A Kolozsvári Babes-Bolyai is jobb lett, mint pl. a BME? Romokban a magyar felsőoktatás?
Pl. a Kolozsvári orvosi egyetem a Debrecenivel van egy kategóriában, annyi különbséggel, hogy Debrecenben múltja van ennek, Kolozsváron csak most kezd felfutni, de máris beérte a magyar orvosi egyetemeket.
Magyarországon az ösztöndíjplafon 20.000 forint környékén van, romániában meg bőven 100.000 felett átszámolva.
Aha.
Szóval mert az amerikaiak után a következő olimpián már a kínaiak állítottak fel világcsúcsot valamelyik számban, akkor attól az amerikai sport már romokban hever?
Elolvastad egyáltalán a kérdésedet? Vagy csak tényleg nem érted milyen butaság?
Takács, szerintem nem szabadna egy fővárosi, komoly múlttal rendelkező egyetem egy szintre süllyedjen egy "vidéki", általatok pocskondiázott ország egyetemével.
Ha Amerika kikap Andorrától, akkor igenis kell foglalkozni a problémával.
Nem azért, de mindkettő a 801-1000 közötti helyezést kapta. Vagy van olyan lista is, ahol ezek is egyesével le vannak bontva? Ha nincs, akkor a sorrendből úgy gondoltad, hogy az a "valós" lista lenne 801-1000 között? Csak mert ha átrakod pontozásra, akkor "Overall"-ban ugyanazt kapta ott mind.
Orbántól és a Fidesztől tanultál cikket értelmezni? Mert ez alapján erősen úgy tűnik.
Az általad linkelt statisztikában a Babes-Bolyai és a BME egy kategóriában van. Előbbi Románia legjobb műszaki egyeteme, míg utóbbi Magyarországé. Kb. ugyanaz a szint lehet.
A kolozsvári orvosi egyetem Románia legjobb orvosi egyeteme, de messze nem éri utol a magyar orvosi egyetemeket. Magyarországon a legjobb orvosokat a Semmelweis Egyetem (401-500) képzi, amely jócskán leelőzi román vetélytársát (801-1000). Még a szegedi egyetemtől is lemarad, amely a 601-800-as kategóriába esett.
Nem kell pánikolni, a román egyetemek átlagos színvonala jócskán el van maradva a magyar egyetemekétől. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy számtalan hazai egyetem megelőzi a legjobb román egyetemeket ebben a rangsorban is.
Románia legjobb műszaki egyeteme a bukaresti és a temesvári.
Ösztöndíjjal kapcsolatban meg a sima tanulmányira céloztam, amit tömegek kapnak, nem pedig kivételes emberek. Ez pedig egyetemenként változó, de 20.000 forint általában a plafon.
Az egészben csak az a szomorú, hogy a magyar egyetemek már régóta ranglistások, a szomszédos ország egyetemei meg kb. egy évtized alatt szinte a semmiből jutottak ide.
Orvosi Vásárhelyen volt, Kolozsváron 1919-ben lett csak alapítva, és elég sokáig a vásárhelyi orvosi "árnyékában" volt.
Ha ennyivel jobb egyetem a bukaresti és a temesvári, akkor miért van előrébb a rangsorban a kolozsvári?
Az ösztöndíj valóban egyetemenként változik, de a 20 000 forintot nagyon kevésnek tartom. Én másfél éve végeztem a BME-n, akkor a legrosszabbak kaptak 12 000 ft körüli összeget. Én jellemzően 30 000 fölött kaptam mindig valamennyivel, pedig nem voltak a legjobbak között. Volt, aki nálam tízezrekkel többet kapott.
Miért baj az, ha felzárkóznak? Tegyék nyugodtan, növeljék a versenyképességüket. A régióban három országban vannak a többi közül kiemelkedő egyetemek: Csehországban, Észtországban és Magyarországon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!