Szerintetek is másik Himnuszra lenne szükségünk, mert a mostani nagyjából olyan, hogy egy halottasmenet is büszkén énekelhetné?
És szerinted nem áll úgy az ország, hogy halottasmenetet rendezzenek a tiszteletére?
Egyébként nem, szerintem a jelenlegi Kölcsey-Erkel-féle himnusz nagyon jó. Szerintem egy nemzeti himnusz ne hadi induló legyen, mint pl. a német himnusz (Lied der Deutschen), vagy a francia (La Marseillaise), mert a himnusz, mint irodalmi műfaj eleve egy istenhez szóló fohász. Szerintem semmi okunk nincs arra, hogy vidám himnuszunk legyen.
"Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!
Őseinket felhozád
Kárpát szent bércére,
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának,
Árpád hős magzatjai
Felvirágozának.
Értünk Kunság mezein
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél.
Zászlónk gyakran plántálád
Vad török sáncára,
S nyögte Mátyás bús hadát
Bécsnek büszke vára."
Ezzel mi a bajod? A Himnusz nem csak egy "gyászmenet". Szerintem ez sokkal jobb, mintha csak "Deutschland, Deutschland über alles" stílusú részekből állna.
Ne viccelj! A mi himnuszunk az egyik legszebb a világon!
A himnusz ugyebár egy ima, tanultuk magyarból. Ez a zene tökéletes ahhoz, hogy miközben énekled, valóban elmélyülj a hazaszeretetben.
Nem tudom, hány éves vagy, elképzelhető, hogy csak még érned kell. 15-17 évesen még engem sem érintett meg, de most már minden szavát őszintén gondolom és kívánom, amikor éneklem, és annyira meghat, hogy sokszor közel állok a síráshoz. Valószínű, hogy 6-10 év múlva már te is így fogod látni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!