Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kormány miért erőlteti...

A kormány miért erőlteti ennyire a szakképzést?

Figyelt kérdés

[link]

A lényeg leginkább az "Az ajtók záródnak" bekezdés alatt van.

Vagyis, próbálják csökkenteni gimnáziumba, onnan pedig felsőoktatásba kerülő diákat.

Szerintem, meg a kormány az oktatáson akar spórolni, ugyanis egy diplomás kiképzése többszörösen többe kerül, mint egy szakmunkásé.

Egyébként, eredetileg én is szakmunkásnak tanultam (vendéglátóipar), de egy év eltöltött év után rájöttem, hogy én bizony nem akarok ugrabugrálni egész nap fos fizetésekért.Az összes hely, ahol dolgoztam, mind rugalmatlan volt, pedig komolynak hazudott és hitt étteremben is dolgoztam, az is olyan, volt, mint a Tescos alma, kívül csilli-villi, belül meg rohad.

Estin leérettségiztem és levelezőn lediplomáztam.

Az én esetem egyedi, nagyon sok szakmunkás választja, hogy inkább diplomás lesz és szellemi munkát végez normális fizetésért.

Jelenleg többet keresek, mint szakmunkásként kerestem, rugalmas munkaidőm van, van lehetőségem sportolni, művelődni,utazni, ugyanis a munkaidőmet nagyrészt én osztom be.A legtöbb diplomás munkahely a közszférát leszámítva ilyen.

Ja, meg jogom van élni a szabadságaimmal, gyakorlatilag akkor, amikor akarok.Vendéglátásban volt, amikor beírták a szabit,hogy "fogyjon", de közben dolgozni kellett.

A kormány részéről ez is felesleges erőfeszítés, aki nem akar szakmunkás, nem lehet ráerőltetni, hamar megtalálja a megoldást,hogy más utat járjon.

2018. júl. 3. 19:33
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
86%

"A vállalkozók hisztiznek,hogy nincs ember,de fizetni meg nem akarnak."

Akarnak azok. Nálunk minden év béremeléssel kezdődik pedig már így is lényegesen többet perkelnek mint amit el lehet költeni, de van hogy még év közben is emelnek és ha behozol egy embert készpénzben kapsz kétszáz ezret.

2018. júl. 3. 21:25
 22/47 anonim ***** válasza:
43%

18#

Képzeld, mobilról írok! Az ékezetek és a dupla mássalhangzók is elég nehezen sikerülnek, meg melléírások is előfordulnak.

De mi lenne, ha a hozzászólások mondanivalójába szólnál bele, nem pedig az elírásokba? Mert így nem tűnsz "jó" vitapartnernek!

2018. júl. 3. 21:28
 23/47 anonim ***** válasza:
97%

#16-17

Nincs előttem a válaszod, amiben lebutázol és kioktatsz, ezért nem biztos, hogy minden gondolatodra válaszolok.

Nem akartam családregényt írni, de úgy tűnik kénytelen vagyok.

A "gyerekeimből is szakmunkás lesz" kitétel egyelőre azért nem az én szülői terrorom következménye (nyilván félreértelmezted) mert ők akarnak azok lenni!

A kislányom 13 éves és fodrász, vagy cukrász akar lenni. A fiam 12-ik éves, autószerelő, vagy valamilyen gépszerelő szeretne lenni. (Esetleg autóversenyző!:)

Eddig egyiknek sem jutott eszébe, hogy filozófus legyen.

Nekem szülőnek az a dolgom, hogy terelgessem őket a megfelelő irányba és ha történetesen azt látnám, hogy valami élhetetlen dolog érdekli őket - de ez szerencsére nem így van - akkor igyekezném meggyőzni őket, hogy ezt inkább hobbiból csinálják, de a megélhetésüket ne erre alapozzák.

Különösen, mivel még egyáltalán nem tudni merre fordul a világ, nem árt, ha valami olyannal foglalkoznak, ami a határainkon túl is használható. Ezért is tanulnak a gyerekeim óvodáskoruk óta nyelveket. Hát ennyit az én elnyomott gyerekeimről!

Nem vagyok ősparaszt, hetedíziglen városlakók vagyunk, a TANÁR feleségemmel együtt, akit nem verek és szerintem boldog mellettem, legalábbis eddig nem mondott mást.

Ellenben külföldön a tanári diplomájával legfeljebb az ablakot pucolhatná meg, ha nem lenne keménypapírra nyomtatva és ezt ő is tudja.

Ezért neveljük mi a gyerekeinket az életre és nem a saját, meg nem valósult, nagyratörő vágyaink beteljesítése céljából igyekszünk benyomni őket bármi áron valami egyetemre, vagy főiskolára, hogy eldicsekedhessünk, hogy diplomások.

2018. júl. 3. 21:37
 24/47 anonim ***** válasza:
16%
Ferenc Jóskának igaza van. Aki akkora tapló hogy nem a leírt tartalmat cáfolja, mert ugye nem tudja és csak ebbe képes belekötni azzal nem is kell sokat vesződni.
2018. júl. 3. 21:38
 25/47 anonim ***** válasza:
32%

Nekem ez a (szak)munkás gyártás az 1950-es évek államosításaira emlékeztet. Hogy miért? Akkoriban is mindenkiből kiszolgáltatott munkást csináltak, vagyis aki otthon megélt gazda annak elvették mindenét hogy könnyen beverhető legyen a TSZ-be. Ahogy más termelőeszközöket is államosítottak és a tulajdonosaik munkások lettek. De van egy mondás miszerint a történelem az élet tanítómestere. Persze Einstein azt is mondta hogy:

"A történelem tanulsága az, hogy az ember semmit nem tanul a történelemből".

Vagyis arról van szó mint a Legényanya c. komédiában, hogy túltóták a rátóti kocsmát, vagyis mindenkiből nincstelen munkást faragtak. Ezért nem volt többé paraszt aki élelmet termeljen a népnek, nem volt maszek műszerész aki megjavítsa a tévét, de még az sem nagyon volt aki levágja az emberek haját. Hanem szegénység és elégedetlenség lett. Ekkor gondoltak az elvtársak egy nagyot és a 70-es években újra szorgalmazták a háztáji gazdaságokat és a maszekizmust. Ez bejött, ez volt az ország egyik virágkora. Az is lehet hogy a történetében a legnagyobb virágkora.

Hát ma sem csak munkát kereső dolgozókat kellene az oktatásnak gyártania. Hanem otthon megélő vállalkozókat is, meg munkaadókat is. Akik képesek akár a semmiből, de a lehetőségeket meglátva vállalkozást létrehozni, működtetni, másoknak munkát adni. Így munkaadókat nem külföldről kéne importálni hogy a hasznot meg kivigyék.

Egy példát még megemlítek egyik fogyatkozó faluból. Szinte mindenki munkanélküli volt ott vagy közmunkás, vagy városra járt alja összeszerelő munkákat végezni. Mit is tehettek volna, hisz az elmúlt 70 év kiirtotta az önállóan megélni tudást az emberekből, a másoknak munkát adó és kuláknak minősített gazdákról nem is beszélve. Egyik gimit végzett és szintén szegény ember gondolt egyet és favágó céget hozott létre. Munkát adott a faluban sok napszámosnak. Olyan jól keresnek hogy körbe rajongják ezt a munkaadót és neki is terepjárója lett belőle a rozoga szülői házának udvarán. Mondogatták is a munkásai hogy ilyen emberekre lenne szüksége az országnak. Nem csak olyanra aki dolgozni akar, hanem aki munkahelyeket teremt. A diplomások gyártásával is az a baj hogy csak alkalmazottakat gyárt. Ez lerágott csont lett a szocializmusban hogy mindenki legyen munkás. És ki fog nekik munkát adni? Ha lenne is minden munkásnak állása, akkor is a túlkínálat miatt a munkabérük a keleti blokk békáinak segge alatt maradna. Ne felejtsük el, hogy egy nyugati 8 elemit végzett utcaseprő többet keres mint egy hazai átlag diplomás. Mivel van 120 000 Ft-os tanári bér is.

Kommunista módszerekkel akarunk nyugati kapitalizmust csinálni. Ahogy a bennszülöttek is szalmából készítettek repülőt majd azon tanakodtak hogy miért nem hasítja az eget, hisz mindent pontosan úgy csináltak ahogy a fehér ember.

2018. júl. 3. 21:54
 26/47 anonim ***** válasza:
87%

22#

Ebben az esetben bocsánatkéréssel tartozom. Vedd semmisnek a téged érintő válaszom (mondanám, hogy törlöm, de ezt a moderátor hatásköre)!

25#

Nem igényességről van szó, hanem arról, hogy mobilon/táblagépen (de még számítógépen is) sokkal nehezebb írni, mint kézzel. Bár látom, te bele akarsz magyarázni valamiféle igénytelenséget, de nem lesz igazad. Én viszont megígérem, nem fogom a válaszaidban a hibákat keresni.

Ha meg nem akarsz vitázni, akkor meg minek írsz?

2018. júl. 3. 21:57
 27/47 anonim ***** válasza:
96%

Köszönöm, jól esett! Parola!:)

2018. júl. 3. 22:05
 28/47 anonim ***** válasza:
25%
Aki hosszan ír lepontozom.
2018. júl. 3. 22:52
 29/47 anonim ***** válasza:
94%

A szakképzést miért is teszed egyenlővé a szakmunkás képzéssel?

a szakképzésbe minden beletartozik amivel szaktudást szerez a tanuló, legyen az szakmunkás képzés, szakgimnáziumi képzés vagy valamilyen szakmát adó diplomás képzés. De ide tartozik a felnőtt képzés is.

A szakképzésnek azért van fontos szerepe, mert munkahelyet azzal lehet találni ha értesz valamihez és a megélhedésedet pedig a munkád tudja biztosítani.

A duális szakképzéssel lehetővé teszik most azoknak a tanulását is, akiknek anyagilag is nehézséget okoz akár a középiskola elvégzése, akár az egyetem - ráadásul ezzel közvetlenül szerezhetnek tapasztalatokat már a tanulási idő alatt. természetesen nem minden képzést lehet ilyen módon megvalósítani és nincs is mindenkinek szüksége rá, de a lehetőséget most teremtették meg hozzá.

Ez a kormányzat tette lehetővé hogy a második szakmát is ingyenesen szerezhesse meg az ember.

Valójában a sima gimnáziumokba csakis azon keveseknek lenne szabad tanulnia, akik szinte biztosan tovább fognak tanulni és ott, egy diplomával tesznek majd szert szaktudásra, végzettségre. A szakgimnáziumokból ugyanúgy tovább lehet tanulni és diplomát lehet szerezni. A szakiskolákban pedig a 3 éves szakképzést követően ott (vagy másik hasonló intézményben) lehet maradni és folytatni még 2 évet, ami után lehet érettségizni és egyetemre menni. Mit akarsz még egyebet?

A mai világban, az internet korában csak az nem tanul aki nem akar. Ha vállakozási ismereteket akarsz, akkor veszel pár szakkönyvet, megnézel oktató videókat vagy elvégzel egy OKJ-s képzést.

A cél az, hogy minél több embernek legyen szakképzettsége, legalább egy, de ha lehet, akkor kettő. Most adottak hozzá a lehetőségek. Mit akarsz helyette?

2018. júl. 3. 23:51
 30/47 anonim ***** válasza:
55%

Sok a diplomàs,azok szàma,akik eltartatjàk magukat,de kevès a szakember!

Megnèznèm,hogy ha egy diplomàs okoskànak elromlik az autója kihez viszi megszereltetni ha nincs autószetelő?

Egy màsik diplomàshoz viszi,hogy javítsa meg?

Orrba,szàjba èpülnek az irodahàzak.

Minek?

2018. júl. 4. 04:58
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!