Ki pipa még a Jobbikra amiatt, hogy nem lépnek vissza a számukra esélytelen körzetekben?
"Miért lépjen vissza egy baloldali javára, pláne úgy, hogy a legtöbb helyen a magát "baloldalinak" mondó ellenzék sem képes egy jelölt mögé beállni?"
Hódmezővásárhely. Csak ennyi.
"Egyébként én ha visszalépne se szavaznék attól egy baloldali vagy liberális párt jelöltjére. Minek szavazzak rájuk? Gyökeresen mást gondolok a közéletről, mint amiket ők hirdetnek."
Te és még 4-5% gondolja így. Viszont van egy 35%-os bizonytalan szavazó, akik még nem döntöttek merre szavazzanak és egy kordinálás után simán beállnak a fidesz ellen kiállított ember mögé. Szal tegyük ezt mérlegre: Fel lehet-e áldozni 4-5%-ot 35%-ért cserébe?
"Terjengenek olyan pletykák, hogy a háttérben azért ők már megegyeztek, csak kivárnak a választások vége felé, hogy a fidesz ne tudjon rá reagálni érdemben."
Jó taktika, csak az a hátulütője meglehet, hogy az emberek se fognak tudni rá reagálni időben. Nekik is tudni kell, hogy kik léptek vissza egy adott körzetben kinek a javára.
"Egyébként én ha visszalépne se szavaznék attól egy baloldali vagy liberális párt jelöltjére. Minek szavazzak rájuk?"
Te így vagy vele, de sokan meg úgy, hogy elsődlegesen a fideszt kell leváltani, utána meg megvan a lehetőség, hogy ki-ki menjen bármelyik irányba. Nem kell attól imádniuk egymást. A fidesz leváltása a közös érdek, ez ami összeköti őket. Ha viszont úgy szavaznak, ahogy te, akkor elaprózódik a szavazat, győz a fidesz és akkor tuti ellenzéki szerep még 4 évig.
"Hódmezővásárhely. Csak ennyi."
Oké, eddig kemény egy darab, az is polgármesterválasztás. Budapest mellett lakom, az itteni körzeteben nem néz ki úgy, hogy bárhol lenne ellenzéki összefogás. Csak a mi körzetünket nézve a DK-st tartják a legesélyesebb balosnak egyelőre, de az LMP nem akar beállni mögé (egyelőre), a Jobbik meg azt mondja, hogy ő a legesélyesebb ellenzéki, miért épp ő lépjen vissza? Szóval a nagy összefogásról ennyit.
De ahogy én nem fogok egy baloldali jelöltre szavazni, úgy úgy egy baloldali vagy liberális szavazótól sem várom el, hogy a Jobbikot támogassa. Ha valamit is ad az elveire, akkor miért tenné? Ha komolyan gondolja a baloldaliságot, akkor neki ugyanúgy elfogadhatatlan lenne egy Jobbik-kormányzás, mint egy fideszes.
"A fidesz leváltása a közös érdek, ez ami összeköti őket."
Hát ez az, hogy csak ennyi!
Ok, leváltják április 8-án a Fideszt. Mondjuk április 9-én még másnaposak, épp próbálnak kijózanodni és nem csinálnak semmit. De április 10-én már el kell/kéne kezdeni dolgozni. Mi alapján kormányoznak?
Nem mellesleg a történelem már bebizonyította néhányszor, hogy ha megszünteted a "közös ellenséget", akkor a szövetségesek egyből egymásnak ugranak.
Én nem vagyok baloldali, de a közéletnek jót tenne egy korrekt szociáldemokrata párt, poszt-MSZMP-s és poszt-gyurcsányista figurák nélkül, értelmes baloldali programmal, mely nem abban merül ki, hogy "mocskos fidesz".
"De ahogy én nem fogok egy baloldali jelöltre szavazni, úgy úgy egy baloldali vagy liberális szavazótól sem várom el, hogy a Jobbikot támogassa."
Ebben az esetben leadod egy olyan emberre a szavazatod, aki se nem jut be a parlamentbe és ami szavazatot kapott az is megy a levesbe. Mert az egy nagyon szép gondolat, hogy van töredékszavazat listára de ez 85.000 szavazatonként 1db. Félre kell végre tenni az érzelmeket EGYÉNI szinten és leadni a legesélyesebbre. Listán szavazz akire akarsz.
Aki meg attól fél h hogy fognak kormányozni, azoknak elmondom h akár egy szakértői kormányt is felállíthatnak amit közösen állítanak össze. Lehet leszenek viták és sok mindenben nem fognak egyetérteni, de jegyezzük már meg hogy ilyen a demokrácia. Sok vita után születik egy elfogadható megvalósítás.
Hagyjuk ezt az autoriter magatartást ami helyettünk mondja meg mi a jó és mi a rossz.
"Ok, leváltják április 8-án a Fideszt. Mondjuk április 9-én még másnaposak, épp próbálnak kijózanodni és nem csinálnak semmit. De április 10-én már el kell/kéne kezdeni dolgozni. Mi alapján kormányoznak?"
1. Hát először is nem így működik, ahogy írod. A kormány a hivatalát valamikor júniusban adja csak át, addig a régi kormány marad. Tehát ha a fidesz veszít, attól még nyárig ők kormányoznak.
2. Az ellenzéki pártoknak megvan a programjuk (a fidesszel szemben), tehát arról lehet beszélni. Ami nincs, arról nem lehet beszélni.
3. Ez az együttműködés NEM koalíciós kormányzásról szól, hanem választási együttműködésről. Ha sikerül is leváltani a fideszt, aminek igen kicsi az esélye véleményem szerint, akkor lehet beszélni a programról és csak utána derül ki, hogy ki és hogyan tud kormányt alakítani.
4. Ha nincs választási együttműködés, akkor viszont 100%, hogy dobhatják a kukába a programjukat, esélyük sincs semmilyen formációban, hogy megvalósítsák azt. Tehát ahhoz, hogy bármit is tudjanak érvényesíteni magukból, ahhoz kormányt kell váltaniuk.
"De ahogy én nem fogok egy baloldali jelöltre szavazni, úgy úgy egy baloldali vagy liberális szavazótól sem várom el, hogy a Jobbikot támogassa. Ha valamit is ad az elveire, akkor miért tenné?"
Maximálisan meg tudom érteni ezt az érvet. Így viszont nem lesz kormányváltás, mert szétaprózódik a kormányváltók ereje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!