Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért volt "divat" a 70-es,80-...

Miért volt "divat" a 70-es,80-as, sőt a 90-es években is, hogy az emberek a szemetet az ablakon dobálják ki, mint a középkorban?

Figyelt kérdés

Én 90-ben születtem, de a szüleim meséltek arról, hogy a 70-es, 80-as években szokás volt, hogy az emberek a panelház ablakán dobálták ki a szemetüket az udvarra, mint Angliában Shakespeare-korában.

Emlékszem rá kb 99-ből, hogy akkor is volt, hogy a véres betétet, tampont, szaros pelenkát, krumplihéjat szintén az ablakon öntötték ki sokan a panelből a közös füves udvarra. Másnapra a legyek is jöttek rá, mondjuk talán egy fokkal jobb annál, mint amikor régen a bilit meg az éjjeliedényt öntötték ki így.

Ez mennyire volt szokás a 20. század folyamán? "Nyugaton", pl. az NSZK-ban meg Ausztriában is így tettek a korabeli emberek? Manapság már annyira nem látni ilyen viselkedést, inkább az észrevehető, hogy a csöves turkál a panel kukáiban, és az utcán szétszórva hagyja a szemetet.

2018. máj. 17. 00:23
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
68%
A cigányok szokták így. Kibassszák az utcára aztán "nem tudjuk ki volt" miközben égig ér a szeméthalom az ablak alatt...
2018. máj. 18. 06:18
 12/12 anonim ***** válasza:

Nem lehet általánosítani, mint _általában_ soha semminél. :D

A '70-es évekről nem tudok nyilatkozni.

A '80-as években osztálytársaimhoz jártam sokszor lakótelepi lakásokba, az a lakótelep teljesen kulturált volt, nem emlékszem szeméthalmokra.

A '90-es években magam is társasházba költöztem, méghozzá önkormányzatiba, amit aztán privatizáltak. Na, ott hajigáltak ki sokan mindenfélét az ablakon. Volt egy nagy méretű előtető, kb. 50 négyzetméter területű, ami fölött a 20 lakás némelyikéből rengetegféle szemetet dobáltak le, ezekre emlékszem: csirkecsont, tojáshéj, óvszer, pelenka, szekrényajtó, karácsonyfa, cigicsikk kilószámra. Volt egy nő, aki rendszeresen az ablakban cigizett, és mindig kihajította a csikket, előfordult, hogy nem is a tetőre esett, hanem a járdára, egyszer majdnem egy babakocsiba. De rajta kívül is sokan az ablakon dobálták kifelé a csikket a többi oldalon is. Egyszer a másik oldalon toltam a babakocsit a bejárat felé, max. fél méterre tőlünk süvített el egy piásüveg. Ott egy volt hivatásos katona és egy alkoholista semmittevő pár voltak a legnagyobb szemetelők. De volt egy háromgyerekes erdélyi nő is, aki a pelenkákat kidobálta, egyszer meg valamilyen levest öntött ki az ablakon át, mert az épp aktuális élettársa nem akarta megenni. Volt olyan is, aki egy használt wc-ülőkét a liftben hagyott...

Az ilyen házakban nagyon sokan nem tudtak viselkedni, egyrészt mert nem úgy szocializálódtak gyerekkorukban, másrészt meg jellemzően tényleg a prolik laktak ott, és ez nem lenézés, mert köztük is vannak normálisak, de a többség sajnos nem az. Azt sem sokan tudták felfogni, hogy amikor már tulajdonosok lettek, akkor nem lehet mindig az önkormányzatra várni, hogy az majd elintéz mindent, a hibaelhárítástól kezdve a takarításig. Sokan gondolták úgy, hogy a lakáson belül az ő területük, a többi meg nem érdekes; ennek eredményeképp a folyosók és lépcsőházak is elég gázosak voltak, cigicsikkek és rágó a pvc-be taposva, fekete bicikligumi-nyomok sok helyen stb. - bár a pvc-csere után sokkal jobb lett a helyzet, de közel sem tökéletes. A frissen festett falakat és a liftet is napokon belül elkezdték rongálni, idősek és fiatalok egyaránt.

Egyébként azóta sem sokat változtak az emberek, úgy tapasztalom. Laktam rendes, kulturált házban azóta, szóval van olyan is. De ahol most élek, szintén vannak nem teljesen komplett emberek: a folyosók tiszták szerencsére, de a bejáratnál gyűlnek a cigicsikkek, meg az ablakon is hajigálják kifelé legalább két-három lakásból. Megjegyzem, fiatalok, huszonévesek. Az öreg nénik meg feszt az ablakban porolják a szőnyegeiket, szerintem eszükbe se jut, hogy a por beszáll a szomszéd- és az alsó lakások ablakain, ill. rátapad. Itt is került már a ház körül a földre narancshéj, gyertya meg még egy-két nem odavaló dolog.

Szóval sajnos ma is sok a tajtparaszt, aki nem képes fenntartani egy rendezett, tiszta környezetet, igénye sincs rá, meg lusta is.

De ugyanezt látom az utcán is, mindenféle szemét szanaszét buszmegállóknál, járdán, parkban, ráadásul pár hete ideszokott két-három hajléktalan is, az illetékes önkormányzat meg kb. semmit nem csinál, se utcaseprés, se hatékony intézkedés, semmi. :(

2018. máj. 18. 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!