A kormány miért ilyen hülye módszerekkel akarja bővíteni a szakképzést?
"Több szaki kell"Erre elkezdik a felsőoktatást leépíteni,meg csökkenteni az állami helyeket.
Igen több kell,de előbb az okokat kellene vizsgálni,hogy miért van kevés.
A dolog egyik része a fizetés,természetesen.Bár, az egyéni vállalkozók nem keresnek olyan rosszul.
A másik része pedig a munka jellege.Egy kőműves vagy tetőács fizikai munkát végez, ebből adódóan, hamarabb leépül a testük, mint mondjuk egy ügyvédnek vagy egy pénzügyi elemzőnek.
A nyugdíjrendszer nem tesz különbséget a szellemi és a fizikai munkát végzettek között.
60+ évesen egy ácsnak ugyanúgy a tetőkön kellene ugrabugrálnia, mint egy 20+ évesnek.És itt a probléma.
A fizikai dolgozókat korábban kellene nyugdíjba küldeni, egyfajta életpályamodellt is alkotni kellene.
Ezután, szerintem népszerűbb lenne a szakképzést, mert tudnák a benne dolgozók,hogy nem kell parkinzon kórosan, öregen is a falat glettelni meg hasonlók.
Hát ha sok a diplomás munkanélküliség, a maradék sem a szakmájában helyezkedik el és közben hatalmas összegek mennek ezeknek a képzésére, akkor nem lenne jobb az adófizetőknek is, ha nem erre menne el a pénzünk?
Inkább szakképzésbe menjenek az emberek, mint büfés diplomásnak. Utána egyéni vállalkozónak kell lenni, ahogy mondtad, ott nem keresnek rosszul az emberek.
Egyetértek, én például azért nem lettem mentős, mert 12-24 óráznak, nagyon fárasztó, lelkileg és fizikailag megterhelő munkát végeznek és bruttó 160-170 ezer forinttal szúrják ki a szemüket.
Elmentem mérnöknek, ugyan még egyetemi hallgató vagyok de felsőbbéves csoporttársaim már egyetem mellett megkeresnek nettó 250-280-at ( Budapesten tanulok, ezek a felsőbbévesek pedig már MSC hallgatók, tehát végzett mérnökök ).
A garantált bérminimum ( "szakmunkás minimálbér" ) növelése és a fizikai dolgozók nyugdíj korkedvezménye egy jó lépés lenne a hiány csökkentése érdekében.
Ha havi 1 milliót fizetnének sem lennék szakmunkás.
10-12 órázás,hétvégén is dolgozz!
Ugyanúgy 65 év a nyugdíjkorhatár,a nagy részük meg sem éli,de szedik be tőlük ugyanúgy a nyugdíjjárulékot,mint attól az éretelmiségitől,aki 85 éves koráig és,20 évig nyugdíjasként.
Azért ezt úgy mondod, mintha egy szellemi dolgozó kevésbé megterhelő munkát végezne hosszútávon..
Lehet Béla bácsinak tönkre megy a dereka és az ízületei, de én meg megvakultok, elhízok, tönkre megy a hátam és idegbeteg leszek, ami a közvetlen és közvetett környezetemre is kihat..
Béla bácsit meg 60 évesen már nem szokták felzavarni a tetőre, találnak neki más feladatot..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!