Közigazgatásban dolgozók miért háborodtak fel azon, hogy elvették tőlük azt, ami eddig is csak egy plusz juttatás volt?
Biztos volt már hasonló kérdés, de mostanában nem gyakoriztam.
Viszont találkoztam a héten egy volt osztálytársammal, aki egy kormányhivatalnál dolgozik.
Mesélte, hogy mennyire fel vannak háborodva, milyen rosszul érinti őket most ez a döntés, hogy kevesebb lett a szabijuk meg le kell dolgozni az ebédidőt.
Bevallom, nem tudtam együttérezni vele, pedig egyébként nagyon kedvelem.
De az ebédidőt a legtöbb helyen le kell dolgozni, kvázi ők eddig ingyenpénzt kaptak. Olyan időtartamra járt nekik bér, amit nem töltöttek munkával.
Nekem ki fizeti ki mondjuk az esti 19.00-19.30 közötti időszakot, amikor pl. mosogatok vagy zuhanyzok vagy vacsorázok?
Úgy gondolom, hogy bér a munkáért jár, nem az étterembe járkálásért.
A másik, hogy eleve több szabijuk volt, mint másoknak, és most rosszul esik nekik, hogy annyit kapnak, mint más emberek? De miért? Ez egy plusz juttatás volt, olyan, mintha nálunk most megszüntetnék a cafeteriát. Lehet hőzöngeni, de az igazából csak egy olyan plusz, amit egy jófej vagy jobb helyzetben lévő cég ad, de korántsem kötelező.
Szóval miért járna nekik több, főleg miután a bérüket rendezték?
Biztos lesz, aki azt mondja, hogy még így is keveset keresnek, na de ezt ők választották, én pl nem szeretnék a közszférában dolgozni, ezért vagyok multinál.
#4 "amikor elkötelezték magukat az állami munka mellett, akkor megállapodtak állambácsival valamiben."
Igen. Azonban most nem csak az elvárások változnak, hanem vele az érte kapott bérük is.
Ha csak a munkaidő nőne, a szabadság csökkenne, akkor jogos lenne a felháborodás. De kapnak ellentételezést béremelés formájában.
Nem kell, hogy ez számukra megfelelő legyen, ha nem tetszik akkor lehet máshol munkát keresni. Nagy valószínűséggel találnak is munkát, lehet, hogy jobban is keresnének vele. Ettől érthető ha valakinek nem tetszik, hogy a feladata is több lett, nem csak a bére - főleg, mivel nagyon régóta kritikán aluli volt a keresetük. De a munkaadójuknak meg jogában áll másféle munkavégzést elvárni tőlük.
Nem tudom, hogy ki örül annak, hogy elveszik a szabi egy részét, közel egy hónappal kell évente többet dolgozni, mindezt ugyanannyi pénzért... Ráadásul egy egyoldalú módosítással vezették ezt be.
Igen, a versenyszférában is ennyi a munkaidő és a szabi. Csak a bér nem... :))
Régen nem dolgoztatták le az ebédidőt sehol. Én erre szavaznék akár versenyszféráról, akár közszféráról legyen szó . Nyugaton is így van, és nem dolgoznak 9 órát. Ráadásul ott bevett dolog a home office is. Jó lenne kicsit "felzárkózni". De nem, itt nálunk kitapossák a beled. (A multi sem jobb ennél)
Nálunk van home office, és szerintem ez egyre több helyen jellemző.
98 ezer?
Pár éve még biztos volt, de elég rendesen helyre tették a bérüket, normál ügyintéző ismerősöm a kompenzáció óta 200 felett kap, nettóban.
Igaz, hozzáteszi panaszkodva, hogy de elvették a kajautalványt, na de a bérhez meg jóval többet csaptak hozzá, mint az a 6000 Ft utalvány volt...
Szerintem neki 50-60 ezerrel nőtt a nettója, a munkaköre és afeladatai nem változtak. Ha úgy nézzük - és ezt mintha írta volna valaki - a plusz idő igencsak ki van fizetve így.
Honnan veszem?
Hallom, személyesen olyanoktól, akik ebben dolgoznak.
Panaszkodnak.
Vagy mire érted, hogy honnan veszem?
1 emberre 186 ezer???
Hú, ez kicsit durva!
Nekem van egy eltartottam, akire kb 30 ezerrel számolhatunk.
Az én bérem nettó 200 körül mozog.
Van egy lakáshitelem, ami mondjuk 60 ezer, hogy kerek számokkal számoljunk.
Ezt nyilván levonom a bérből, hisz nincs is mindenkinek hitele.
Tehát 140 + 30, kettőnkre 170 ezer.
Ebből fizetek rezsit, kaját, és tulajdonképpen mindent megveszek, ami megtetszik, nem szoktam visszatenni dolgokat, mert drágák.
És évek óta tudok félretenni, igaz a megtakarításomból nem tudnék lakást vagy új autót venni, de mégis van valamennyi, ha beütne a krach.
Szóval elég erőteljes túlzásnak tartom a közel 200 ezret fejenként.
Abból már királyi módon lehetne élni, mondhatni luxusszinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!