember felépül 2-4 hét alatt, de benne van az is, hogy 6 hónappal a felépülés után meghal valamelyik később jelentkező dologban.

Ezt pedig úgy lehet megakadályozni, ha már nem is kapta volna el. Más szavakkal, a felvetésed nem állja meg a helyét, miszerint csak időseket érint.

2020. nov. 16. 23:28
 35/36 anonim ***** válasza:
49%
Ne3m kell aggódni. Akik most meghalnak azok 5-6 hete fertőződtek meg. Akkor amikor még sokkal alacsonyabb volta fertőzöttségi szint. Lesz ez még rosszabb is. Sajnos :(
2020. nov. 18. 05:10
 36/36 anonim ***** válasza:
54%
#33 A kórházba kerülők közül Angliában harmad annyian halnak meg, mint márciusban. Én amúgy az ismereteink bővülésével magyarázom a jelenséget, jobban tudjuk kinek mikor és milyen gyógyszert kell adni.
2020. nov. 18. 09:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!