A kormány miért erőlteti ennyire a szakképzést?
A lényeg leginkább az "Az ajtók záródnak" bekezdés alatt van.
Vagyis, próbálják csökkenteni gimnáziumba, onnan pedig felsőoktatásba kerülő diákat.
Szerintem, meg a kormány az oktatáson akar spórolni, ugyanis egy diplomás kiképzése többszörösen többe kerül, mint egy szakmunkásé.
Egyébként, eredetileg én is szakmunkásnak tanultam (vendéglátóipar), de egy év eltöltött év után rájöttem, hogy én bizony nem akarok ugrabugrálni egész nap fos fizetésekért.Az összes hely, ahol dolgoztam, mind rugalmatlan volt, pedig komolynak hazudott és hitt étteremben is dolgoztam, az is olyan, volt, mint a Tescos alma, kívül csilli-villi, belül meg rohad.
Estin leérettségiztem és levelezőn lediplomáztam.
Az én esetem egyedi, nagyon sok szakmunkás választja, hogy inkább diplomás lesz és szellemi munkát végez normális fizetésért.
Jelenleg többet keresek, mint szakmunkásként kerestem, rugalmas munkaidőm van, van lehetőségem sportolni, művelődni,utazni, ugyanis a munkaidőmet nagyrészt én osztom be.A legtöbb diplomás munkahely a közszférát leszámítva ilyen.
Ja, meg jogom van élni a szabadságaimmal, gyakorlatilag akkor, amikor akarok.Vendéglátásban volt, amikor beírták a szabit,hogy "fogyjon", de közben dolgozni kellett.
A kormány részéről ez is felesleges erőfeszítés, aki nem akar szakmunkás, nem lehet ráerőltetni, hamar megtalálja a megoldást,hogy más utat járjon.
"Megnèznèm,hogy ha egy diplomàs okoskànak elromlik az autója kihez viszi megszereltetni ha nincs autószetelő?"
Megnézném, hogy ha egy (nem autószerelő) szakmunkásnak elromlik az autója stb. stb.
Miért kell sztereotípiákban gondolkodni? Ezer és egy olyan szakképzettség van még, ami ugyanúgy javítással, termeléssel és építéssel foglalkozik, de nem tanítják meg a lerobbant autónak a javítását. Ez nem csak egy diplomásnak lehet a gondja (arról nem is beszélve, hogy most milyen típusú autóról beszélünk, márkaszerviz köteles-e a szerződés szerint stb.).
"Orrba,szàjba èpülnek az irodahàzak.
Minek?"
Mert minden fejlett gazdaság nagyobb GDP hányadát tercier szektor adja. Lehet valaki baromi jó szakember, de a vállalkozásának a pénzügyeitől kezdve, a hálózatépítésen és fenntartáson át, a vevői-, szállítói-, és egyéb jogi kapcsolatokig irodaházas ürgék fogják elvégezni. Olyan ez, mint egy fordított piramis, az, hogy van valamilyen fizikai termelés/tevékenység, az egy magasabb szinten jóval szélesebb foglalkoztatást és munkaigényt teremt.
Ezért is hülyeség mindig egymásnak ugrasztani a különböző végzettségű embereket.
A kezdeményezés nagyon jó, csak éppen nem az állam fogja megoldani a szakmunkáshiányt.
Az a helyzet, hogy látszik mennyire öregek írnak ide. Én még emlékszem rá - pedig alig 10 éve volt - hogy ott álltam 8. osztályban és választanom kellett, hogy mit csináljak. A jó tanuló, jól viselkedő, értelmes, tehetősebb ismerőseim jelentős része elment gimnáziumba vagy szakközépiskolába.
Az állandóan kötekedő, ordítozó, 5x bukott, 14 évesen olvasni nem tudó, még mindig a fingáson röhögő taplóparaszt évfolyamtársak pedig szakmunkásképzőbe készültek.
Nos, itt kezdődik az elválás, mert a szakmunkásiskolákban elég egy szünetet eltölteni és figyelni a viselkedést, majd utána egy gimnáziumban ugyanezt megtenni.
A szakmunkásképző a gyűjtőtelep, ahová azok mennek, akik nem akarják vinni semmire. S hiába vergődik itt valaki nekem azon, hogy ő többet keres, mint a diplomások...legyen...csak közben beleszakad a munkába (fizikailag, az egészsége rámegy), mert már 55 éves és 30 éve annyit nem tett meg, hogy az egyszemélyes vállalkozásában ő legyen az ész és másokat vegyen fel dolgozni. Nem olvasott utána, mert FÚÚÚJ, egy szakmunkás nem fog magától közgazdaságtant, vállalatgazdaságot, vezetést, számvitel, szervezést és minimális jogot tanulni.
Hogy képzeled?
A másik, hogy senki nem akar abba a "kasztba" tartozni, ahol akkor néznek embernek az igazi mélybunkók, ha apróért túlórázol és minimum elfáradsz. Ha pedig a témád nem merül ki a fociban, nőkben, gagyi filmekben, fingásban, böfögésben és nem b*ssz*meg kerül a mondat végére (ja és nem sörözöl, nem dohányzol)...na akkor te már nem lehetsz igazi férfi, sőt ember sem.
Na ezért nem megy senki szakmunkásképzőbe.
Mert mi az oka annak, hogy a kőműves munka után felvegyen normális ruhákat, zuhanyozzon, átüljön a tiszta autójába és jól menő éttermekben vacsorázzon?
A komplexusa, hogy ő a melós és lenézik. Pedig nem azért nézik le, mert melós. Azért nézik le, mert azonkívül semmi más nincs az életében.
S akkor még arról nem is beszéltem, hogy ilyen fizetésekért egy normális fiatalember aki legalább az interneten látja a világot...nem akarja kidolgozni a belét. Miért tenné?
28/F (Aki szakmunkásként kezdte abból az igazi koszostrógeros melóból és most diplomás lett)
"Orrba,szàjba èpülnek az irodahàzak.
Minek?"
Azért, hogy a kőművesnek legyen munkája, de ez egy másik történet...
#35#
Rendben!
Legyen mindenki diplomàs.
Ezzel semmi problèma.
Ès akkor,hogyan tovàbb ha màr lenèzed a szakmunkàst?
Pl. Van kb. 4 millió aktív dolgozó magyarorszàgon,akik diplomàsok ès 1db szakmunkàs sincs közöttük.
Hogyan tovàbb?
Csak egy pèlda,de ne sèrtődjön meg a tanultabb rèteg!
Apàm nem volt diplomàs.
A szomszèdunk tanult,diplomàs volt,aki baromi okos ès művelt volt.
A szomszèd egy napon kètsègbeesetten mondja apàmnak,hogy nem indul a kocsija.
Màr hívta is volna a szervízt,de apàm ennyit mondott neki.
Vàrjàl szomszèd.
Mielőtt lehúznànak pènzzel nèzzük meg mi a problèma.
Apàm levette az akkumulàtor sarut,majd megtisztította ès làss csodàt a kocsi elindult.
Mit csinàlt a "tanulatlan" apàm?
Megspórot a szomszèdnak egy rakàs pènzt,mert a szervizben lehúztàk volna ès az automentő àràt is megspórolta.
Szüksèg van diplomàsokra is,de azèrt mert egy ember nem tudott vagy nem akart tovàbb fejlődni azèrt mèg nem hülye!
Ugyanolyan fontos egy szakmunkàs mint egy diplomàs!
Ès nem kell lenèzni ezt a rèteget!
Egymàs nèlkül ősszeomlana a rendszer.
Nem lehet mindenkiből orvos.
Kellenek az àpolók is.
Ès a szakkèpzetleneket is lenèzed?
Pl.ott vannak a takarítók,utcaseprők,kukàs autón dolgozók.
Ha ők nincsenek körbe venne minket a sajàt szemetünk amit megtermelünk az otthonunkban,utcàn ès a munkahelyünkön.
Ne làzadj a kevesebb iskolàzottsàgú emberek ellen!
Szüksèg van ràjuk is.
Ki szolgàlna ki tèged a boltban?
Egy diplomàs?
Próbáltam gyerekeimet hasonló elvek alapján nevelni, egyenlőre úgy látszik sikerrel. Úgy gondolom a jelen oktatási változtatásai próbálják pontosan erre felhívni a figyelmet, hogy nem az számít, van-e diplomája az embernek, hanem van-e szaktudása, szakképesítése, tud-e dolgozni és akar-e. Hogy minden feladat, munka fontos, mert egy társadalomban élünk. Hogy pontosan ugyanolyan értéke van annak amit diplomával kell végezni, mert olyan szintű tudás szükséges hozzá, mint amit akár 8 általánossal is el lehet végezni, mert józan ész vagy munkavégzés kell csak hozzá. Az, hogy a jövedelmekben milyen különbség látszik, az persze más dolog, véletenül sem szeretném ha visszatérne a szocializmus erőltetett egyenlősdije, hogy a diplomások szándékoltan alacsony fizetést kaptak, véletlenül se érezhesse bárki a munkájukat értékesebbnek.
Én úgy érzékeltem, hogy a közmunka programmal kezdődött meg kissé ez az "átprogramozás", hogy a munkavégzés maga már legyen értékesebb a társadalom szemében az otthon lébeclásnál, jött mellé a családoknál az anyák helyzete, hogy a főállású anyaság is értékes legyen, majd a nők 40-el, a nyugdíj közeliek segítsége a családokban, idős szülők vagy unokák ellátásában. Mellé kissé változott az otthoni betegápolást vágző rokonok, főleg anyák helyzete, de ezen még sok javítani való van. A szakképzéssel pedig a szaktudás elismertsége növekedhet.
Ahogy én látom, mi neveljük bele a gyerekeinkbe a saját komplexusaikat. Ha úgy nő fel egy gyerek, hogy azt hitetik el vele csak az az értékes munka, amihez mobil, laptop, iroda és autó is jár, akkor a gyerekeink többsége felnőve sikertelennek érzi majd magát, mindegy milyen jól végzi a munkáját, mennyire szereti azt. Ha viszont megtanítanánk a gyerekeinknek értékelni mindenki más munkáját, akkor azok is sikeresnek érezhetnék magukat, akik "csupán" azt csinálják amit tudnak vagy ami adódik, mert azon a környéken éppen csak kábelgyár van vagy éppen fogászatok, netán éttermek.
#39#
Hogy leointoztak tèged,pedig baromira igazad van!🤔
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!