Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Fidesz megmenti a kistermelő...

A Fidesz megmenti a kistermelőket?

Figyelt kérdés

Most vettem meg a Kistermelők lapja című újságot. Mivel nem kapott nagy publicitást, ezért még engem is meglepett, amit olvastam benne, pedig Én elég határozottan Fideszes vagyok. Hatályba lépett ugyanis a "kistermelői rendelet", melyben a következő foglaltatik dióhéjban: kis mennyiségben mindenféle háztáji terméket lehet árulni a gazda saját portájáról, illetve az árusításra kijelölt helyekről. csak hogy néhány példát említsek ezentúl lehet árulni vágott nyulat, csirkét, disznót, marhát, juhot, kecskét, stb... Lehet árulni lekvárt, lecsót, sürített paradicsomot, stb... Tojást, tejet, és még sok mást is. A kis mennyiség pedig az alábbit jelenti:

Kifejlett sertés, juh kecske, stb: 72 db/év

50 kg alatti malac, 15 kg alatti juh, stb... 120 db/év

kifejlett, vagy növendék szarvasmarha 24 db/év

Házityúk levágva 200 db/HÉT

Nyúl vágás 50db/HÉT

Húskészítmény (kolbász) 2600kg/év

Tej maximum napi 200 liter

tojás 20000 db/év

savanyúság 5200 kg/év

stb

stb

Igen, ez kell a vidéknek! A cikk egyébként a következőképpen kezdődik: "Életidegen és túlságosan költséges szabályokat kényszerítettek eddig a kistermelőkre, ezért is szorultak ki sokan a vidék gazdaságából az elmúlt évtizedekben." És még volt pofája azt hazudni az MSZP-nek, hogy az EU-s előírásokat tartatják csak be. Remélem még időben jött ez a rendelet a vidék számára. Nekem nagyon jól jött, az biztos. :)

2010. jún. 10. 18:05
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:

Jó, mindegy.

Nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy én most a kistermelők ellen beszélek vagy ilyesmi.

A piacozás nem az én stílusom, de senkinek a kedvét nem akarom elvenni tőle.

2010. jún. 10. 19:25
 32/38 anonim ***** válasza:
52%

Tudom, ne aggódj, nem vagyok szoci, hogy kicsavarjam :):)

Ezt tényleg csak az látja át, aki ért hozzá, így egyáltalán nem megvetendő, hogy rákérdeztél :)

2010. jún. 10. 19:26
 33/38 A kérdező kommentje:
Állatorvos fogja havi, de legalább évi jelleggel ellenőrizni az ilyen kis gazdaságokat. Nyugodtan vehetsz majd a piacon motyót, ugyanis valahogyan igazolni kell majd magát az illetőnek, akitől veszed. Nyugodtan elkérheted majd az állatorvosi engedélyt, meg a többi papírt, aminek kötelező jelleggel ott kell lennie. Szerintem valamilyen módon az is elvárás lesz, hogy legalább egy cetli legyen az árun az eladó adataival. Persze aki sajnál 14 ezer forintot, meg utána évi újabb 4 ezret arra, hogy hivatalosan beregisztrált termelő lehessen, attól tényleg jobb is ha nem vásárolsz. :) Másrészről érdemes lesz majd odafigyelni, hogy ki van ott mindig. Meg van a hierarchia, hogy ki hova pakol, ilyesmi. Nem kell félni a piactól. :)
2010. jún. 10. 19:57
 34/38 anonim ***** válasza:
52%

A legfinomabb kacsákat árulják ott :D Már megint összefutott a nyál a számban :D

Húúú de megörültem ennek az intézkedésnek, nagy büszkén mesélem itthon mit tudtam meg, erre közlik, hogy már tudták. Pedig azt hittem újdonságot mondok :)

Az egyik legjobb intézkedésnek tartom, tényleg iszonyúan feldobtál vele :)

Egyébként honnan ismersz? (Tudom, hogy innen, de így százalék nélkül nem tudlak beazonosítani :) )

2010. jún. 10. 20:05
 35/38 A kérdező kommentje:
Én vagyok a 40%-os, aki most már 41%-os a ti jóvoltotokból. :) Én szoktam mondani a 66%-osnak, hogy vasutas. Mert hogy az is. :)
2010. jún. 10. 20:35
 36/38 anonim ***** válasza:
52%
A múltkor nekem támadt egy tag, hogy nekem disznóim vannak és lenézem a vasutasokat. Nem tudom hogy keverte össze a 40-et a 71-el.
2010. jún. 10. 20:59
 37/38 anonim ***** válasza:
52%

Na de elég volt az offból, vissza az eredeti témához :)

Szerinted mikortól lesz látható ez a változás a piacokon? Kell egy kis idő ameddig mindenki észleli, hogy változott a helyzet?

2010. jún. 10. 21:04
 38/38 A kérdező kommentje:
Hát ez nagyon jó kérdés. Tudod, az istállóba újra beállítani a fejős, vagy a hús marhát elég nagy elhatározás... Ha csak az elmúlt 60 évet nézzük, egy falusi család legalább 4-szer megélte, hogy ellehetetlenítik, vagy ami még rosszabb, elveszik a jószágaikat, meg a földjüket. Ilyen múlttal nagyon nehéz meggyőzni az embereket, hogy érdemes újra belevágni. Persze a baromfi tartás megint más, az nem igényel nagy befektetést, és tulajdonképpen 3 hónap alatt el lehet jutni az első eladásig. Talán még a sertés, amibe hamar bele lehet vágni, de ez akkor is nehéz... Szerintem évekbe fog telni. Főleg, hogy a szocik ezerrel kampányolnak a Fidesz ellen...
2010. jún. 11. 20:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!