Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kormány miért erőlteti...

A kormány miért erőlteti ennyire a szakképzést?

Figyelt kérdés

[link]

A lényeg leginkább az "Az ajtók záródnak" bekezdés alatt van.

Vagyis, próbálják csökkenteni gimnáziumba, onnan pedig felsőoktatásba kerülő diákat.

Szerintem, meg a kormány az oktatáson akar spórolni, ugyanis egy diplomás kiképzése többszörösen többe kerül, mint egy szakmunkásé.

Egyébként, eredetileg én is szakmunkásnak tanultam (vendéglátóipar), de egy év eltöltött év után rájöttem, hogy én bizony nem akarok ugrabugrálni egész nap fos fizetésekért.Az összes hely, ahol dolgoztam, mind rugalmatlan volt, pedig komolynak hazudott és hitt étteremben is dolgoztam, az is olyan, volt, mint a Tescos alma, kívül csilli-villi, belül meg rohad.

Estin leérettségiztem és levelezőn lediplomáztam.

Az én esetem egyedi, nagyon sok szakmunkás választja, hogy inkább diplomás lesz és szellemi munkát végez normális fizetésért.

Jelenleg többet keresek, mint szakmunkásként kerestem, rugalmas munkaidőm van, van lehetőségem sportolni, művelődni,utazni, ugyanis a munkaidőmet nagyrészt én osztom be.A legtöbb diplomás munkahely a közszférát leszámítva ilyen.

Ja, meg jogom van élni a szabadságaimmal, gyakorlatilag akkor, amikor akarok.Vendéglátásban volt, amikor beírták a szabit,hogy "fogyjon", de közben dolgozni kellett.

A kormány részéről ez is felesleges erőfeszítés, aki nem akar szakmunkás, nem lehet ráerőltetni, hamar megtalálja a megoldást,hogy más utat járjon.

2018. júl. 3. 19:33
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
97%

Esetleg az meg sem fordul a fejedben, hogy nem minden ember alkalmas rá, hogy megszerezzen egy (akár semmit nem érő) diplomát? Ha így lenne, szart sem érne egy diploma, mint ahogy már sok esetben nem is ér többet, mint 20-30 éve egy érettségi.

Egy átlagos vagy az alatti értelmi képességű emberből, akinek már esetleg általános alsó tagozatban is voltak gondjai a tanulással, miért kellene erővel diplomást csinálni? Lehet, hogy gyönyörűen tud vakolni, esetleg hajat vágni. Még az is lehet, hogy többet keres a munkájával, mint te a diplomáddal.

Azt se felejtsük el, hogy vannak, akiknek egy szakma megszerzése kifejezetten előrelépést jelent.

Én inkább azt mondom, hogy a tehetség és a szorgalom támogatva legyen, anyagi akadályok miatt ne vesszen el. De ez a "diplomát mindenkinek" egy bődületes baromság.

2018. júl. 3. 20:16
 12/47 anonim ***** válasza:
97%
"Ennek ellenére a diplomások még mindig jelentősen többet keresnek, mint a szakmunkások." ez attol függ milyen diploma meg szakmunka. Van olyan diploma is aivel netto 150 et keresel meg olyan si amivel netto 300-400at ahoygan van olyan szakmunka is amivel havi 130at meg olyan is amivel netto 300at
2018. júl. 3. 20:27
 13/47 anonim ***** válasza:
96%

érdekes én épületgépészként havi 350-380 ezret keresek, ugyan így mozognak a villanyszerelők is, az ácsok akiket ismerek napi 15-18 ezer között keresnek, a gipszkartonosok 15 ezer/nap, festők valamivel ez alatt.

a szakmunkások nem a bolti eladóknál, pincéreknél, meg az árufeltöltőknél kezdődnek :"D

mellesleg attól hogy valaki elvégez egy gimnáziumot, nulla tapasztalattal mégis mit vár?

a két szép szeméért meg a szutykos érettségiéért mindjárt havi fél millát?

én is elvégeztem a szakközepet, plusz 2 év technikumot + 1 év OKJ-s képzést, 7 év szakmai tapasztalattal jutottam el oda ahol most tartok.

ha minden összejön jövőre az állam által biztosított kisvállalkozói támogatással saját céget csinálok.

óriási hiány van kétkezi munkásokból, mert a fiatalok nagy része azt hiszi hogy ha elvégez egy elégséges érettségit mindjárt ő lesz a messiás, és a kezébe tolnak százezres fizetést mert miért ne?

nyilván nagy szükség van az egyetemet és főiskolát végzett emberekre is, mert nélkülük megállna az élet.

de nem a büfé szakosokra, ami manapság olyan népszerű tagozat lett nálunk!

2018. júl. 3. 20:32
 14/47 anonim ***** válasza:
93%

Én szakmunkás vagyok, igaz, nem "mai darab"

Nagyon korrekt szakképzést kaptunk anno, de az igazi tudást a gyakorlat adta meg, amit már akkoriban is nevetséges pénzért, egy mesternél szereztem meg 3-4 év alatt. Igaz, volt abban a takarítástól kezdve a lecsófőzésig, műhelymeszelésig minden, de a szakmát is kitanultam.

Kiváltottam az ipart és sztár vagyok a szakmámban, annyi a pénzem, hogy nem tudom már mire költeni. Nem dolgoztam látástól vakulásig, de a munkámra mindig igényes voltam.

Mivel azt is tudtam, hogy a kezeim közül kikerülő munkák minőségiek, ezért nem kellett soha az éhhaláltól félnem és emiatt nem akartam senkin nagyot kaszálni.

Meggyőződésem, hogy egy jól és tisztességgel dolgozó szakmunkás többet ér, mint 10 büfészakos diplomás.

A gyerekeimből is szakmunkás lesz, kivéve, ha valamelyik orvos, mérnök, vagy hasonló szeretne lenni, mert más diplomának én nem nagyon látom értelmét, különösen ha ne adj Isten az élet külföldre sodorja őket.

És szeretném azt hinni, hogy bár "csak" szakmám van, azért nem vagyok egy bugris, mert a könyvtárak, múzeumok, színházak nem csak a diplomásoknak vannak nyitva!

2018. júl. 3. 20:33
 15/47 anonim ***** válasza:
40%

Két dolog miatt kellene "erőltetni" a szakmunkásképzést:

-régen egy érettségivel "tekintetes úr" volt valaki (ez később már a diplomásokat illette meg). Azelőtt - 1850 előtti időkről beszélek most - ugyan nem volt érettségi, de a mai gimnáziumok elődjèben jóval magasabb szinten tanultak, aki onnan kikerült, tudott latinul stb. Gyakran az onnan kikerúltek lettek falusi tanítók (akár hosszabb távon is, akár csak pénzt gyűjteni külföldi egyetemre). Ma pedig csak az nem tud éretségizni, aki nem akar. És ez az éretségi annyit is ér.

-ellenben nincs, aki megszerelje a villanyt; nincs, aki igényesen építsen egy házat; nincs, aki vízvezetéket szereljen stb. Hiány van szakmunkásból.

A gyakorlatban azonban azt látjuk, hogy a kormány is lenézi a szakmunkásokat. Alacsony színvonalúak a magyar szakmunkásképzők. Aki pedig rossz iskolából kerül ki, azt könnyű irányítani.

2018. júl. 3. 20:52
 16/47 anonim ***** válasza:
26%

14#

"A gyerekeimből is szakmunkás lesz, kivéve"

Látod, kérdező, ilyeneket akar a kormány. Ez a válaszadó tipikus példája a buta embernek. Amikor elkezdtem opvasni a válaszát, intelligensnek gondoltam, aztán ennél a résznél megkáttam benne a tipikus ősparasztot: az idézett sor egy uralkodni vágyó embertől származik. "Azt csinálja a gyerekem, amit én mondok"

És sajnos ilyen a magyar társadalom: uralkodni akar az egyik a másikon. Konkrétan a magyar családmodell is ezt jelenti: gyerek, asszony kuss, az van, amit én monok, a gyerek azt tanulja, amit én akarok stb.

2018. júl. 3. 20:55
 17/47 anonim ***** válasza:
25%

Azt már meg sem kérdezem tőle, hogy miért is tart értelmetlennek mondjuk egy tanári diplomát. Mert mondjuk a kommunikáció és a klasszika-filológia téjyleg értelmetlen szakok (bár előbbivel egy értelmesebb el is tud helyezkedni).

A "büfészakosok" sem azért nem tudnak hol dlgozni, mert felesleges belőlük annyi, hanem mert baromi sok köztük az olyan, aki végigbukdácsolta az egyetemet, aztán tudás nélkül nem lehet dolgozni. Nézz meg pl. egy olyan jogászt, aki kettessel végigment meg egy olyat, aki már egyetem alatt foglalkozott a munkahelykereséssel és tényleg mély ismereteket szerzett! Előbbi jó esetben ügyvéd, esetleg el sem tud helyezkedbi, utóbbi meg mondjuk milliókat keres mint bíró, nemzetközi jogász, ügyész stb.

2018. júl. 3. 21:01
 18/47 anonim ***** válasza:
75%

I. Ferenc József ha már prédikálsz, legalább az írásodra lennél némi igénnyel.

így elég hitevesztett az egész...

2018. júl. 3. 21:08
 19/47 anonim ***** válasza:
0%
Mert a gimnáziumnak meg a többi ilyen szarnak nincs semmi értelme. Ezek csak pávaképzők.
2018. júl. 3. 21:15
 20/47 anonim ***** válasza:
97%

"Ennek ellenére a diplomások még mindig jelentősen többet keresnek, mint a szakmunkások."

Ez mondjuk már így, ebben a formában nem igaz. Akadnak diplomások akik többet keresnek. Van ilyen.

2018. júl. 3. 21:18
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!