Az emberek miért szavaznak a fideszre?
Ki kell ábrándítsalak, mert mi is építkeztünk néhány éve és nekünk is volt hozzá LTP-nk, és nagyon nem úgy emlékszem a kamatokra, egyebekre, mint leírtad. Megnéztem hát a valóságot - az internet nem felejt.
1. A LTP rendszer él és működik most is. Az egyik legjelentősebb forgalmazója az OTP, nem a legelőnyösebb, de a legnagyobb. Itt a LTP oldala, minden infót megnézhetsz innen kiindulva.
Csak hogy ne legyenek kétségek, az is elérhető, hogy KORÁBBAN mekkora volt a kamata a LTP hiteleiknek (THM):
Nagyon nem 3% volt, az csak a mesében létezett.
De hogy ne maradjon függőben hogy mi VOLT a mostani korlátozás ELŐTT, itt egy összefoglaló cikk 2014-ből, az AKKORI lehetőségekről:
"Mennyi a kamata a lakástakarékpénztárak hiteleinek?
Első megjegyzés: felejtsük el a hangzatos kamatokat, mindig a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) értékét nézzük. Jól hangzik a 3,9% kamat, csak ha éppen van még mellette 1% kezelési költség is, ráadásul nem az aktuális tőketartozásra, hanem az év eleji összegre vetítve, akkor gyorsan kiderül, hogy ennél jóval többet kell fizetnünk. Megkülönböztetjük a lakástakarékpénztárhoz automatikusan járó hitelt, aminek a kamata rögzített és nem változhat, illetve a lakástakarékok által kínált egyéb hitelek kamatai, amelyek bármikor változhatnak, ha a mögöttes referenciakamat változik. (Hitelbírálat mindig van, ezért csak akkor “automatikus” a hitel, ha hitelképes vagy.) A rögzített hitel összege a teljes megtakarításunkkal megegyező összeg, vagy annak a másfélszerese, amint erről volt szó kicsit fentebb. (Vagyis nem túl sok pénzről beszélünk.) Ezen hitelek THM értéke 5,23 és 7,8% között szóródnak."
Senki nem akadályoz meg abban, hogy jelenleg is lehessen lakástakarékpénztári megtakarításod, akár több is. Tedd meg, takarékoskodj! Hitelt is vehetsz fel rá, fix kamatozásút. Az OTP táblázatában ez a THM 5-9,4% között mozog, szemben a 2014-es cikkben szereplő 5,23-7,8% közötti értékkel. Megpróbálhatod megmagyarázni, hogy most nem lehet LTP-vel takarékoskodni, meg nem lehet fix kamatozású hitelt felvenni rá és pont az évi 72 ezer Ft fogja meghiúsítani hogy bárki is lakást vehessen, de igencsak erőlködni kell hozzá. Sok sikert!
#51: Nem az OTP-nél van a szerződésem, hanem a Fundinál, ami csak ezzel foglalkozott. Több, összevont szerződéssel 2015-ben bizony-bizony FIX 3%-os kamattal, ha jól emlékszem 3,9%-os THM-mel vettem fel a hitelt. Kezelési költség nics, csak hitelfolyósítási díj és induló díjak voltak.
A legtöbb hitellel ellentétben, ahol hónapról-hónapra változik a törlesztőrészlet, nekem forintra pontosan ugyanannyi a törlesztőm minden hónapban.
Ezen kívül átlátható, mert a tőketartozást felszorzom a kamattal, leosztom 12-vel és megkapom a törlesztő részletet, semmi körítés.
És ez menniben is változtat azon amit az #51-ben leírtam?
48.
Már megint kottából játszol! (Ráadásul hamisan? 😄)
#53: Azt, hogy állítottad, hogy nem volt 3%-os kamat. OTP-nél lehet, hogy nem, Fundinál igen. Most már ott sincs, de ettől én még a futamidő végéig, még 11 évig ilyen alacsony kamattal fizetem. Ilyen kedvező kamattal sehol nem kapsz és akkor se kaptál hitelt. Anno rendesen utánajártam, legalább 10 banktól kértem ajánlatot, de csak a Fundi volt a legjobb.
Állami támogatás nélkül viszont a Fundi sem tud ilyen jó kamatot adni, manapság semmivel nem jobbak a kamataik, mint bármelyik banké. EZ volt az értelme az állami támogatásnak, nem az évi 72 ezer forint, mert az tényleg nem olyan sok (de még mindig több hozam, mint bármelyik másik befektetés)
Visszakanyarodnék a kérdéshez.
2010-ben OV megígérte, 10 év alatt 1 millió munkahelyet hoz létre! Adat:
2010-ben 3,7m munkavállaló volt Magyarországon
2018-ban 4,5m! Tehát, időarányosan stimmel! (És még a külföldre távozott, arra oly sokszor hivatkozott munkavállalók nincsenek is benne, akik állítólag 500ezren vannak, mivelhogy OV elzavarta őket. Ebből következik, hogy az ők munkahelyeiket is OV hozta létre!)
Apró kis ferdítések, igaz?!
A 2010-es 3,793 milliót lefelé, a 2018-as 4,481 milliót meg felfelé kerekítetted.
Plusz ugye van még 76 ezer közmunkás, aki igazából munkanélküli, szóval a valós adat 4,405 millió. Oké, ez még így is 432 ezer, de még hiányzik 568 ezer, szóval időarányosan sem stimmel.
Mellesleg ugye a nagy német multik miatt emelkedett a foglalkoztatás, viszont olyan összeszerelő munkák nagyrészt, amik érzékenyek a gazdasági változásokra és nem is biztosítanak rendes fizetést.
57.
Mivel a közmunka is munkaviszonynak számít, ha tetszik, ha nem csapd hozzá a létesített munkaviszonyhoz és végezd el újra a matekot! (Bocs, ha nem akartam terhelni tizedre pontos számokkal a közérdeműt, akik egyébként mást is nagyvonalúan kezelnek...)
Egyèbként örülök neki amiért figyelsz! Azt is tudom, hogy ha 2020-ra csak 999 ezer lesz a végeredmény, akkor abból próbáltok majd fegyvert kovácsolni! És az is nagyon jó lesz! Mert mit gondol a fóbiamentes bizonytalan szavazó? Azt, hogy megígérte, tett is érte és majdnem sikerült. És ha szedi a Cavintonját, mivel fogja összehasonlítani? A 2006-os Böszme kampánnyal, ahol a szakadék felé száguldó Pannon Puma nemhogy hazudott, de még azt sem bírta betartani, hogy nem lesz gázáremelés....
Tehát, örülök, amiért figyelsz!
Gyurcsányt is utálom, csak a miheztartás végett. Sokkal inkább szeretnék egy friss, fiatalokból álló, XXI. századi gondolkodású kormányt, mint ezeket a vénembereket.
Oké, szép a munkahelyek számának emelkedése, viszont sajnos az emberek többsége még így is napról napra él, mert hiába több a munkalehetőség, de nem biztosítanak tisztes megélhetést. A minimálbér még mindig a létminimum alatt van.
Persze, persze, igazad is van.
Mert ugye mit adtak nekünk a rómaiak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!