Magyarországról érdemes Erdélybe menni egyetemre? (Sapientia, Babes-Bolyai) Részletek lent!
Magyarországon élek, nagyszüleim Erdélyben, kettős állampolgár vagyok.
Érdekelne, hogy úgy érné meg jobban, ha az érettségi után magyar lakcímmel, irattal stb. jelentkeznék az egyik egyetem magyar nyelvű oktatására (főként pénzügy és bank érdekel), vagy átíratnánk magamat nagyszüleim lakcímére mint állandó lakhely és amit még szükséges.Ha az oktatás magyar nyelven történik, attól az alapszak elvégzése végén a vizsga és a szakdolgozat román nyelvű lesz?Hogyan számítják ott a pontokat és mennyi a ponthatár? sok weboldalt felkerestem de semmi.
Románul legalább valamilyen minimális szinten megszeretnék tanulni, hogy az is kicsit könnyítsen a dolgomon.
Szóval minden érdekel ezzel kapcsolatban! Gyakran megnézem az egyetemek honlapját, de sokra nem jutok.
Miért mennél oda? Magyarországon nincs elég egyetem?
Szerintem szopó lenne.
Iratokat amúgy biztos le kellene fordítatni, pl. érettségi papirt.
Szia,
Ha kitöltöd a jelentkezési felületet, oda kell legyen írva a tájékoztatóba, hogy a képzés nyelve magyar, román, angol stb. Ha magyar, akkor szakdolgozat, államvizsga is magyar nyelven lesz. Kérdés, hogy egyetem után melyik országban szeretnél elhelyezkedni, mert ha Romániában, akkor akár érdemes lenne a román képzést is bevállalnod. Ha ezt még nem tudod pontosan, akkor inkább olvass a különböző egyetemek szakjairól véleményeket, rangsorokat, pl mennyire jó a képzés, stb. És szerintem ez alapján dönts. :)
A romániai magyar nyelvű egyetemek nem a szakmai színvonalukról híresek, inkább csak örülünk nekik, hogy egyáltalán léteznek. A Babes-Bólyai Egyetemen viszont magyar nyelvű képzés is van.
Magyarországon van néhány jó egyetem: ELTE, SZIE, SE, BME, DE, SZTE
Romániában román képzési nyelven általában jobbak az egyetemek. Legjobb romániai egyetemek:
Bukaresti Egyetem,
bukaresti Gazdasági Egyetem,
kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE),
jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem,
Temesvári Műszaki Egyetem
Miert akarsz itt (Erdelyben) tanulni? Mit ertesz az alatt, hogy "erdemes"?
Ha pl az a celod, hogy elvegezz egy link egyetemet, ahol at tudsz menni mint kacsa a vizen, akkor a Sapientia szerintem megfelelo (egy vicc az egesz). Ha az a celod, hogy normalis oktatasban reszesulj, akkor Bukarestbe vagy Kolozsvarra kell menj, ahol nem konnyebb, mint Mo-n.
Tud valaki informálni esetleg?
Milyen érettségi átlag szükséges a Babes-Bólyai Tudományegyetem pszichológia szakára történő sikeres felvételihez?
Az érettségim átlaga sajnos csak 2,6 lett. Bár van egy alapszakos diplomám, tudtommal az nem számít. Maximális pontszámú írásbeli felvételi esetén kb. milyen átlag szükséges?
Köszönöm előre is!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!