Miért nem zavar senkit az, hogy a határon túliak részéről 96% szavazat érkezett a Fideszre?
"LMP, mint határon túli magyar kedvelő?
Hagyjuk már, legnagyobb magyarellenes bagázs."
Lett ilyen, korábban nem ilyen volt.
"Lassan oda jutunk hogy az anyaországi magyarork sorsáról az idegen országban lakók döntenek,"
Gondolom fingod sincs a választási rendszerről, hogy ekkora blődlit sikerült ide kerekíteni!
"Miért nem zavar senkit az, hogy a határon túliak részéről 96% szavazat érkezett a Fideszre?"
Talán mert mindenkinek a magánügye, hogy kire szavaz? Milyen alapon akarsz te beleszólni, hogy kinek kire szabad és kire nem szabad szavaznia?
12.
Inkább nézz utána a szavazási rendszernek, hogy valójában miről is beszélsz a külhoni magyarok szavazatainál.
A kérdés kicsit ferdítés. Én is határon túli vagyok és nincs is Magyarországon szavazati jogom.
A határon túli szavazók 96%-a lenne a jó megfogalmazás.
"
Mert a Jobbik románozta őket? Az LMP románozta őket? A Momentum románozta őket? Ne az 5%-os Gyurcsányból induljunk már ki."
Nem határolódott el egyik sem a DK-tól és az efajta kijelentéseiktől szóval ott a gond.
Elvileg nem mindegy, de a gyakorlatban, 2018-ban az lett. Ugyanis, a levélszavazatokkal, vagy azok nélkül számolva, minden parlamentbe jutott pártnak, pártszövetségnek, ugyanannyi képviselője adódik.
Már régen elkészítettem excelben a d’Hont mátrixos számítást. Lehetővé tettem, hogy bármelyik szavazattípussal (hazai, levél, töredék) önmagában, vagy bármelyik 2, illetve a 3 együttesével kiszámítódjon, hogy melyik párt, pártszövetség hány mandátumot kap.
Így, például, egy egyszámjegyű kód beírásával megjeleníthető, hogy mi lett volna a mandátumkiosztás töredék- és levélszavazatok nélkül, vagy például levélszavazatok nélkül.
Levélszavazatokkal, és azok nélkül is, minden ugyanúgy adódik: [link]
A készített táblázatom 500 képviselői helyig számol. Ugyanaz a mátrix (más szavazatszámokkal), egészen az 500. helyig. Még csak helycsere sincs bennük. A mátrixok a képen a 117. helyig látszanak, de csak 92 került kiosztásra: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!