Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért baj az mta-s átalakítás?

Miért baj az mta-s átalakítás?

Figyelt kérdés

Amit eddig hallottam erről a nyafogóktól, az az, hogy 2 oldal kevés arra, hogy összefoglalja a kutatási témát. Mondjuk ha végig gondolod teljesen reális, hogy a piacról éljenek meg. Egy ilyen kis országnak felesleges pénzt kiadni alap kutatásra, amikor azt rengetegen jobban csinálják nálunk. Ebből úgy sincs közvetlen anyagi hasznon.

Egyetemen még a csillagász tanárom kérdezte, hogy amikor USÁ-ban vagy két épület csillagászati tanszék, akkor ide fél emelet sok-e? Mondtam neki, hogy ott 1000x ennyi kidobnivaló pénz van. Valóban, ha utána gondolsz. A másik fontos tényező, hogy egy kutatónak tudia kell konyhanyelven megfogalmaznia a kutatási anyagát, különben nem is érti. Teljesen reális igény az, hogy ezt 2db A4-es lapon össze lehessen foglalni. Nem lehet elvárni pénzemberektől, miniszterektől hogy több száz oldalas tanulmánybab kelljen elolvasni mire is kellene pénz. Anno amikor kutattam magam is le tudtam írni 2 oldalban hallgatóknak a kutatási témát röviden.

2019. febr. 13. 11:09
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
100%
16:11 te is tévedsz, azt mondod alulfinanszírozottak az egyetemek, de nem az a megoldás, hogy több pénzt kapnak. Igenis ez a megoldás, kevés pénzből nem lehet hasznot teremteni, ezt minden befektető tudja. És az egyetemek szinte egyetlen eszköze a pénzszerzésre a szellemi tulajdonuk levédetése, egyetlen szabadalom Magyarországon alsóhangon 1millió forint. Pont ez az amire nincs pénze az egyetemnek, miközben tudományos központként, főleg ha kutatóegyeteme muszáj publikálnia az eredményeit, tehát az interneten közkinccsé tennie. Innentől ha nincs szabadalmaztatva, mi a fenéért fizetne bárki is az egyetemnek azért a tudásért, amit megnézhet az interneten.
2019. febr. 14. 08:20
 12/13 anonim ***** válasza:

A szövegértés, az a fránya szövegértés, sok gondot okoz, ugye?

Próbáld meg még egyszer, hátha másodszorra sikerül úgy elolvasni hogy azt vedd ki belőle ami oda le is van írva - mert nem azt írtam le amit kritizáltál.

NEM azt írtam hogy nem segít ha több pénzt adnak az egyetemeknek, azt írtam le, hogy a KUTATÁSRA fordított pénzekből hiába adnak többet oda, ahol eddig sem tudtak vele jól gazdálkodni, mert attól még ezután sem fognak jól gazdálkodni és nem lesz belőle több pénze az egyetemeknek.

2019. febr. 14. 09:38
 13/13 anonim ***** válasza:
Inkább te értelmezd mit írtam, leírtam miért nem tudnak hasznot generálni abból a kevés kutatási pénzből, amit kapnak, és miért kell több. Azt meg, hogy kutatásra költött pénzt jól hasznosítják-e azt nem szokás úgy mérni, hogy adott évben mennyi bevétele volt a kutatóhelynek. Az egész világon sehol nem mérik ilyen használhatatlan módon.
2019. febr. 14. 10:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!