Hivatalosan a Török országok közé fogják sorolni Magyarországot?
Orbán a legutóbbi találkozóján Erdogannal kijelentette, hogy a magyar egy török nyelv, és a magyaroknak tisztában kell lenniük a török gyökereikkel, és hogy a jelenlegi tudományos álláspont velünk kapcsolatban Hapsburg propaganda.
Ezután felvették az országot a Török Népek Tanácsába, megfigyelőként. Tanácsolják teljes jogú tagként való befogadását.
Lényegében úgy néz ki, hogy Magyarország közép-ázsiai országnak fog számítani, olyan etalonnépekkel, olyan népek közé sorolva, mint Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Kazahasztán.
Nos lehet, hogy én vagyok ilyen figyelmetlen, de nem igen hallottam erről a hazai médiában semmit, és a Fidesz se nagyon kampányolt vele. Gondolom közületek is sokaknak új ez. Tehát a kérdésem nagyjából annyi, hogy mennyi esélyt láttok arra, hogy ez megtörténjen és mi a véleményetek az egészről? Török lesz a magyar?
#20 Igen, simán lehetséges az, amit írsz. Különösen ha azt vesszük alapul, hogy a nyelvújításig nem volt egységes, egyetemesen előírt magyar helyesírás. Pl. a magyar a betű kiejtése a legtöbb külföldi nyelvben az a és az o közötti átmenetnek felel meg. A Halotti beszédben sok helyen o szerepel, ahol ma a-t mondunk - az előbbiek alapján simán lehet, hogy már akkor is a-t mondtak, csak o-nak írták.
Kérdező: megint nem olvastad el figyelmesen, amit írtam. Ha bennünk megvolt valaha a finnugor gén, és a honfoglalás óta kikopott, akkor a finnekből hogyhogy nem kopott ki? Hiszen ők régebb óta élnek germánok és szlávok között, mint mi. Attól, hogy nem harcoltak, még óhatatlanul keveredniük kellett a szomszédaikkal, mindenhol ez a szokás. Annyira elszigetelve sem voltak, keleten és nyugaton is hosszú szárazföldi határaik vannak. A genetikai keveredés civilizált népek között jellemzően csak szigetlakók esetében marad el.
A magyar kultúra valóban ezer éve nem hasonlít a törökre, de a mai állapotot hülyeség is lenne összehasonlítani. Ellenben a honfoglalás előtti időkben sokkal inkább hasonlított a kultúránk a többi türk népéhez.
Finnugor nyelvrokonságot igazoló mondatból sincs nagyon több, mint amit te írtál. Az ezekben szereplő szavakkal kb. ki is merül a minden kétséget kizáróan finnugor eredetű szókészletünk.
És akkor jöjjön a kísérlet. Mivel idegen nyelvek közül az angolt ismerem legjobban, azt fogom felhasználni hozzá.
Ember: az angol amber (borostyán, borostyánkő) szóval rokon. Az ősi angol-magyar törzsek gyakran kereskedtek ezzel a kővel, ezért róla nevezték el magukat, később pedig a szó jelentése kiterjedt az összes többi népre is.
Állat: az angol glad (boldog) szóból ered a háziasítás korából. Valószínűsíthető átmenet: glat, áglat, állat. Akinek háziállatai voltak, annak az életét megkönnyítették, ezért terjedt el az állatokra ez a szó.
Növény: a nő igéből képződött, ami az angol new (új) származéka, mivel a növekvő növények új élelmet jelentettek.
Ha a magyar szókincs elég nagy részét hasonló módon levezetjük, minden kétséget kizáróan kijelenthető, hogy a magyar és az angol nyelv rokonságban állnak egymással. Hülyeség? Persze, hogy az. De a finnugornak állított szavak egy tekintélyes hányadánál hasonló szintű erőltetett belemagyarázásról van szó. Azok nem hülyeségek?
Amúgy nem én töröltettem a kommentjeidet, százalékomnál fogva nem is tudok jelenteni.
Utolsó. Ez már átment a pszeudo-tudomány világába. Az összeesküvéselméletekkel nem fogod tudni komolyan vetetni magad.
Persze a japánok is magyarok voltak mi? Mert Nippon -> Nap - hon, a franciák is Orleans -> Orv - leány, vagy a ghaulok, mivel Kelta -> Kelet?
Amit csinálsz az lényegében írói fantázia.
Elmagyaráztam, miért csökkent le az uráli gén a magyarokban, ha nem vakítana az illuminatis táltos-hályog látnád, hogy teljesen logikus. A finnek nem voltak harcos nép, a magyarok igen, a tatárjáráskor a magyar populáció 50% -a meghalt, ugyanennyi a török hódoltság alatt. A nomád kultúra szerves része, volt a lányrablás, lényegében minden került akkor a levesbe már azelőtt is.
A finnek pedig köztudottan európa egyik, ha nem a legelszigeteltebb népe, a keveredés nem volt jelentős. Bizonyíték. A finnek nyilvánvaló rokonai a Sámik. Viszont még a finnek Skandináviába vonulása előtt elváltak egymástól. A Sámik a későbbi történem során szintén Észak-Skandináviába vonultak, a genetikájuk még mindig nagyon hasonló a finnekéhez, ebből lehet arra következtetni, hogy a finnek genetikája nem sokat változott. Tehát nyilvánvaló, ők nem keveredtek annyit, mint mi.
De amit teljesen lényegtelenné teszi az érvedet az nem is ez, hanem a közvetlen bizonyíték. A tanulmány, amit belinkeltem (nem fogom harmadszorra is), és még mindig komment nélkül maradt, egyértelműen mutatja ki az ősmagyarokban az uráli géneket. Olvasd el, nekem szakterületmbe esik a genetika, úgyhogy bizton állítom, hogy a módszeres tanulmányról van szó, valid megközelítéssel.
Tehát mind az indirekt, mind a direkt források igazolják ezt, míg te szelektív nézőponton alapuló összeesküvéselméletekkel és kreálmányokkal jössz.
A magyarságnak volt köze a törökökhöz egy ponton a történelemben. Nagyon legyszerűsítve ez így néz ki.
Halász - vadász korszak:
kultúra - finnugor
gének - uráli
Nomád korszak:
kultúra - türk
gének - uráli, európai és türk
Állami korszak:
kultúra - európai
gének - európai
A nyelvvel kapcsolatban. Nem véletlenül írtam azokat a szavakat, amiket. Számok, természeti nevek, testrészek nevei. Ezek minden nyelvben a legrégebbi szavak, az első dolgok, amiket az embernek érdemes volt megnevezni a fejlődése során. Ebből adódóan ezek nehezebben cserélődnek le, mivel már alapból megvannak a nyelvben. A legősibb szavaink finnugorok, ez szintén mutatja, ha a genetika nem lenne elég, hogy a nomád korszak előtt is volt magyar kultúra.
Ezzel szemben a török szavaink a legnagnagyobb megegyezést az Oghur türk nyelvekkel mutatják. Etelközben a magyarok a Kazárok és Onoghurok között éltek akik, mint külföldi zsoldosokat tartottak minket számon. Láss csodát, mind a Kazár, mind az Onoghur nyelv Oghur türk nyelv. Nem áll még össze a kép?
Félreértettem a válaszod elejét.
Nem mindegy a kontextus. Ezeket a te példáddal ellentétben nem jelentési, hanem hangalaki alapokra állapítják meg, ami biztosítja az egészet, hogy a jelentésük is konkrétan megegyezik, nem átvitt értelmeken keresztül, hanem közvetlenül.
Összességében a török elmélet kontextusba helyezésével még mindig nem komolyan vehető feltevés. Ellenében viszont konkrét és logikus bizonyítékaink vannak.
Viszont ha már a külömbségekről van szó, tegyük fel, hogy török nyelv a magyar. Az egyetlen török nyelv lenne, ami nem ért más török nyelveket, a többi török nyelv akár 70 százalékát is megérti a másik szövegének. Az egyetlen török nyelv lenne, ami finnugor elemeket tartalmaz. Az egyetlen török nyelv lenne, melynek nyelvtana több ponton ellentmondásos a rokonaival. Az egyetlen török nyelv lenne, amely szókincsének mindössze 9 százaléka a sajátja. És ezt mind úgy, hogy ezesetben a feltételezett testvéreinktől váltunk volna el, "mindössze" ezer éve.
A török elmélet féligazságokra, kettős mércére és az ellene szóló érvek ignorálására épül.
A tudományban ugyanúgy foglalkoztak a török elmélettel, ugyanolyan elvekre alapozva, mint bármelyik másikat. Az eredmény ami ma világszerte elfogadott, több külömböző nézőpontú és megközelítésű szakember hosszú éveken át tartó vitáin, majd közös megegyezésén alapul.
Azt állítani, hogy nem értik a munkájukat, körülbelül olyan, amikor valaki nem adatja be az oltást a gyeeekének, "mert az orvosok megölik az embert".
Nem igazán értetted meg a kísérletem lényegét sem. Igen, ez pszeudo-tudomány és írói fantázia. Pont úgy, ahogy a finnugorság erőltetése sok szónál.
Azt sem értetted meg, hogy ha több, mint ezer évet eltölt egy nép más népek között, akkor szükségszerűen keveredik azokkal, de olyan nincs, hogy az eredeti nép génjeiből semmi sem marad, mert akkor már másik népről beszélünk, ami konkrétan átvette az eredeti nép helyét. A magyaroknál erről nincs szó.
Az általad belinkelt cikk azt is említi, hogy különösen a székelyek körében talált rokonságot obi-ugor népekkel. A székelyek eredete közismerten ismeretlen :) Könnyen lehet, hogy nem is rokonok a többi magyarral, csak elmagyarosodtak.
A halász-vadász korszakból annyira kevés emlék maradt fenn, hogy az akkori kultúránkról és génjeinkről nem lehet kijelenteni, mihez is hasonlít a legjobban.
A finnugor belemagyarázások hangalakilag is, jelentésileg is csak nagyon halványan hasonlítanak. Ilyen módszerrel kb. bármilyen nyelvvel "bizonyítható" a rokonságunk, ahogy én azt meg is mutattam.
Nemcsak a türk, hanem a finnugor nyelvekkel sem értjük meg egymást. És nem ezer éve váltunk el a türk testvéreinktől, hanem jóval korábban. A Kárpát-medencében 1100 éve élünk még a hivatalos elmélet szerint is, de már annál sokkal előbb elhagytuk a turáni őshazát.
A finnugor elmélet féligazságokra, kettős mércére és az ellene szóló érvek ignorálására épül.
Észrevettem a hibám és ki is javitottam azt.
Te mindemellet még mindig ignoráltad a többi külömbséget, amiket felsoroltam. És úgy csinálsz, mintha a török elméletnek bármivel több igazságtartalma lenne. Nincs abszolút igazság, de két állítás igazsádtartalma egymáshoz viszonyítva vizsgálható, ebben a török elmélet mindig alulmarad. Genetikában kevés finnugor géntöredék maradt a magyarokban, igaz, de török ősgébtöredéket egyáltalán nem is találtak. A te logikáddal ez is ugyanúgy lehetetlen lenne. Vagy talán a finnugor gének nem tűnhetnek el, de a török géneknek szabad? Az, hogy visszamondod rám a kettős mércét tökéletesen bizonyítja, hogy lényegében fogalmad sincs róla miről beszélsz, ugyanis ezt azután teszed, miutáb kiszúrod a fent említett kettősmércével a szemem.
Amúgy milyen belemagyarás? Amiket felsoroltam teljesen egyértelmű példák, nem kell hozzá semmilyen belemagyarázás, mint amit mondjuk te próbáltál szemléltetni az angol szavakkal. Aki tud magyarul az automatikusan észreveszi.
Odamész egy manysihoz, rámutatsz a szemedre, mondod, hogy szem, ő mondja, hogy szem. Rámutatsz a szádra, mondod, hogy száj, ő mondja, hogy szuj. How old are you?
- Husz.
Húsz?
Mi van ezen belemagyarázva?
A szakemberek nem belemagyaráznak dologokat a szavakba. Ha hasonlóan hangzik és ugyanazt jelent abba mit kell belemagyarázni?
Amint mondtam, a jelenlegi álláspont külömböző nézőpontú (tehát török valló is) szakemberek hosszas vitáin alapul. Az, hogy te nem érted, hogy mit hogyan döntenek el, nem azt jelenti, hogy nem tudják mit csinálnak.
Nem mellesleg semmi okuk nincs arra, hogy részlehajlóak legyenek. Emlékeztetnélek itt nem állami kézben lévő intézetekről van szó (még). A tudományban nincs részlehajlás, mindent ugynaolyan mércével vizsgálnak. Mi erre a biztosíték? Mint minden eddigi példámnál itt is mondok egy közvetettet és egy közvetlent.
Közvetett: A nyelvész munka nem könnyű, rengeteg tanulás kell hozzá. Az az ember, aki eljut odáig, hogy szaktekintély legyen megdolgozott azért. Márpedig ehez nagy elhivatottság kell. Akinek elhivatottsága van a munkája iránt, az tiszteli és szereti azt. Ezek az emberek az igazságot keresik, mert nem csak a munkájuk, hanem a hobbijuk is ez. Ebből adódóan a legfontosabb számukra a hiteles eredmény, és az ismeretlen lehető legjobban való megismerése.
Közvetlen: Világszerte egybemutatnak az eredmények úgy, hogy minden egyetem máshogy tanít. Így a személyes érdekérvényesülés még ha csírájában meg is lenne, kivitelezhetetlen amúgy is.
Még így utólag az uráli gének lecsökkenéséről. Hiába mondod, hogy lehetetlen, mivel nem az, mindössze a körülményekről függ.
Közvetett: Mint mondtam a genetika a szakterületemmel valamennyire egybeesik. Adott egy kis létszámú nomád csoport, ami az évszázadok során nagy területeket bejárva folyamatosan keveredett a helyiekkel harcolt, ritkult. A nomád sztyeppeközösségek sosem faji, vagy származási alapon álltak össze, az ilyen populációkban volt a leggyorsabb a keveredés. Erre rengeteg más példa is van. Ott vannak a te törökeid. Ők az 1400 as években érkeztek Anatóliába, jelenleg az eredeti türk génjeik mindössze a népesség 10% ában találhatók meg.
Közvetlen: Megint csak azt tudom mondani, amit az előbb. Attól, hogy te nem érted a cikket még az nem lesz hamis.
A majmolással pedig nem hiszem, hogy sokra mennél. Innentől kezdve ez már csak beszűkült önámítás a részedről.
Nyelvészeknek, régészeknek, antropolológusoknak ez a téma már rég nem kérdés.
Van egy mondás: Ha sokan mondják, hogy részeg vagy, menj feküdj le aludni!
Török ősgéntöredéket azért nem találtak, mert nincs olyan DNS-haplocsoport, amit egyértelműen meg lehetne feleltetni a türk népeknek. A finnugor népekre ellenben az N haplocsoport jellemző. A dolog pikantériája, hogy ez utóbbi még a törökökben, illetve a közép-ázsiai türk népekben is megvan, bár nagy részüknél nem alkot többséget.
És már megint nem olvastad figyelmesen, amit írtam, vagy csak szalmabáb-érvelést alkalmazol. Nem azt írtam, hogy minden magyar szónál csak belemagyarázás a finnugor eredet, hanem hogy sok olyan szó van, aminél az. Már korábban írtam azt is, hogy nem tagadom a finnugor nyelvrokonságot, csak éppen egy nyelvcsaládnak tartom az altaji nyelvekkel.
Mutatok példákat is, hogy mit értek belemagyarázás alatt:
Amellett, hogy a finnugor megfelelőjének a hangalakja és a jelentése sem kifejezetten hasonlít (házat az itt leírtakkal ellentétben nem jelent, csak kunyhót), a honfoglalás előtt a magyarok nem is laktak házakban, így valószínűleg szavunk sem volt rá, viszont a letelepedés után kézenfekvő, hogy a német Haus szót vettük át.
Ősi finnugor örökség alatt itt teljesen máshogy hangzó szavakat hoznak fel, és még arra sem veszik a fáradságot, hogy valami magyarázatot kicsikarjanak magukban. Az enni szó török megfelelője egyébként emmek, amiben a -mek a főnévi igenév képzője.
Amíg idegenek kormányozzák az országot - most is így van, a kormány csak helytartó szerepet tölt be -, addig bőven van politikai indok arra, hogy elvegyék tőlünk a történelmünket. Az elmúlt 500 évben egyedül a két világháború között voltunk független és szabad ország, érdekes módon ebben az időszakban vissza is szorult a finnugrizmus.
A nyelvészeknek, régészeknek ennek megfelelően nem az a feladatuk, hogy a magyarság és a magyar nyelv eredetét kutassák, hanem hogy a finnugor származásra keressenek (avagy kreáljanak) bizonyítékokat. Aki nem finnugrista, az eleve nem is futhat be nagy karriert, hiába jó a szakmájában.
Akár érdekében áll valakinek, akár nem. Az amit mondasz így is lehetetlen. Lényegében ezesetben egy periférián lévő 10 milliós ország múltjának eltitkolásáért kellene befolyásolni az egész világot. Ez így még mindig nagyon értelmetlen elmélet.
A k-h hangmegegyezések amúgy jellemzőek a finn és magyar között. Ettől függetlenül én sem tartom valószínűnek, hogy nem a német haus-ból jön a magyar ház.
Az ősgéntöredék alatt nem azt értjük, hogy van e jelen a magyarban bizonyos haplocsoportok myoma, ez bőven túlmutat a haplocsoportokon, a jellegzetesség helye a lényeg.
Az Urál Altájival még mindig az a baj, hogy még az Altájit is vitatják, ugyanis az úgynevezett Altáji nyelvek csak a jelenlegi formájukban mutatnak sok hasonlóságot egymással. Feltéve az Urál-Altai létezését a magyar abban az elméletben is az uráli ágba tartozna, ez az Urál-Altai elmélet kidolgozásánál is így állt fel. Tehát, a finnugor szintén megmaradna alapnak, mindössze hozzácsapnák az Altáji nyelveket is. Tehát a magyar ezen elméleten belül SEM türk nyelv, de még altáji sem. Tehát az eredeti kérdésem szempontjából ez még mindig összeegyezhetetlen lenne Orbán kijelentésével.
A finnugor elmélet azért szorult vissza a dualizmusban, mert Ferenc József támogatta a türk elméletet, ezzel erősíteni akarta az imperialista hozzáállást. Politika volt.
De, hogy alá is támasszam valamivel vegyünk egy mondatot, hogy lásd, nem kreálmányról van szó, legyen az éppen szóbanforgó mondat Orbántól.
"Mi Magyarországon élünk,
magyarok vagyunk, magyarul beszélünk
ez egy egyedülálló és különös nyelv,
amely a türk nyelvekkel áll rokonságban."
Mi - Komi(finnugor nép) nyelvben ugyanígy "mi", ugyanúgy a T/1 es személyes névmás.
Magyar - A szintén finnugor Manysi nép nevével áll kapcsolatban.
Ország - Sajátos magyar szó.
Él - A Mari (finnugor nép) nyelvében "el", jelentése ugyanaz.
Vagyunk - "Van" szótő - Régi magyarban még "val", komiban "vol", ugyanaz a jelentés.
Beszéd - Szláv kölcsönszó, a horvátbanai napig "beseda", jelentés ugyanaz.
Ez - Mordvin (finnugor nép) nyelvben "e", jelentése ugyanaz, magyarban ugyanúgy használatos volt a "z" nélkül is.
Egy - Halotti beszédben még "igy" - nek írják. Manysi nyelben ugyanígy "igy". Jelentés ugyanaz.
Egyedül - az egyből.
Áll - Sajátos.
És - Sajátos.
Különös - "Külön" szótőből. Ez hosszan vissza van vezetve a "ki" kérdőszóra, ami hasonló formákban megvan a többi finnugor nyelvben is. (Tegyük fel, hogy ez akkor erőltetett)
Nyelv - Melm Manysiul.
Amely - "Ami" szóból, ami a "mi" szóból ered. Finnül "mita".
A - Régi magyaeban "o" vagy "u" ként használták. Az uráli nyelvekben, szintén "o". Jelentése ugyanaz.
Türk - Türk a türk nyelvből.
Rokon - Sajátos.
(Ami duplán van csak egynek számolom)
Nyilvánvalóan uráli szavak: 10
Kétségbevonhatóan uráli szavak: 1
Szláv szavak: 1
Török szavak: 1
Sajátos szavak: 4
Tehát egy teljesen manipulálatlan mondatban, a szavak nagyrésze egyértelműen uráli, azonos jelentéssel, közvetlen átvitellel. Midössze egy, ami betudható belemagyarázottnak. A mérleg még mindig erre billen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!