Hazudjak anyámnak arról, hogy melyik pártra szavazok?
Az egész család Fideszes, anyámmal együtt, csak én nem. Mindenki a Fideszre fog szavazni, és anyám azt akarja, hogy én is rájuk szavazzak, de nem fogok. Egyszer megemlítettem, hogy nem rájuk szavazok, és elkezdett velem veszekedni, meg mondogatta, hogy de, márpedig rájuk kell szavaznom. De nem fogok.
Most egy ilyen jellegű dologban nem szeretnék hazudni (meg amúgy se, utálok hazudni), de könnyebben megúsznám itthon, nem?
Nekem nagyon kamuszagú a történet, de legyen, maradjunk annyiban, hogy beveszem.
Nem vagy te már nagykorú véletlen? Ha már szavazhatsz, akkor elvileg az lennél. Miért is anyádtól teszed függővé, hogy kire szavazol?
Én dühös lennék a fiamra ha nem a fideszre szavazna, ez tény. De nem azért mert nem arra szavaz akire én szeretném, hanem mert ismerem, beszélgettünk sokat és tudom, hogy miket gondol Ő és nem én, a politikáról. ABBA nem férne bele ha most másra szavazna. Ha viszont ezt nem tudnám - vagyis ha eddig nem beszélgettünk volna ilyen dolgokról - akkor rá hagynám a döntést. Ahogyan akkor sem fogadná el a fiam, hogy irányítsam, ha történetesen másképpen gondolkodna. Nem örülnék neki, mert azzal bebizonyosodna hogy én nem jól mutattam meg neki a világot, én nem tanítottam meg neki eleget ahhoz, hogy értse mire és kire szavaz - de ettől még nem dőlne össze a világ. Másképp gondolná és kész.
A feltétele annak, hogy én elfogadjam ha a fiam másképpen szavaz, annak az, hogy ő is elfogadja, hogy én viszont így látom helyesnek. Kölcsönösen kell elfogadni a másikat. Tudom, hogy sok felnőtt erre képtelen, akár a gyerekéről, akár másról van szó.
Ne hazudj nekik! De nem is kell velük politikáról, a szavazatodról beszélgetned. A szavazás a TE DÖNTÉSED, mert ez a TE JOGOD. A szüleid csak a saját szavazatukról dönthetnek. Nem kell velük vitáznod ha nem szeretnél. Ne is beszélj velük erről a témáról és kész. Ha kérdezik, akkor elég ha elmondod hogy átgondoltál mindent és tudod, érted, hogy ők mit szeretnének. Ennyi. Ha utána rákérdeznek, akkor ha nincs kedved akkor ne válaszolj, de nyugodtan mond meg, hogy kire. Majd megnyugszanak.
Jogod van ahhoz, hogy hülyeséget csinálj. Az első választásomon én is azt tettem, máig bánom, hogy valaha az szdsz-re szavaztam. De az akkori tudásommal még azt tartottam megfelelőnek, okultam belőle és még egyszer nem követtem el ezt a hibát.
A szabad, lelkiismereti, titkos szavazáshoz való jog hihetetlenül fontos. De fontos a családi béke is.
Ebben a helyzetben én ezt bocsánatos, mondjuk úgy, "kegyes hazugságnak" tartom. Szerintem szavazz lelkiismereted szerint, és ha úgy látod jobbnak, titkold el.
A szavazás titkosságát is épp ezért találták ki: bármely állampolgárnak jogában áll titokban tartani, akár a szülőanyja előtt is, hogy kire szavazott. Ez alapvető állampolgári jogod, tehát ne hazugságként, vagy bűnként fogd fel. A szavazatod eltitkolásához teljes jogod van, szégyenkezés nélkül.
Sajnos ez igaz: a Fidesz egy fanatikus, agymosó szekta. Nálunk pl. csak apám szavazott a Fideszre, és abszolút mindenki elfogadta, lenyelte, hogy ő ilyen, így gondolkodik.
Ellenben ő nem bírt napirendre térni afölött, hogy a családban senki más nem osztozik ebben a hülyeségében, és folyamatosan veszekedéseket generált minden alkalommal, és kiakadva agitált, hogy miattunk fog Magyarország migránsokkal feltelni (mert ugye Románia, Szlovákia, Lengyelország meg Csehország is tele lett migránssal, csak mert átmenetileg befogadták a rájuk eső kvótát)...
A végén mi is úgy döntöttünk, hogy ha jelen van, egyszerűen ráhagyjuk és nem vesszük fel a kesztyűt. Persze nem hülye, tudja, hogy senki nem osztja ezt a politikai véleményt a családban, de élvezi, hogy meghallgatjuk a napi 15 perc agymosást.
Amúgy tényleg szeretetből engedtünk utána, mert minden másban nagyszerű ember és nagyon jó apa és férj, anyámat nagyon szereti, velünk jól bánt, bármit megtett volna a családjáért mindig.
Egyszerűen beszívta egy politikai szekta. De nem biztos, hogy ha anyám is vele tartott volna ebbe az őrületbe, akkor képes lennék erről higgadtan és inkább viccesen beszélni. Szerencsére a teljes család politikai ízlése az LMP - Momentum - PM tengelyen mozog, így azért nálunk a normalitás dominál, és így a többség képes is tisztelni az ellenvéleményt. Ezt egy Fideszestől nem várhatod el. De attól még minden más területen lehet normális és jó ember.
#9: Nem.
#12: Ezt már mondtam neki, hogy had döntsem már el én, hogy nekem ki a szimpatikus, és kire szeretnék szavazni. De csak jött azzal a szöveggel, hogy márpedig muszáj leszek a Fideszre szavazni, mert az a legjobb, stb, stb...
#13: Miért lenne kamu? De, nyilván nagykorú vagyok, most leszek 21. Nem anyámtól függ, hogy kire szavazok. Anyám azt mondja, hogy szavazzak a Fideszre, de nem fogok. Csak felesleges feszkót se szeretnék, ezért nem akarom elmondani neki, hogy valóban kire fogok szavazni. Mi nem beszélgettünk itthon politikáról, azt megbeszéli a barátjával. Én nem örülök neki, hogy az egész család Fideszes, de hát most mit tudok csinálni? Nem kezdek el itthon ellenkampányolni, azzal szimpatizálnak, akivel akarnak, úgyse tudnám meggyőzni őket. Nem tudom, nekem az kicsit fura lenne, ha beszélne hozzám anyám, és egyszerűen nem válaszolnék a kérdéseire.
#15: Teljesen igazad van, köszi.
Az én családom is fideszes es tavaly áprilisban is próbáltak meggyőzni. Mondtam, hogy nem.
Mi értelme hazudni? Miért nem állsz ki magad mellett és miért nem mondod el, hogy nem fogsz rájuk szavazni?
Önálló, felnőtt ember vagy, saját döntési lehetőséggel. Nem vagy kis vagy fiatalkorú, hogy a fontosabb ügyekben anyàdék döntsenek..
Én biztos nem hazudnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!