Régen mikor volt vizitdíj, hogyan tudtam 5 perc alatt végezni a háziorvosnál? Akkor hirtelen nem volt beteg senki?
Amúgy megnéztem, és a legtöbb fejlett Európai országban van vizitdíj.
Szóval akkor se értettem ezt a felháborodást, de miután ezt megtudtam, azóta végképp nem értem miért zavarta az embereket a 300 forint.
Nem tudom milyen orvosnál végeztél akkor 5 perc alatt, de éppen úgy volt akkor is hogy sok beteg volt és sokat kellett várni, meg az is hogy nincs beteg és bemehetsz szinte azonnal - ahogyan most is. Csak akkor még bent az is sorra kellett kerüljön a többi között, hogy kifizeted a vizitdíjat - vagy ha úgy szervezték, akkor előtte intézted a rendelőben, kórház bejáratánál.
A kérdésed olyan, mintha megkérdezném, hogy régen hogy lehet, hogy 3 perc alatt elértem a villamost, ma meg, hogy EU tagok vagyunk meg nem értem el. Akkor korábban senki nem járt az utcákon? - értelmetlen.
Lehet, hogy van aki tényleg szocializálódni jár orvoshoz, de azért ne általánosítsunk. Biztos volt olyan öreg is, aki érezte, hogy nem jól van, mégis úgy volt vele, hogy kibírja inkább, mert a kis nyugdíjából inkább kiflit vett. Ez is szomorú. Tudom, hogy most azt gondoljátok, hogy ha tényleg rosszul van valaki, akkor elmegy az orvoshoz, nem számolgat, de akkor ebből a gondolkodásból egyenesen következik az, hogy aki csak kicsit van rosszul, az várja meg, amíg nagyon rosszul lesz, aztán menjen csak orvoshoz.
Máskülönben meg a vizitdíjas rendszer is adott okot visszaélésekre. Tudok olyan fogászati ellátásról, ahol a nem sürgősnek vélt beavatkozás miatt ügyeleten 4000 Ft-ot kellett volna fizetnie az illetőnek, de a doki javaslatára csak 2000 Ft-ot fizetett, azzal, hogy ha kérdezik, nem is találkoztak.
Hülye vagy?
Mégis miben és mit is hazudtam volna?
"Régen mikor volt vizitdíj, hogyan tudtam 5 perc alatt végezni a háziorvosnál?"
én 5 perc alatt akkor se végeztem, ha nem volt előttem senki. más kérdés ha receptet íratni mentem, mert olyankor volt annyi eszem (ami az emberek 80%-ának nincs) hogy betelefonáltam és kértem időpontot recept írásra.
így valóban 5 perc alatt végzek még most is.
egyébként ez a nyugger fóbia kezd már nevetséges lenni, ne felejtsétek el hogy egyszer ti is megöregedtek, és nem biztos hogy lesz már GYIK akkor, ahol a "szociális életeteket" élhetitek.
Szerintem ma is nyugodtan adhatsz 500 Ft-ot az orvosnak, ma kb ennyi a 300 Ft nem fog megharagudni érte.
Amúgy nem a vizitdíj volt a lényeges bevétel, hanem a legnyomorultabbak nem vizsgáltatták ki magukat, és az így nem végrehajtott vizsgálatok költségei jelentették a megtakarítást. Általában egy panasz kivizsgálása során több helyre elküldik az embert, nemcsak egyszer kellett kidizetni a vizitdíjat, hanem akár napi 3-szor is.
Mi tényleg jobban jártunk, mert a kisnyugdíjasok, kisebb jövedelműek nem mentek el a vizsgálatokra, kisebbek voltak a várólisták, az orvosok is több pénzhez jutottak, az állam kevesebbet költött, az pedig, hogy a legnyomrultabb 10 % megpusztult e miatt nem érdekelt senkit.
"az pedig, hogy a legnyomrultabb 10 % megpusztult e miatt nem érdekelt senkit."
De, érdekelt. Éppen elég embert ahhoz, hogy el kelljen törölni.
Múltkor voltam kórházban, 6 ágyra 3 beteg. Jaj de jó, az egészségügyben már nincsenek problémák!
Hagyni kellene a anekdotákat, mert azt bármire lehet mondani, de annak ellenkezőjére is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!