Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A Fidesz megmenti a kistermelő...

A Fidesz megmenti a kistermelőket?

Figyelt kérdés

Most vettem meg a Kistermelők lapja című újságot. Mivel nem kapott nagy publicitást, ezért még engem is meglepett, amit olvastam benne, pedig Én elég határozottan Fideszes vagyok. Hatályba lépett ugyanis a "kistermelői rendelet", melyben a következő foglaltatik dióhéjban: kis mennyiségben mindenféle háztáji terméket lehet árulni a gazda saját portájáról, illetve az árusításra kijelölt helyekről. csak hogy néhány példát említsek ezentúl lehet árulni vágott nyulat, csirkét, disznót, marhát, juhot, kecskét, stb... Lehet árulni lekvárt, lecsót, sürített paradicsomot, stb... Tojást, tejet, és még sok mást is. A kis mennyiség pedig az alábbit jelenti:

Kifejlett sertés, juh kecske, stb: 72 db/év

50 kg alatti malac, 15 kg alatti juh, stb... 120 db/év

kifejlett, vagy növendék szarvasmarha 24 db/év

Házityúk levágva 200 db/HÉT

Nyúl vágás 50db/HÉT

Húskészítmény (kolbász) 2600kg/év

Tej maximum napi 200 liter

tojás 20000 db/év

savanyúság 5200 kg/év

stb

stb

Igen, ez kell a vidéknek! A cikk egyébként a következőképpen kezdődik: "Életidegen és túlságosan költséges szabályokat kényszerítettek eddig a kistermelőkre, ezért is szorultak ki sokan a vidék gazdaságából az elmúlt évtizedekben." És még volt pofája azt hazudni az MSZP-nek, hogy az EU-s előírásokat tartatják csak be. Remélem még időben jött ez a rendelet a vidék számára. Nekem nagyon jól jött, az biztos. :)

2010. jún. 10. 18:05
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
52%
Egyébként nekem a mennyiségek tetszenek a legjobban, te, aki ért hozzá, gondolom érted mire gondolok :)
2010. jún. 10. 18:45
 22/38 A kérdező kommentje:
Értem Én, hajajj. :) Nem véletlenül írtam le a mennyiségeket. ;)
2010. jún. 10. 18:52
 23/38 anonim ***** válasza:

Jól van, na:).

Azért egy finom nyulat én is szívesen vennék.

Rendben, ha ez rendesen le van szabályozva, és biztosítva van a minőség, akkor teljesen rendben van az egész.

2010. jún. 10. 18:53
 24/38 anonim ***** válasza:
52%

Hát a nyúlvágással ellenkezem :D De ez személyes hit :)

Szabályokat ne úgy értsd, mint ami pl. a húsboltban ki van rakva, hogy ennek meg ennek az engedélyével stb, de eddig is ellenőriztek mindent, simán nem adhattad el :) És ha tényleg bárkinek baja lesz tőle, akkor ellenőrzésektől függetlenül ezért súlyos büntetés jár, mint amikor a zöldségpiacra vegyszeres cuccot visznek, na ennél is súlyosabb.

Alig várom a kacsákat :D

2010. jún. 10. 18:55
 25/38 anonim ***** válasza:

Elmondjátok nekem városinak miért jók a mennyiségek?

Az biztos, hogy a húst ezután is háztól fogom hozni, csak már nem lesz "feketevágás".

2010. jún. 10. 18:59
 26/38 anonim ***** válasza:
52%
Ezek kistermelőkre vonatkoznak, akiknek ez akkora mennyiség, hogy nagyon ritkán üti meg, tehát gyakorlatilag eladhat annyit, amennyit akar, a saját keretei szabnak határt.
2010. jún. 10. 19:01
 27/38 anonim ***** válasza:
52%

Példa: Házityúk levágva 200 db/HÉT

Összesen szokott valakinek 200 tyúkja lenni, de ezeket nem vágja le a tojás miatt. Na most hetente eladhat ennyit :) Magyarul amennyit akar annyit ad el belőle :)

2010. jún. 10. 19:02
 28/38 anonim ***** válasza:
Aha. valami ilyesmire gondoltam én is,hogy ezek azok a mennyiségek amelyeket egy család meg tud termelni.
2010. jún. 10. 19:03
 29/38 anonim ***** válasza:

Igen, a kacsa is finom:).

Én úgy értetetten ezt a minőség és leszabályozottság dolgot, hogy persze az úgy ok, ha én egy 200 fős faluban élek és tudom, hogy most a Julcsa nénitől vettem a kacsát, akit ismerek, bízok benne, tudom hogy hol lakik, ha valami bajom lesz, akkor tudom konkrétan hogy kitől vettem.

De ha teszem azt, mondjuk egy 5-10000 fős városban lakom, és kimegyek a hétvégi piacra és egy piros kendős nénikétől veszek egy nyulat, akkor ha neadjIsten valami bajom lesz, akkor mit tudok csinálni? Kimegyek jövőhéten is a piacra és hátha még ott lesz.

Vagy adnak számlát, mert akkor szintén ok, hiszen azon rajta lesz kitől is vettem.

Mert most ha elmegyek az Auchanba és veszek egy xy márkájú pulykasonkát, akkor tudom, hogy hol vettem, milyen márkát, és ha bajom lesz tőle, akkor számon tudom kérni vagy a márkát, vagy az Auchant.

Tehát én így értettem a dolgot.

2010. jún. 10. 19:09
 30/38 anonim ***** válasza:
52%

Hát ezzel ugyanaz, mint általában a piacokon. Elmondod hogy néz ki akitől vetted és hidd el lesz olyan, aki ismeri. Ezek a legpitiánerebb dolgok úgymond, szóval ezzel nem lehet nem lebukni még noname tagoknak sem (piros kendős néni pl.)

Ezért is nem merik megkockáztatni és ezért is biztosabb az ilyen :)

2010. jún. 10. 19:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!