Az igazából miért van, hogy Magyarországon ugyanaz az élelmiszer 2*-3* olcsóbb mint Londonban, vagy Berlinben? Ha nálunk van egy csomó állitólag felesleges adó.
Összességében tudom, hogy az angolok, németek mennyivel keresnek többet és hogy mennyivel drágább kint a szállás és az élelmiszerek...
Mindennel együtt azért egy ugyanolyan pozicióban dolgozó Londoni vagy Berlini ember magasabb színvonalon él mint egy Budapesti.
Viszont ha adókban is nekünk van az egyik legtöbb európában, akkor az hogy jön ki, hogy mondjuk ugyanazon márkajú, tipusú sajt ami itt 300 forint, kint 850 (átszámítva), stb.?
De nem olcsóbb 2-3-szor, sőt van ami ugyanannyi. Átlagban ilyen 20-50%-al drágábbak mint Magyarországon. Ami különbség van, az pedig valóban a humán költség, drágább a rakodás, a szállítás az áruházi költség, és persze az előállítás is, mert mindenki többet keres.
Tehát a kérdésedre a válasz, hogy rögtön egy torzítással indítasz, mert közel sincs ekkora differencia, amiről írsz, a jóval kisebb valós különbséget pedig a bérszínvonal magyarázza.
kenyér (fehér) (500g)
Budapesten 230 Ft
Londonban 615 Ft
Berlinben 440 Ft
Fehér rizs (1kg)
Budapesten 350 Ft
Londonban 1,040 Ft
Berlinben 550 Ft
Alma (1kg)
Budapesten 335 Ft
Londonban 1,105 Ft
Berlinben 745 Ft
Narancs (1kg)
Budapesten 390 Ft
Londonban 930 Ft
Berlinben 740 Ft
Paradicsom (1kg)
Budapesten 555 Ft
Londonban 1,080 Ft
Berlinben 790 Ft
Hagyma (1kg)
Budapesten 240 Ft
Londonban 615 Ft
Berlinben 420 Ft
Ásványvíz (1.5 liter)
Budapesten 115 Ft
Londonban 510 Ft
Berlinben 185 Ft
McMenü McDonaldsból
Budapesten 1,500 Ft
Londonban 2,195 Ft
Berlinben 2,225 Ft
Honnan ez a statisztika? Miért nem valós adatokra hivatkozol?
A tesco angol rendelős honlapjáról:
80 dkg fehérkenyér 1,15 font
1 kg rizs 0,45 font
1 kg alma 1,5 font
A narancsot valamiért darabszámra mérik, így 0,2 font/db
Paradicsom 2,1 font/kg
Hagyma 0,85 font/kg
Víz 6db/3font tehát 0,5 font/palack
McMenü az adatok alapján: 5,19 font (ez a nagy!)
Németországban pl. a Billát vizsgálva:
Kenyér 3 eur/kg tehát 1,5 eur/0,5kg
Rizs 1,4 eur/kg
Alma 2,3 eur/kg
Narancs 1,15eur/kg
Paradicsom 1,5 eur/kg
Hagyma 1,3 eur/kg
1,5l 0,25 eur
McMenó 7,4 euro.
Sehol nem látom a 2-3x-os különbséget.
Dehát ezek majdnem annyibe kerülnek mint írtam, csak nem számítod át... Most ha a Billában van rizs ami 1.4 euro ami 445 ft, akkor tényleg olyan hihetetlen, hogy az átlag 550?
Budapesten meg átlagosan 350, az nem azt jelenti, hogy 250-ért lehetetlen találni.
Amúgy egy árösszehasonlitós oldalról vannak az árak, a magyar buszjegyre pl. helyesen írja, hogy 350 Ft szóval szerintem reális a többi is.
Meg saját tapasztalat is, mert mindkettő varosban jártam már, igaz mondjuk hogy rövid ideig.
Kérdező, jól kisarkítottad a phaszba a számokat. Budapesten mindenre a lehető legolcsóbbat írtad, kint meg a felső határt adtad meg mindenhol, nem figyelembe véve a minőség közötti óriási különbségeket még így is. Szerinted miért van az, hogy az osztrák határ mentén élők járnak már ki Ausztriába nagybevásárolni, és nem fordítva? Régebben fordítva volt. Továbbá szintén egy Ausztriában élő ismerősöm is amikor hazajön a rokonaihoz panaszkodik, hogy itt minden milyen drága a boltokban. Nem nagyon lehet itthon már spórolni azzal sem ha magadra főzöl. Kint a szolgáltatás árak azok amik drágábbak, de nekik ez nem számít, mert a bérek is olyanok. Itt meg a magyar eszi a szart, mert csak arra van pénze, kivéve egy szűk gazdag réteget akiket a Fidesz szarrá támogat.
Összességében kint sokkal jobban tudsz élni, minden szempontból.
Tudom, hogy kint magasabb színvonalon lehet élni azonos munkával... De a kérdés nem ez volt.
Az árakat meg mint már írtam, nem én találtam ki.
És magyarból sem a legolcsóbbak vannak feltűntetve hanem az ÁTLAG.
Kint jobb minőségű a gyógyszer is ezért drágább. Haverom gyógyszerész, itthon a gyengébb-szemetebb cumót rakják bele kint a jobbat.
Azért ez is fontos ám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!