A Fidesz megmenti a kistermelőket?
Most vettem meg a Kistermelők lapja című újságot. Mivel nem kapott nagy publicitást, ezért még engem is meglepett, amit olvastam benne, pedig Én elég határozottan Fideszes vagyok. Hatályba lépett ugyanis a "kistermelői rendelet", melyben a következő foglaltatik dióhéjban: kis mennyiségben mindenféle háztáji terméket lehet árulni a gazda saját portájáról, illetve az árusításra kijelölt helyekről. csak hogy néhány példát említsek ezentúl lehet árulni vágott nyulat, csirkét, disznót, marhát, juhot, kecskét, stb... Lehet árulni lekvárt, lecsót, sürített paradicsomot, stb... Tojást, tejet, és még sok mást is. A kis mennyiség pedig az alábbit jelenti:
Kifejlett sertés, juh kecske, stb: 72 db/év
50 kg alatti malac, 15 kg alatti juh, stb... 120 db/év
kifejlett, vagy növendék szarvasmarha 24 db/év
Házityúk levágva 200 db/HÉT
Nyúl vágás 50db/HÉT
Húskészítmény (kolbász) 2600kg/év
Tej maximum napi 200 liter
tojás 20000 db/év
savanyúság 5200 kg/év
stb
stb
Igen, ez kell a vidéknek! A cikk egyébként a következőképpen kezdődik: "Életidegen és túlságosan költséges szabályokat kényszerítettek eddig a kistermelőkre, ezért is szorultak ki sokan a vidék gazdaságából az elmúlt évtizedekben." És még volt pofája azt hazudni az MSZP-nek, hogy az EU-s előírásokat tartatják csak be. Remélem még időben jött ez a rendelet a vidék számára. Nekem nagyon jól jött, az biztos. :)
És lesz valami szabályozás, vagy valami papír kelleni fog hozzá?
Gondolom igen, mert most ha én elkezdek otthon 0 higéniával lekvárt főzni, és valaki beteg lesz tőle, akkor az úgy nem igazán kóser.
Egyébként nekem ezzel a rendelttel semmi bajom.
Városban élek úgyhogy nem is érint különösen.
Bár kicsit talán félve vennék, mert semmilyen garanciát nem látok a minőségre vonatkozólag.
61%-os. Természetesen papíron napra készen kell vezetni, hogy mennyit állítottál elő, mennyit adtál el. Be kell jelentkezni az állatorvosnál, aki eljön hozzád, és leellenőrzi, hogy milyen körülmények között tartod az állatod, főződ a lekvárt, stb... A termelő pedig maga felel a portékájáért. Ki van dolgozva részletesen az ellenőrzés része, csak nem akartam senkit traktálni ezzel.
De amúgy a Kistermelők lapját 335 Ft-ért bárki megveheti az újságosnál. Erre az egy számra megéri beruházni, hogy az ember megnyugtassa magát, ha kételyei vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!